Başarı sıralaması 700-800 bin olan ve yurtdışında öğrenim gören öğrencilerin Türkiye'deki tıp fakültelerine kayıt yaptırmasına neden olan yatay geçiş skandalında YÖK geri adım attı.
YÖK, üniversitelere gönderdiği yazıda, işlemin iptalini istedi.
'Yurtdışından Yurtiçine Yatay Geçiş' konusuyla YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Rahmi Er imzasıyla gönderilen yazıda, şu ifadelere yer verildi:
“2019-2020 eğitim öğretim yılı ve öncesinde Yükseköğretim Kurulu tarafından tanınan yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarında eğitime başlamış olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı öğrencilerin, COVID-19 Küresel Salgını dolayısıyla yurtiçindeki yükseköğretim kurumlarına 2020-2021 eğitim ve öğretim yılı güz dönemindeki yatay geçiş işlemlerine mahsus olmak üzere başvurabilmelerine ilişkin 27.05.2020 tarihli yürütme kurulu toplantısında alınan karar ilgi (a) yazımızla; anılan karar tarihinden sonra yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarına kayıt yaptırarak 2020-2021 güz dönemi için ülkemizdeki yükseköğretim kurumlarına yatay geçiş başvurusu yapanların başvurularının kabul edilmemesi gerektiği hususu da ilgi (b) yazımızla bildirilmişti.
Söz konusu karar ve açıklamalar incelendiğinde, anılan kararın, 27.05.2020 tarihinden sonra yurtdışındaki bir yükseköğretim kurumuna kayıt yaptıran ve bunu 2019-2020 öğretim yılına ait bir kayıtmış gibi gösteren öğrencilerin yatay geçiş işlemleri için geçerli olmadığı aşikardır. 27.05.2020 tarihi sonrasında yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarına kayıt yaptıran öğrencilerin ülkemizdeki yükseköğretim kurumlarına yatay geçiş yapabilmeleri için 2020 YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda yayımlanan şartları sağlamaları gerekmektedir.
Yurtdışındaki bir yükseköğretim kurumuna 27.05.2020 tarihinden sonra kaydolmuş öğrencilerin yatay geçiş başvurularının da çeşitli saiklerle bu dönemde ilgili karar kapsamında kabul edildiğine ilişkin çeşitli basın yayın organlarında haberler çıkmakta, Başkanlığımıza şikayetler iletilmektedir. İlgide kayıtlı yazılarımızda başvuru yapabileceklerde aranması gereken koşullar ile hangi dönem için yatay geçiş yapılabileceği açıkça belirtilmişken, üstelik eğitim ve öğretim dönemi başlamadan önce ilan edilen tarihlerde yatay geçiş işlemlerinin bitmiş olması gerekirken, belli bir süreye özgü alınmış olan karar çerçevesinde 27.05.2020 tarihinden sonra yurtdışında bir yükseköğretim kurumuna kaydolmuş, ancak bu kaydı sanki 2019-2020 yılına aitmiş gibi göstermiş öğrencilerin, bu dönemde yatay geçiş işleminin yapılmamış olması, şayet sehven böyle bir işlem yapılmışsa yapılan işlemin iptal edilmesi gerekmektedir.
Bilgilerinizi, 2020-2021 güz dönemine ait yatay geçiş işlemlerinin yukarıdaki açıklamalar dikkate alınarak yükseköğretim kurumunuz tarafından incelenip gereğinin yapılmasını, aksi bir durumun idari sorumluluk doğuracağının bilinmesini önemle rica ederim.”
Geçen hafta, YÖK Başkanı Yekta Saraç, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, sınavlarda 700-800 bininci olup yurtdışından yatay geçiş yapılması iddiasına ilişkin “Gerçekten de bu iyimser, daha da alt sıralamalardan da geçme durumu söz konusu” olduğunu belirterek, yatay geçiş yapanlarla ilgili “Mevzuata aykırı olanların –üniversitelere yazdık- kaydının silinmesi ama şöyle bir şey oluyor: Kayıt olduktan sonra idare mahkemeleri 'O bir müktesep haktır' diyor. Maalesef böyle de bir durum var” demiş, ancak sessizliği tepkilere neden olmuştu.
SON 10 YIL İNCELENMELİ
Diğer yandan, ÖGESEN Başkanı Vahdet Özkoçak, kararın ardından yaptığı açıklamada, “Son 10 yılda alınan tüm denklik başvuruları incelenmeli. Kimlere nasıl verilmiş veya alamayanlar neden alamamış ona bakılmalı. Yatay geçiş yapanların evrakları da yeniden incelenmeli” dedi.
Özellikle 2011-2014 yılları arasında yoğun olmak üzere FETÖ'nün bu sistemi kullandığı iddiası olduğunu dile getiren Özkoçak, “Dosyalar, dosyalara bakan memurlar ve imzayı atan YÖK üyeleri bu sorumluluğu almalı. İnceleme yapılırsa şaibe de kalkar” diye konuştu.