Gündem Bilim Teknoloji Spor Dünya Ekonomi Siyaset Sağlık Eğitim Kültür Sanat Magazin Yaşam Reklam Künye Gizlilik Sözleşmesi İletişim
Yazılım ve Tasarım: Bilgin Pro © 2024KRT TV Tüm Hakları Saklıdır

Zeytinyağı alırken bunlara dikkat!

Sonbaharla birlikte  zeytin bahçelerinde yeni hasat dönemi hareketliliği başladı. Yeni sezon ürünler de raflardaki yerlerini almaya başlarken, yağın zeytine düştüğü, hasadın başladığı bu güzel aylarda zeytinyağı üreticisi Mehmet Özgü Manisalı, erken hasat zeytinyağının oluşum sürecinden, kullanım ve saklanma koşullarına kadar bilinmesi gerekenleri anlattı. Manisalı zeytinyağı alırken dikkat edilmesi gereken husuları da sıraladı

Zeytinyağı üreticisi Mehmet Özgü Manisalı, erken hasat zeytinyağının oluşum sürecinden, kullanım ve saklanma koşullarına kadar bilinmesi gerekenleri anlattı.

Manisalı, "Ülkemizde zeytin hasat sezonu ortalama olarak Ekim ayının ikinci haftası başlıyor. Erken hasatın önemi, normal hasat döneminden daha önce zeytinlerin toplanması ve zeytinlerin yeşil halde iken sıkılmasıdır. Yeşil zeytinlerden elde edilen Erken Hasat zeytinyağının aroması daha meyvemsi ve keskin, tadında ise yakarlık seviyesi biraz daha fazla olur".

“ZEYTİN AĞAÇLARINI HASAT EDERKEN ÇOK DİKKAT ETMELİYİZ, ONLARI DÖVMEMELİYİZ”

Özem’le Yaşam markasının kurucusu Mehmet Özgü Manisalı; “ Zeytin ağaçlarını hasat ederken çok dikkat etmeliyiz, onları dövmemeliyiz. Hasat yapacakları ona göre eğitmemiz gerekiyor. Delikli kasalar kullanmamız gerekiyor çünkü çuval ile koyduğumuzda zeytin dalından koptuğu anda farmantasyon başlar. Bu yüzden hava alan kasalar kullanılması gerekiyor. Hasat yapılırken son sistem zeytin ağaçlarını kırmayan otomatik sistemler kullanmamız önemli. Dal kırılınca o daldan ikinci sene zeytin alabiliriz. Bu yüzden zeytin bir yıl var bir yok deniliyor.” dedi.

“YAĞIN RENGİ ÜRÜNÜN KALİTESİNİ İFADE ETMEZ"

Zeytinyağı üreticisi Mehmet Özgü Manisalı; zeytinyağı satın alırken dikkat edilmesi gereken kriterlere dikkat çekti. Zeytinyağını satın alırken ürünün rengine bakılarak karar verilmemesi gerektiğini söyleyen Manisalı, "Yağın rengi ürünün kalitesini ifade etmez. Piyasada içerisine belirli maddeler eklenerek rengi değiştirilen hileli ürünler bulunmaktadır. Renk kriteri seçimde yanıltıcı olabilir. Zeytinyağı üretildiği ilk günlerde içerisinde bulunan polifenol ve klorofiller yüzünden yeşildir. Zeytinyağı dinlendikçe bu yeşil renk altın sarısına doğru döner"dedi.

ERKEN HASAT ÇOK ÖNEMLİ

Bölgede 2.5 milyon zeytin ağacı yaşıyor, kimisi 500-600 yıllık. Manisalı, zeytinleri eylül, ekim aylarında daha yeşillerken topluyor. Zeytinyağının içerisinde fenolik bileşenler var. Erken hasat ve soğuk sıkımla bu bileşenlere zarar vermemiş oluyorsunuz, böylece asit derecesi düşük oluyor. Zeytin dalında durdukça asit artıyor ve fenolik bileşenler düşüyor. Erken hasat bu nedenle önemli ama ülkemizde pek tercih edilmiyor. Nedenini şöyle anlatalım: Eylülde 6 ton zeytin toplayabilirken hasadı geciktirip zeytinleri aralık ayında toplarsanız 10 ton zeytin elde edebilirsiniz. Çünkü zeytin büyüyor, şişiyor. Aralıkta topladığınız zeytinin 6-7 kilosundan 1 litre zeytinyağı çıkarken eylül ayında 20-24 kilodan ancak 1 litre zeytinyağı çıkıyor. Eylülde üretilen zeytinyağı çok daha kaliteli olsa da maliyeti artmış oluyor.

ZEYTİNYAĞI SATIN ALIRKEN...

1. Erken hasat ve soğuk sıkım zeytinyağı kullanın. Riviera zeytinyağında bu yağa özgü şifalı özellikleri bulamazsınız, üstelik üretim sırasında oluşan toksik maddelere maruz kalırsınız.

2. Satın aldığınız zeytinyağı cam şişede olmalı. Plastik şişeler zeytinyağının toksik maddelerle kirlenmesine neden olur.

3. Koyu renk şişelerde satılan zeytinyağlarını tercih edin. Işık, zeytinyağının içindeki etken maddeleri bozar.

4. Bir defada çok fazla zeytinyağı satın almayın. Zeytinyağı bir yıl sonra okside olmaya, şifalı özelliklerini kaybetmeye başlar.

5. Güvenilir markaları tercih edin, üreticiden satın alıyorsanız, güvendiğiniz kişileri tercih edin.

İlginizi Çekebilir
SONRAKİ HABER