Gündem Bilim Teknoloji Spor Dünya Ekonomi Siyaset Sağlık Eğitim Kültür Sanat Magazin Yaşam Reklam Künye Gizlilik Sözleşmesi İletişim
Yazılım ve Tasarım: Bilgin Pro © 2024KRT TV Tüm Hakları Saklıdır

Yargıtay'dan HDP hamlesi: PKK’nın asker alma şubesi gibi çalışıyor

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, sözlü savunma için AYM'ye geldi. Şahin, HDP'nin kapatılması istemiyle açtığı davada basına açıklamalarda bulundu.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, Halkların Demokratik Partisinin (HDP) kapatılması istemiyle açtığı davada sözlü açıklama yapmak üzere Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) geldi.

Yüce Divan Salonu'nda, Yüksek Mahkeme heyetine yapılacak sözlü açıklamalar saat 10.00'da başladı. Başsavcı Şahin'in, AYM'den ayrılırken, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Şahin AYM çıkışında, "PKK'yı terör örgütü olarak görmediklerini kendileri de açıkça ifade ediyorlar" dedi. Şahin devamında “Sürecin seçimden önce mi sonra mı tamamlanacağı ise yüksek mahkemenin takdiridir" diye belirtti.

HDP KAPATILMA DAVASINDA NE OLACAK?

Bu süreçte, Başsavcı Şahin'in sözlü açıklamasının ardından belirlenecek günde HDP yetkilileri sözlü savunmasını yapacak. HDP yetkililerinin, sözlü savunma yapmasının ve partinin Hazine yardımına bloke konulmasına ilişkin savunmasını da vermesinin ardından davaya ilişkin bilgi, belgeleri toplayacak raportör, esas hakkındaki raporunu hazırlayacak.

Raporun, Yüksek Mahkeme üyelerine dağıtılmasının ardından Başkan Zühtü Arslan toplantı için bir gün belirleyecek, üyeler belirlenen günde bir araya gelerek kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacak.

HDP hakkındaki kapatma davasını 15 kişiden oluşan AYM heyeti karara bağlayacak. Anayasa'nın 69. maddesinde sayılan hallerden ötürü partinin kapatılmasına veya dava konusu fiillerin ağırlığına göre devlet yardımından kısmen ya da tamamen yoksun bırakılmasına, toplantıya katılan üyelerin 3'te 2 oy çokluğuyla, yani 15 üyenin 10'unun oyuyla karar verilebilecek.

Siyasi parti kapatma davası sonucunda verilen karar, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ile HDP'ye tebliğ edilecek ve Resmi Gazete'de yayımlanacak.

Anayasa Mahkemesi'nin, siyasi yasak istenen partililerin beyan ve eylemleriyle partinin kapatılmasına neden olduğunu belirlemesi halinde bu kişiler, kesin kararın Resmi Gazete'de gerekçeli olarak yayımlanmasından başlayarak 5 yıl süreyle bir başka partinin kurucusu, üyesi, yöneticisi ve deneticisi olamayacak.

İlginizi Çekebilir
SONRAKİ HABER