Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), kamuda tasarruf genelgesinin dışında tutuldu. Meclis Başkanlığı, tasarruf konusunda bir dizi uygulamayı hayata geçirmeye hazırlanıyor. TBMM'de, tüm araçların elektrikliye dönmesi hedefleniyor. Damacana su kullanımına son verilecek, şebeke suyu arıtılacak.
Bu kapsamda mutfak ve çay ocaklarında şebeke suyunun arıtılmasıyla elde edilen suyun kullanılmaya başlandığı belirtiliyor. Bu yöntemin aşama aşama yaygınlaştırılacağı ifade ediliyor.
TBMM’nin, arıtılmış şebeke suyu kullanmaya başlaması, dikkatlerin bir kez daha Ankara’da kullanılan içme suyuna çevrilmesine yol açtı.
Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (ASKİ), Ankara’da günlük ortalama 1.5-1.6 milyon metreküp içme suyunu sisteme veriyor.
Çamlıdere Barajı’ndan 921 bin metreküp, Kurtboğazı Barajı’ndan 218 bin metreküp ve Kesikköprü Barajı’ndan (Kızılırmak’tan) da 349 bin metreküp su çekiliyor.
(22 Mayıs 2024 tarihli su verilerine bu linkten ulaşılabilir: https://www.aski.gov.tr/tr/baraj.aspx)
Kaynaklar, söz konusu barajlardan gelen suyun, İvedik Su Arıtma Tesisi’nde toplandığını belirterek, “Bu tesiste toplanan suyla ilgili gerekli işlemler yapılıyor. Prosesin tamamlanmasının ardından da sisteme ya da şebekeye su veriliyor” dedi.
Kesikköprü Barajı’ndan sisteme verilen su miktarı, beşte birden daha fazla... Kızılırmak suyu, sülfat içerdiği ve insan sağlığını tehdit ettiği için daha önce eleştirilmiş ve yoğun tepkilere neden olmuştu.
Bu tepkiler göz önüne alındığında Kızılırmak suyunun da şebekeye veriliyor olması kafaların karışmasına yol açtı.
ASKİ’nin ve ilgililerin bu konuda yapacakları açıklama büyük önem taşıyor.
Zira, su hayattır...