İzmir’de 13 yaşında, kemik erimesi şikayeti ile hastaneye götürülen erkek çocuk AIDS’ten hayatını kaybetti. Hastalığın son aşamasında olduğu anlaşılan çocuk, yapılan tüm müdahelelere rağmen kurtarılamadı. Yaşanan olay üzerine araştırma başlatıldı. Yapılan araştırmada Çocuğun babası HIV pozitifken annede ise negatif sonuçlara rastlandı.
Olay üzerine şu anda İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde 100 çocuğun HIV tedavisi gördüğü biliniyor. Çocuklardan 20’sine virüsün cinsel yolla, 80’ineyse doğum aracılığıyla anneden bulaştığı belirlendi.
Yaşanan trajedi, akıllara Türkiye'de HIV vakalarının hangi oranlarda olabileceği sorusunu getirdi. İşte Dünyada ve Türkiye'de HIV görülme sıklığı...
HIV, AIDS’in temel nedenidir. HIV, vücuda girdikten sonra bağışıklık sistemindeki hücrelere saldırarak bu hücreleri yok eder ve zamanla bağışıklık sisteminin zayıflamasına yol açar.
Bağışıklık sistemi zayıfladığında, vücut enfeksiyonlara ve bazı kanser türlerine karşı savunmasız hale gelir. Eğer HIV tedavi edilmezse, zamanla AIDS evresine ilerler.
HIV günümüzde tüm dünyada yaygın olan bulaşıcı bir enfeksiyondur. HIV vakaları, dünya genelinde azalma eğilimindeyken, Türkiye’de giderek artıyor. 2023 verilerine göre, dünyada HIV ile yaşayan yaklaşık 39 milyon kişi olduğu tahmin edilirken, resmi rakamlara göre Türkiye’de HIV ile yaşayan 40 bin kişi var. Ancak Dünya Sağlık Örgütü’nün istatistikleri ve bu alanda çalışan uzmanlar, 40 binin iki ile çarpılması gerektiğini söylüyor.
Ülkemizde ise Sağlık Bakanlığı verilerine göre HIV pozitif tanısı alan vakalarda yaş grubuna göre en çok artış 25-35 yaş grubunda ancak onları 15-19 yaş aralığı takip ediyor.
Tespit edilen diğer rakamlar ise şu şekilde; 1985 yılından 08 Kasım 2023 tarihine kadar doğrulama testi pozitif tespit edilerek bildirimi yapılan 39.437 HIV-pozitif kişi ve 2.295 AIDS vakası mevcuttur. Vakaların %81,5'i erkek, %18,5'i kadın olup %16,1'i yabancı uyruklu kişilerden oluşmaktadır.