Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın (TPAO), Karadeniz’de Sakarya Gaz Sahası’nda keşfettiği 710 milyar metreküp doğal gazla ilgili çarpıcı bir süreçten geçiliyor. Sahada, gaz üretim hedefi şaştı; deyim yerindeyse evdeki hesap çarşıya uymadı.
Sahada, gaz üretiminin artırılmasını engelleyen sorunlar devam ederken, bugüne dek “sır” gibi saklanan aylık doğal gaz üretim verileri de ortaya çıktı.
Kamuoyunun ilk kez göreceği verilere geçmeden önce kısaca yakın geçmişi anımsayalım. 14-28 Mayıs Cumhurbaşkanı ve milletvekili genel seçimleri öncesinde, 20 Nisan Perşembe günü Filyos Doğal Gaz İşletme Tesisi'nin açılışı yapıldı.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, törende, Sakarya'da üretilen “yerli” doğal gazın devreye alınması dolayısıyla 2 müjde verdi. Erdoğan, "1 yıl boyunca evlerimizdeki mutfak ve sıcak su tüketimi için gereken doğal gaz ücretsiz olacaktır. Ayrıca önümüzdeki 1 ay boyunca konutlarımızda ısınma dâhil tüm doğal gaz tüketiminden de ücret almayacağız” dedi.
2023 yılı Nisan ayından başlayarak ilk aşamada 5, izleyen aşamada da 5 olmak üzere toplam 10 kuyudan, günlük 10 milyon metreküp doğal gaz üretileceği açıklandı. Faz-2’nin devreye alınmasıyla günlük 40, Faz-3’ün devreye alınmasıyla da günlük 60 milyon metreküp doğal gaz üretim hedefi konuldu.
Peki, hedeflere ulaşıldı mı? Öncelikle, Sakarya'da doğal gaz üretimine 2023 yılının Ağustos ayının sonlarında başlandı. Filyos’tan, sisteme 30 Ağustos’ta günlük 4 milyon metreküp gaz verilebildi.
Günlük 10 milyon metreküplük hedefe bugüne kadar ulaşılamadı. Üretim, aylar geçtikçe de geriledi.
Sakarya Gaz Sahası'ndan, 2023 yılı Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık aylarında yapılan doğal gaz üretim verileri şöyle:
-Eylül ayında 76,3 milyon metreküp,
-Ekim ayında 101,4 milyon metreküp,
-Kasım ayında 95,8 milyon metreküp,
-Aralık ayında 69.8 milyon metreküp üretim yapıldı.
2023 yılının Aralık ayında günlük ortalama üretim 2.3 milyon metreküpte kaldı.
Sahada, hedeflenen günlük ve aylık üretimin gerçekleşmesini engelleyen ciddi sorunlar yaşanıyor. Kuyulardan, gazla birlikte yüksek basınçlı kum geliyor. Bu kum, sisteme ve vanalara zarar veriyor. Bu nedenle de günlük gaz üretim miktarı artırılamıyor.
Şu anda günlük üretim ne kadar? Güvenilir kaynaklar, ocak ayında günlük üretiminin ortalama 2.3 milyon metreküp düzeyinde olduğunu belirtti. Kaynaklar, bu ay üretim miktarının küçük de olsa arttığını belirterek, “Günlük, 2.5-3 milyon metreküp aralığında seyrediyor” diye konuştu.
Kaynaklar, sahada gaz üretiminin artırılabilmesi için öncelikle yüksek basınçlı kum sorununun çözülmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Bunun için çalışmalar yapılıyor. Yüksek basınçlı kumun zarar verdiği vanalar değiştiriliyor. Üretimin günlük 10 milyon metreküpe ulaşması çok zaman alacak gibi görünüyor” diye konuştu.
Sakarya'da son durum böyle...