Türkiye’yi kavuran sıcaklar ve kuraklık, elektrik üreten barajları da vurdu. Keban başta olmak üzere ana havza elektrik üreten barajlara gelen su miktarı, kış mevsiminde coştu, haziran ayıyla birlikte sert fren yaptı.
Türkiye, toplam elektrik gereksiniminin dörtte birini sudan üretiyor. Yenilenebilir kaynak olan su, doğal gaz ve kömüre göre hem çok daha ucuz, hem de doğa dostu... Sudan üretilen her birim elektrik, ortalama üretim maliyetlerini düşürüyor. Vatandaşın, daha ucuza elektrik kullanmasının önünü açıyor.
Bu yıl ocak ve mayıs döneminde, Keban başta olmak üzere ana havza elektrik üreten barajlara gelen su miktarı, geçen yılı katladı. Ancak, haziran ayıyla birlikte ciddi bir gerileme yaşandı.
Keban, Adıgüzel, Alkumru, Almus, Alpaslan-1, Altınkaya, Batman, Boyabat, Demirköprü, Deriner, Dicle, Ermenek, Garzan, Hasan Uğurlu, Hirfanlı, Karacaören gibi elektrik üreten barajlara, 2023 yılı ocak ayında 1.8 milyar metreküp su geldi. Bu yıl aynı dönemde gelen su miktarı, 6.2 milyar metreküp oldu.
2023 şubat ayında 2.2 milyar, martta yaklaşık 7 milyar, nisanda 9.6 milyar ve mayısta 7.8 milyar metreküp su geldi. Bu yıl şubat ayında 6 milyar, martta yaklaşık 7.5 milyar, nisanda 10.2 milyar ve mayısta 7.6 milyar metreküp su geldi.
Haziran ayıyla birlikte söz konusu barajlara gelen su miktarı düşmeye başladı. 2023 yılı haziran ayında 6.6, temmuzda 3.7 milyar metreküp su geldi. Geçen yıl ağustosun ilk haftasında gelen su miktarı 500 milyon metreküp düzeyinde oldu.
Bu yıl haziranda 4.4 milyar, temmuzda da 3.2 milyar metreküpe geriledi. Ağustos ayının ilk haftasında gelen gelen su miktarı da 300 milyon metreküpte kaldı.
2023 yılında 1 Ocak ile 4 Ağustos arasında yaklaşık 39 milyar metreküp, bu yıl aynı dönemde de 45.4 milyar metreküp su geldi.
Uzmanlar, barajlara gelen su miktarıyla ilgili analiz yapabilmek için yıllık karşılaştırmalardan daha çok uzun yıllar ortalamalarının dikkate alınması gerektiğine işaret ederek, “Uzun yıllar ortalamalarına bakıldığında elektrik üreten barajlara gelen su miktarının belirgin biçimde gerilediği görülüyor. Bu da ülkemizin daha az yağış aldığının somut bir göstergesidir” dedi.
Uzmanlar, enerji yönetiminin bu gerçeği göz önünde bulundurarak, elektrik üretim planlaması yapmasının ve barajlardaki suyu elektriğe dönüştürmesinin kritik önemde olduğunu vurguladı.