BIST 100 9.596 DOLAR 34,60 EURO 36,59 ALTIN 2.943,96
11° İstanbul
  • Adana
  • Adıyaman
  • Afyon
  • Ağrı
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Çorum
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Gümüşhane
  • Hakkari
  • Hatay
  • Isparta
  • İçel
  • İstanbul
  • İzmir
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kırklareli
  • Kırşehir
  • Kocaeli
  • Konya
  • Kütahya
  • Malatya
  • Manisa
  • Kmaraş
  • Mardin
  • Muğla
  • Muş
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Şanlıurfa
  • Uşak
  • Van
  • Yozgat
  • Zonguldak
  • Aksaray
  • Bayburt
  • Karaman
  • Kırıkkale
  • Batman
  • Şırnak
  • Bartın
  • Ardahan
  • Iğdır
  • Yalova
  • Karabük
  • Kilis
  • Osmaniye
  • Düzce

Yılbaşı öncesi sofralarınıza ilham verebilecek bir kitap...

Yılbaşı öncesi sofralarınıza ilham verebilecek bir kitap...

Anıl Kurtuldu KRT TV için yılbaşı öncesi sofralarınıza ilham verebilecek bir kitap röportajı gerçekleştirdi. Özlem Ardıyok Türkiye'nin ünlü şefleriyle bir araya gelerek onların kutlama yemeklerini sordu ve her bir şef özel yemeklerinin tarifini verdi, ortaya muhteşem bir kitap çıktı. Kutlamalar kitabının öncesini sonrasını Özlem Ardıyok, Anıl Kurtuldu'ya anlattı.

Anıl KURTULDU / KRT WEB

Kutlamalar kitabı her yönüyle çok özel bir çalışma. Kitabın tüm geliri TOÇEV'e (Tüvana Okuma İstekli Çocuk Eğitim Vakfı) bağış olarak aktarılıyor. Özlem Ardıyok; Türkiye'nin 25 ünlü şefiyle bir araya gelerek özel yemeklerini sordu, atriflerini aldı. Ardıyok, o tarifleri Kutlamalar kitabında bir araya getirdi. Ardıyok, kitabını Anıl Kurtuldu'ya anlattı.

-Kutlamalar Kitabı 2020’nin ilk aylarında okuyucuyla buluşmuştu ancak koronavirüsün dünyamızı tepetaklak etmesiyle maalesef bu kadar emek verilen bir kitabın mecburen bekleme süreci oldu. Ben ilk olarak kitabın temellerinin nasıl atıldığına ve nasıl karar verildiğine parmak basmanızı isteyeceğim.

Evet, koronavirüs öncesi çok yoğun olduğu kadar hem verimli hem de keyifli bir çalışma süreciyle Kutlamalar Kitabı’nı hazırladık. Ne yazık ki baskı süreci pandemi nedeniyle uzadı. Kitabımızın lansmanı Aralık 2020’yi buldu.

Projenin nasıl doğduğuna dönersek; TOÇEV (Tüvana Okuma İstekli Çocuk Eğitim Vakfı) kurucusu sevgili Ebru Uygun’un çocuklarımın okulunda düzenlediği bir sohbet etkinliğine katılmıştım. O sohbette TOÇEV’i de yakından tanıma şansım oldu ve vakfın vizyonundan, yaptıklarından çok etkilendim. Gönüllü destek vermeye başladım. O dönemde, uluslararası markalarda Pazarlama İletişimcisi olarak geçen 20 yıllık kurumsal kariyerimden, çocuklarımın okul yaşı geldiği için, ayrılma kararı almıştım. Zamanımı yönetebildiğim proje danışmanlığı o dönemden bu yana yeni işim oldu. Son birkaç senedir de Yemek Fotoğrafçılığı ve Stilistliğine yoğunlaştım. Hobi olarak başlayan bu uğraş gittikçe daha çok vaktimi ve emeğimi ayırdığım bir uğraş haline geldi. Instagram’da @a_taste_of_ozlem isimli hesabımda denediğim ve fotoğraflarını çektiğim sağlıklı tarifleri, reçeteleri paylaşmaya başladım.
Gastronomi dünyasının içine daldığım bu dönemde, TOÇEV’in 25. Yıl kutlamaları planlanırken, ben de bu özel kutlama yılı için farklı ve kalıcı ne yapabilirim diye düşünmeye başladım. Yaparken çok keyif aldığım yemek fotoğrafçılığı ile ilgili yaratıcı bir proje üzerine yoğunlaştım. Bir kutlama projesi olacağı için teması kutlama yemekleri olan bir yemek kitabı hazırlama fikri, bana yerini bulmuş gibi geldi. Hem 25. Yıl’a özel kalıcı bir eser olur hem de satış geliriyle vakfa bütçe yaratmış olurum diye düşündüm. Proje fikrini paylaştığım herkesten oldukça olumlu tepkiler aldım ve ilk adım olarak Türkiye’nin sevilen şeflerine ulaştım. Projeden bahsettim ve onlardan kendi kutlama yemeklerini bu kitap için benimle paylaşmalarını rica ettim. Hepsi de gönüllü olarak beni mutfaklarına misafir ettiler, kutlama yemeklerini yaptılar ve o yemeklerle ilgili mutlu anılarını paylaştılar. Onlar yemeklerini yaparken ben de fotoğraflarını çektim. Projenin üretim süreci bile başlı başına bir kutlama gibiydi. Sonra bu değerli şeflerin tariflerini, anılarını ve fotoğraflarını ‘Kutlamalar’ ismini verdiğim kitapta toplayıp, tüm gelirini de TOÇEV’e bağışladım.

Yılbaşı öncesi sofralarınıza ilham verebilecek bir kitap... - Resim : 1

-Kutlamalar Kitabı’nın içeriğinden bahsedecek olursanız neler söylersiniz?

Kitabımda şeflerimizin tariflerinin yanı sıra, onları yakından tanımamızı sağlamak için özgeçmişleri ve mutfaklarında doğal fotoğrafları var. Kutlama yemeklerinin anıları var. Yani içerikte öncelikle samimiyet olduğunu söyleyebilirim. Restoranlarına gittiğimiz, televizyon veya sosyal medyadan tanıdığımız, takip ettiğimiz, sevdiğimiz şefleri kendi mekanlarında; restoranlarında veya evlerinde, en doğal halleriyle bir yandan yemek yapıp bir yandan sohbet ederken fotoğrafladım. En mutlu oldukları kutlama anlarına dair anılarını anlattılar. Ve tabii ki en önemlisi de kendileri için kutlama demek olan lezzetlerini paylaştılar. Bu lezzetler kimi şefler için çocukluk anılarında yer etmiş bir tat iken, kimi şefler için bugün sevdikleriyle kutlama için bir araya geldiklerinde sofralarında eksik etmedikleri lezzetlerdi.

-Projede toplamda kaç şef yer alıyor ve okuyucuyu bu kitapta neler bekliyor?

Kutlamalar Kitabı TOÇEV’in 25. yılına özel bir kitap olarak tasarlandığı için; Türkiye’nin en sevilen 25 şefinden 25 kutlama yemeği tarifi yer alıyor. Kitapta yer alan isimler Arda Türkmen, Burçak Kazdal, Cihan Kıpçak, Derin Arıbaş, Ebru Erke, Ece Zaim, Elif Edes, Esen Hünal, Gamze Bursa, Hazer Amani, İdil Yazar, İsmet Saz, Jale Balcı, Kaan Sakarya, Melih Demirel, Metin Süerkan, Murat Bozok, Murat Deniz Temel, Müge Ergül, Pınar İshakoğlu, Rafet İnce, Semen Öner, Tevfik Alparslan, Umut Karakuş, Zeynep Benhisavi Çelik.
Okuyucular bu değerli şeflerin tarifleriyle evlerinde harika şef sofraları kurabilirler, çünkü içerisinde başlangıç tatlarından, salataya, ana yemekten tatlıya tam bir kutlama menüsü oluşturmak için gereken her türlü tarif var.

Yılbaşı öncesi sofralarınıza ilham verebilecek bir kitap... - Resim : 2

-Kutlamalar Kitabı sizin açınızdan nasıl bir deneyim oldu?

Kurumsal kariyerimde, çalıştığım markalar adına gerçekleştirdiğim yüzlerce proje olmuştur. İnanın onların hepsi bir yana, bu proje bir yana benim için.
Öncelikle bu kadar gönlü güzel insanın ‘iyilik’ amacıyla bir hedef doğrultusunda, TOÇEV için tamamen gönüllü olarak bir araya gelmesi beni çok etkiledi. Herkes çok motive, çok çözüm odaklı ve çok uyumluydu. Kitapta emeği geçen herkesle bu kitap vesilesiyle tanıştım. Ona rağmen çekimler de çok keyifli geçti, sonraki baskıya hazırlık süreci de.
Ayrıca çocuklar benim en hassas noktam. Bir çocuğun eğitiminde ne kadar çok kriter, dikkat edilmesi gereken ne kadar çok detay olduğunu çok iyi biliyorum. 2 çocuğumu hakkıyla yetiştirip yetiştiremediğim endişesini sürekli taşıyorum. Bu hassasiyetle, TOÇEV gibi tam 27 senedir çocuklar için çalışan, 8 milyondan fazla çocuğun hayatına dokunan bir vakfa destek olmak, onların vasıtasıyla çocuklara bir fayda sağlayabilmek beni inanılmaz mutlu etti. Çok içime sinen bir iş oldu.
Söylemeden geçemeyeceğim, tahmin edersiniz ki kilo da aldıran bir deneyim oldu. Ama o kadar keyifle alınan kilolar ki asla şikayet edemem.

-Şeflerin seçtiği belirli bir mutfak akımı var mı?

Şeflerimize o anlamda herhangi bir yönlendirme yapmadık, bir çerçeve çizmedik. Tek istediğimiz kendi kişisel kutlama yemeklerini bizimle paylaşmalarıydı. Haliyle çok sesli, çok çeşitli, tek bir akımla ifade edemeyeceğimiz bir içerik oluştu. En güzel yanı da, içinde en kolay bulunabilir malzemeler ve en kolay yapılabilir yemeklerden detaylı süreçler isteyen tariflere herkese hitap edecek bir kutlama yemeği bulunuyor olması.

Yılbaşı öncesi sofralarınıza ilham verebilecek bir kitap... - Resim : 3

-Kutlamalar kitabı çok ince düşünülmüş, zamansız bir içeriğe sahip bir eser. Bu kitapla ilgili farklı projeleriniz de olacak mı?

Çok teşekkür ederim öncelikle. Evet, Kutlamalar kitabı TOÇEV’in 25.yılı anısına özel tasarlanmış bir kitap olsa da hem ‘kutlama’ teması hem de içindeki tarifler herkese yıllar boyu kuracaklar tüm kutlama sofralarında eşlik edebilecek, en sevilen lezzetler. Haliyle okuyucuların talebi oldukça baskısı devam edecek ve her kutlama anında hem çok anlamlı bir hediye hem de mutfaklarda ilk başvurulacak kaynak olarak değerlendirilecek diye düşünüyorum.

Kitabımızın, sadece satışıyla değil, farklı mecralarda kardeş proje ve etkinlikler gerçekleştirmeye olanak veren içeriğiyle de uzun yıllar hem raflarda hem de gündemde kalacağına gönülden inanıyorum.

Projenin sürdürülebilirliği noktasında, Kutlamalar kitabında yer alan şeflerle atölyeler, online sohbetler, sosyal medya yarışma ve etkinlikleri gibi çok farklı etkinlik planlarımız var.

-Kutlamalar Kitabı’nı okuyucular nereden bulabilir?

Kitabımız tüm kitapçıların yanı sıra TOÇEV’in web sitesinde TOÇEV Dükkan’da ve TOÇEV’in Trendyol ve Morhipo mağazalarında bulunabilir. Tüm geliri TOÇEV’e aktarılan Kutlamalar kitabını yılbaşı hediyesi olarak seçerek hem sevdiklerinizi mutlu eder, hem de çocukların eğitimine katkıda bulunabilirsiniz.