Rus Rosatom, Mersin-Akkuyu’da Türkiye’nin ilk nükleer santralını inşa ediyor. Santral, her biri bin 200 megavat güce sahip, toplam dört reaktörden oluşuyor. Toplam kurulu güç, 4 bin 800 megavat.
Santralın, ilk ünitesinin Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100’üncü yılına, 29 Ekim 2023’e yetiştirilmesi hedeflendi. Olmadı...
Ardından yeni bir hedef konuldu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, bir süre önce yaptığı açıklamada, “Hedef tarihimiz var. Önümüzdeki yıl inşallah Cumhuriyetimizin 101’inci yılı, ’29 Ekim 2024′ diye bir tarih hedefimiz var” dedi.
Akkuyu’da, bu hedefin de tutmayacağı ortaya çıktı. Rus Rosatom’dan üst düzey bir heyet, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi Ve Teknoloji Komisyonu’nu ziyaret etti. Heyet, milletvekilleriyle bir araya geldi.
Rus yetkililer, Akkuyu’da bir gecikme olacağını belirterek, ilk üniteyi 2025’in ekim ya da kasım aylarında devreye almayı öngördüklerini açıkladı.
Rosatom, gecikmeye gerekçe olarak Alman Siemens ile yaşanan bir sorunu gösterdi. Yetkililer, Siemens'in, ödemesi yapılan ekipmanı teslim etmediğini söyledi. Rosatom, bunun üzerine Çin'e yöneldi ve Çinli şirketler üretimi yapıyor.
Rus yetkililer, “Enerji Bakanlığınıza gerekli bilgileri verdik. Gecikme olmasın diye uğraşıyoruz ama en önemlisi Rusya’ya yönelik yaptırımların sürmesi, soğutma sistemlerine dönük ekipmanlar için yaptığımız sözleşmelerden cayılmasıdır” diye konuştu.
Türkiye, ikinci nükleer santralı Sinop’a inşa etmek istiyor. Türkiye, ikinci nükleer için başta Japonya olmak üzere değişik ülkelerle görüşmeler yaptı. Ancak, sonuç alınamadı.
Rosatom, Sinop’a inşa edilecek santrala da talip oldu. Ruslar, “Sinop nükleer inşaatı işini Rus tarafı olarak alırsak, Karadeniz suyu sıcaklığı Rusya ile benzer olduğundan, burada Rus üretimi türbinler kolaylıkla çalıştırılacaktır” dedi.
Rosatom yetkilileri, Mersin-Akdeniz suyunun sıcaklığı nedeniyle Rus üretimi türbinlerle uyumlu olmadığını kaydederek, Mersin’de Fransız türbini kullanıldığını söyledi.
Rus yetkililer, nükleer reaktörün altında 22 metre derinliğinde bir bölme olduğunu, bir kaza halinde nükleer reaktörün dibe ineceğini, böylece nükleer kaynaklı dışarı salınımın engelleneceği söyledi.
Türkiye, bu projeye büyük önem veriyor.
İşletmeye girdiğinde de milyarlarca dolar ödeme yapacak. Devlet, Akkuyu’da üretilen elektriği 12,35 (dolar) sentten satın alacak. Elektriğin, 15 yıl boyunca birinci ve ikinci ünitelerde yüzde 70’i, üç ve dörtte yüzde 30’u alım garantisi kapsamında bulunuyor.
Akkuyu’nun 60 yıl işletme ömrü bulunuyor. Rusların santralın bazı parçalarını değiştirmek koşuluyla bu süreyi 20 yıl daha uzatabileceği belirtiliyor.