Elektrik ve doğal gaz zamları için geri sayım başladı. İktidar, önce 31 Mart yerel seçimleri nedeniyle zamları erteledi. Zam freni, daha sonra başka bir kaygıyla sürdürüldü.
Temmuz ayında emekli aylıkları ve memur maaşlarına, yılın ilk yarısında oluşacak enflasyon dikkate alınarak zam yapılacak. Ekonomi yönetimi, başta elektrik ve doğal gaz olmak üzere enflasyonu etkileyecek zamları yılın ikinci yarısına dek tutmayı tercih etti. Bu kaygı ortadan kalktı. İktidar, ayağını frenden çekiyor ve gaza basıyor.
İlk büyük zam haberi, internetten geldi. Türk Telekom, toptan satış tarifesini yüzde 70 artırdı. Temmuz ayından itibaren internet fiyatları katlanacak.
Sırada, elektrik ve doğal gaz zamları var. Anımsatmakta yarar var. Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, 2024 yılının ilk enflasyon raporunun açıklandığı şubat ayında seçim sonrasını işaret ederek, “Elektrik ve doğal gazda bir düzenleme yapılması bekleniyor” dedi.
Ankara’da, enerji yönetimi, Karahan’ın “düzenleme” olarak adlandırdığı elektrik ve doğal gaz zamları için çalışmalarını yaptı.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), bugün haftalık olağan toplantısını yapacak. Kurul’un, gündem dışı olarak 1 Temmuz’dan geçerli olacak yeni elektrik tarifelerini de karara bağlaması bekleniyor.
EPDK’nın olası zam kararının, cumartesi ya da pazar günü Resmi Gazete’de yayımlanması gerekiyor.
Sektöre göre elektriğe, “çift hane”li, yüksek oranlı zam var. Kaynaklar, “Konutlara yüzde 35-40 aralığında bir zam gündeme gelebilir. Ticarethanelerde kullanılan elektriğe de zam söz konusu olabilir” dedi.
Elektriğe, yılın son çeyreğinde de (1 Ekim’den geçerli) ikinci bir zam yapılabileceği ifade ediliyor.
BOTAŞ da doğal gaz zammı için çalıyor. BOTAŞ’ın, üç farklı zam oranını içerecek bir çalışma yaptığı, bu çalışmayı enerji yönetimine sunduğu ifade ediliyor.
Kaynaklar, BOTAŞ’ın konutlara sattığı doğal gazın her 1000 metreküpünün 4 bin 80 TL olduğunu belirterek, “BOTAŞ’ın, doğal gaz ithalat maliyeti her 1000 metreküp için ortalama 11-12 bin TL düzeyinde bulunuyor. BOTAŞ, ortalama 11-12 bin TL’ye ithal ettiği doğal gazı, konutlara 4 bin 80 TL’ye satıyor. Konutları, sübvanse ediyor” diye konuştu.
Kaynaklar, enerjide süregelen sübvansiyonların aşama aşama kaldırılmasının hedeflendiğini, bu çerçevede BOTAŞ’ın da doğal gaza zam yapmasının gündemde olduğunu ifade ederek, “1 Temmuz’dan geçerli doğal gaza da başta konutlar olmak üzere çift haneli zam sürpriz olmaz” diye konuştu.
Ücretler baskılanırken, mal ve hizmetlere zamlar devam ediyor. Peki, bu maliyet baskısıyla enflasyon düşer mi? Hedefler tutar mı?
Yaz çok sıcak geçecek...