Habertürk yazarı Yasemin Güneri, bugünkü köşesinde, "8 daire ve 4 dükkanı bulunan kadın yoksulluk nafakası alır mı?" başlıklı dikkat çeken bir yazı kaleme aldı.
Kayseri'de boşanma dosyasını aktaran Güneri, Semiha A. adlı kadının boşandığı eşinden 2 bin lira yoksulluk nafakası aldığını ancak daha sonra kocanın yoksulluk nafakası ödeyemecek duruma geldiğinden dolayı mahkemeye başvurduğunu, Semiha A.'nın ise, bu sırada ailesinden 190 metrekarelik 8 daire ve 120 metrekarelik altı bodrumlu 4 adet dükkan miras kaldığını anlattı.
"YOKSULLUK NAFAKASI ÖDEYENLER..."
Mahkemenin kadının yoksulluğundan söz edilemeyeceğine karar verdiğini aktaran Güneri, dosyanın Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’na da gittiğini ifade ederek, Yargıtay kararından da söz etti. Güneri, "190 metrekarelik 8 daire ve 120 metrekarelik 4 dükkanı bulunan bir kadına yoksulluk nafakası ödenemeyeceğine karar verildi. Yoksulluk nafakasının kazanılmış hak olarak görülemeyeceğine de karar verilmiş oldu" dedi.
"Ali İ.'nin 66 yaşında olduğuna, üzerine kayıtlı hiçbir mal varlığı bulunmadığına, ailesiyle birlikte yaşadığı ve yoksulluk sınırlarında geliri bulunduğuna dikkat çekilerek, boşandığı eşinin hayat standardının değişmiş olması nedeniyle yoksulluk nafakasının kaldırılmasına hükmedildi" diyen Güneri, "Bu kararın ardından, yoksulluk nafakası ödeyenler, boşandıkları eşlerinin hayat standardında değişiklik olduğunu ispatlarlarsa yoksulluk nafakası ödemekten kurtulabilecek" diye belirtti.
Yasemin Güneri'nin yazısı şu şekilde:
"190 metrekarelik 8 dairesi ve 120 metrekarelik 4 dükkanı olan kadına yoksulluk nafakası verilir mi?
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu gündemine gelen dosyalardan biri de bu konuya ilişkindi.
2011 yılında Kayseri 6. Aile Mahkemesi’nde eşinden boşanan Ali İ.'nin, boşandığı eşi Semiha A.'ya aylık 2 bin lira yoksulluk nafakası ödemesine karar verildi. Aradan geçen süre içerisinde şartlar değişti. Ali İ. emekliye ayrıldı. Bağ-Kur emeklisi olan Ali İ. bin 292 lira emekli maaşı almaya başlayınca yoksulluk nafakasını ödeyemeyecek duruma geldi. Boşandığı eşine de ailesinden 190 metrekarelik 8 daire ve 120 metrekarelik altı bodrumlu 4 adet dükkan miras kaldı.
Aldığı bin 292 liralık emekli aylığıyla ödemesi gereken 2 bin liralık yoksulluk nafakasını ödeyemeyecek duruma düşen Ali İ. Kayseri 3. Aile Mahkemesi’ne başvurarak yoksulluk nafakasının kaldırılmasına karar verilmesini talep etti.
Mahkeme, davalının 8 daire ve 4 adet dükkanının bulunduğunu, böylelikle yoksulluğunun ortadan kalktığını ve davanın nafaka sorumluluğunun ortadan kalkması gerektiğine karar verdi.
8 dairesi ve 4 dükkanı bulunan Semiha A. karara itiraz edince dosya temyiz incelemesi için Yargıtay 3. Hukuk Dairesi’ne geldi. Daire, davacı Ali İ.'nin 2017 yılı itibariyle emekli aylığının 1400 liraya çıktığını, aynı zamanda şirket yöneticisi ve işletmeci olduğunu, anne ve babasına ait evde oturduğunu belirtti. Daire, aynı zamanda Semiha A.'nın babasından kendisine geçen taşınmazlardan aldığı kira miktarının ve yetim aylığı alıp almadığının tespit edilmesinin ardından hüküm kurulması gerektiği düşüncesiyle mahkeme kararını bozdu.
Dosyayı yeniden görüşen yerel mahkeme kararında direndi. Kayseri Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde bir taşınmazın değerinin 100 bin liranın çok üzerinde olduğu ve bu nedenle kadının yoksulluğundan söz edilemeyeceğine karar verdi.
Bunun üzerine dosya Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’na geldi.
Geçtiğimiz haftalarda toplanan Genel Kurul, yerel mahkemenin verdiği kararın uygun olduğuna hükmetti.
190 metrekarelik 8 daire ve 120 metrekarelik 4 dükkanı bulunan bir kadına yoksulluk nafakası ödenemeyeceğine karar verildi. Yoksulluk nafakasının kazanılmış hak olarak görülemeyeceğine de karar verilmiş oldu.
Ali İ.'nin 66 yaşında olduğuna, üzerine kayıtlı hiçbir mal varlığı bulunmadığına, ailesiyle birlikte yaşadığı ve yoksulluk sınırlarında geliri bulunduğuna dikkat çekilerek, boşandığı eşinin hayat standardının değişmiş olması nedeniyle yoksulluk nafakasının kaldırılmasına hükmedildi.
Bu kararın ardından, yoksulluk nafakası ödeyenler, boşandıkları eşlerinin hayat standardında değişiklik olduğunu ispatlarlarsa yoksulluk nafakası ödemekten kurtulabilecek."