Gündem Bilim Teknoloji Spor Dünya Ekonomi Siyaset Sağlık Eğitim Kültür Sanat Magazin Yaşam Reklam Künye Gizlilik Sözleşmesi İletişim
Yazılım ve Tasarım: Bilgin Pro © 2024KRT TV Tüm Hakları Saklıdır

Yosundan üretilen jet yakıtı THY’yi uçuracak!

Independent Projesi’yle birlikte start verilen Karbon Negatif Biyorafineri Tesisi açıldı. Yosundan üretilen jet yakıtı ile ilk uçuşun THY ile bu sene kullanılması planlanıyor. 

Yosun biyokütlesinden Türkiyenin lokomotif sektörlerine yönelik jet yakıtı gibi, çevre dostu ve yenilikçi teknolojilerin gelişmesine yönelik ‘Biyoekonomi Odaklı Kalkınma için Entegre Biyorafineri Konsepti (INDEPENDENT)’ projesinin açılışı gerçekleştirildi. Proje bütçesi toplamda 6 Milyon Euro olmakla beraber bu bütçenin %85’i Avrupa Birliği %15’i Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından destekleniyor.

Proje kapsamında hayata geçirilen karbon negatif biyorafineri tesisinin Boğaziçi Üniversitesi Sarıtepe Kampüsü'ndeki açılış törenine Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Naci İnci ve Proje Koordinatörü Berat Haznedaroğlu katıldı.

Açılış töreninde konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, yapılan projelerle hem çevrenin korunacağını hem de uygun maliyetli enerji üretileceğini söyledi. Bakan Dönmez fosil yakıtları hayatımızdan çıkararak tamamen ALG yani yosun tabanlı doğal kaynaklar üreteceğimizi, Jet yakıtı projesinin Ar-ge çalışmalarının tamamlandığını, 2022'nin ikinci çeyreğinde bütün testleri ve sertifikasyon işlemleri tamamlanacağını aktardı.

ÇEVREYE DUYARLI

Proje hakkında bilgi veren Bakan Mustafa Varank, tesisin tüm elektrik ihtiyacının kurulan rüzgar enerjisi santralinden karşılandığını aktardı. Bakan Varank “THY ile bu yıl içerisinde ilk uçuşumuzu gerçekleştirmek istiyoruz. Proje kapsamında yerli imkanlarla yüksek kaliteli gıda ürünleri elde etmek üzere Ar-Ge faaliyetleri yürütülüyor. Bunlar da biri de ‘spirulina’ adı verilen yosunlarla insanın protein ihtiyacını karşılamaya dönük önemli bir ürün.” dedi.

KOBİ'LERE DANIŞMANLIK HİZMETİ

Projeyle birlikte Türkiye’nin lokomotif sektörlerine yönelik yenilikçi birçok ürün ve teknoloji geliştirildiğini dile getiren Varank, yosun tabanlı ürünlerin kullanıldığı sektörlerdeki KOBİ’lere danışmanlık hizmeti verileceğini de sözlerine ekledi.

THY VİZYONU İLE ETKİLİYOR

Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı 2014 senesinde göreve geldiğinden bu zamana kadar hem uçak filosunu hem de verimliliği arttırması dikkatlerden kaçmadı. 2014 yılında 261 uçakla 108 ülkede 261 noktaya uçuş yaparken bu sayı 2021 yılında koronavirüs salgını gibi sivil havacılığı derinden etkileyen bir salgına rağmen 373 uçakla 128 ülkede 328 noktaya çıktı. THY’nin dönüştürülebilir enerji ve sürdürülebilir bir dünya görüşüne bundan sonraki dönemlerde de tam gaz devam edeceğine kesin gözüyle bakılıyor.

İlginizi Çekebilir
SONRAKİ HABER