Kovid-19 salgını nedeniyle ülke genelinde sınavlar tek tek ertelenirken, milyonlarca öğrencinin gireceği Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YKS) ve Liseye Geçiş Sınavı (LGS) haziranda yapılacak.
Bu sınavlara girecek olan milyonlarca öğrenci, okul genelindeki çalışanlar, eğitimciler ve velilerin yaşadığı tedirginlik ise devam ediyor. Öğrencilerin ‘sınav ertelensin’ talebi sürerken, özellikle kronik hastalığı olan ve risk grubu bireylerle yaşayan öğrencilerin ne yapacağı belirsizliğini koruyor.
SINAV SAĞLIKTAN DAHA MI ÖNEMLİ?
BirGün'den Meral Danyıldız'ın haberine göre, YKS’ye girecek olan Bilal Aktaş, 2.5 milyon öğrencinin gireceği sınavın hâlâ ertelenmemesinin kendilerini umutsuzluğa sürüklediğini söyledi.
“Sınav sağlıktan daha mı önemli?” diye soran Aktaş, “Ustalık-kalfalık sınavı ertelenmişken, bizimkinin ertelenmemesi nedeniyle endişe duymaktayız. Ekmek alırken bile maske takmakta zorlanıyorduk bunun bir de sınavı var. Ben mezun bir öğrenci olarak türev, integral gibi konulara çalışmışken bu konuların aniden çıkarılması da büyük oranda etkiledi. Öte yandan sınavda 6-7 kişiyle aynı anda nefes almak zorlaşacak, sınav tedirginliği maskeyle birlikte çoğalacak, okula girdiğimiz andan itibaren öğrencilerle iç içe olacağız, sosyal mesafe problemi yaşanacak. Tüm bunlar bir maskeyle çözülemez; çünkü kronik hastalığı olan arkadaşlarımız var. Ailelerimiz de çok endişeleniyor. Babamın rahatsızlığı var, bu yüzden işe gitmiyor. Belki ben salgına yakalanmış birileriyle aynı ortamda bulunacağım, belki aileme bulaştıracağım. Onlar da bunun tedirginliğini yaşıyorlar, ben de” şeklinde konuştu.
Yağmur Gündoğan da sınava haziran ayında girmenin tedirginliğini yaşayan milyonlarca öğrenciden yalnızca biri.
Gündoğan, sınav stresinin üstüne bir de salgında sınava girecek olmanın stresinin eklendiğini belirtti:
“Kalfalık ustalık sınavlarının ertelenme sebebi orada görevli öğretmenlerin ve öğrencilerin hayatlarının risk taşıması; ama aynı riski YKS’ye girecek öğrenciler, veliler, öğretmenler de taşıyor. Daha çok kişinin hayatı söz konusu olacak YKS ve LGS’de. Biz sınavın ilk ertelenme kararını öğrenciler olarak olumlu bulmuştuk. Ama daha sonra erkene alınması bizler için çok ayrı bir stres yarattı.”
KRONİK HASTALIĞI OLAN ÖĞRENCİLER VAR
Neredeyse tüm öğrencilerin evde maskeyle sınava girme denemesi yaptığını kaydeden Gündoğan, sözlerini şöyle noktaladı:
“Bizim oraya gelene kadar hangi yollardan geldiğimizi denetlemeleri söz konusu değil. Sınıfta maske takıp takmayacağımızı da bilmiyoruz. Sınav sonrası salgının süreci açısından da endişeleniyorum çünkü kronik hastalığı olan birçok öğrenci var.”
ÖĞRETMENLER DE ENDİŞELİ
Öğrencilerin yanı sıra öğretmenler de salgın nedeniyle tedirginlik yaşıyor. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) LGS’de görev alacak öğretmen bulmakta oldukça zorlandı. 15 Mayıs’ta öğretmenlere Mebbis sistemi üzerinden sınav görev isteği yapabilecekleri duyurulmuştu. Ancak öğretmenlerin sınav görevi almak istememeleri nedeniyle bu tarih güncellenerek 27 Mayıs’a kadar uzatılmıştı.