Gündem Bilim Teknoloji Spor Dünya Ekonomi Siyaset Sağlık Eğitim Kültür Sanat Magazin Yaşam Reklam Künye Gizlilik Sözleşmesi İletişim
Yazılım ve Tasarım: Bilgin Pro © 2024KRT TV Tüm Hakları Saklıdır

Yargı anketinden şok sonuçlar!

Sosyal Demokrasi Vakfı’nın (SODEV) “Yargı Bağımsızlığı ve Yargıya Güven” anketinde yargıya güven, mahkemelerin tarafsızlığı ve iptal edilen İstanbul seçimlerine dair sonuçlar yer alıyor

Sosyal Demokrasi Vakfı’nın (SODEV) 600 katılımcıya uyguladığı “Yargı Bağımsızlığı ve Yargıya Güven” anketinin sonuçları açıklandı.

Araştırma sonuçlarına göre, “’Adalet’ denilince aklınıza ne geliyor?” sorusuna katılımcıların yüzde 23,3’ü “Adaletsizlik” yanıtını verirken, yüzde 17,7’lik oranla “Eşitlik” ikinci, yüzde 9,2’lik oranla “Hukuk” üçüncü sırada geliyor.

Katılımcılara “Sizce Türkiye’de yargı bağımsız mı?”, “Türkiye’de yargıya ne derecede güvenirsiniz?” ve “Türkiye’de mahkemeler tarafsız mıdır?” sorularının sorulduğu “Yargı Algısı” kısmında katılımcıların yüzde 48,5’i Türkiye’de yargının bağımsız olmadığını söyledi.

Yargıya güvenenlerin oranı yüzde 38’de kalırken, mahkemelerin tarafsız olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 37,7 oldu.

AKP'LİLER BİLE YARGIYA GÜVENMİYOR

Yargı Algısı bölümünü, katılımcıların 24 Haziran 2018 Milletvekili Genel Seçimlerinde oy verdikleri partilere göre detaylandıran SODEV’in araştırmasında Türkiye’de yargının siyasallaştığına dair önemli bulgular öne çıkıyor.

Araştırma sonuçlarına göre, AKP seçmenlerinin yüzde 26,2’si Türkiye’de yargının bağımsız olmadığını, yüzde 16,1’i Türkiye’de yargıya güvenmediğini, yüzde 22,3’ü ise mahkemelerin tarafsız olmadığını düşünüyor. Bu konularda kararsız olan AK Partili seçmenlerin oranı da yüzde 20’nin üzerinde.

Bu verilere göre AKP seçmenlerinin yalnızca yarısı (Yüzde 50,6) Türkiye’de yargının bağımsız olduğunu, yüzde 57,3’ünün mahkemelerin tarafsız olduğunu düşünüyor.

MHP’ye oy verenlerin yüzde 70,6’sı Türkiye’de yargının bağımsız olmadığını, yüzde 35,8’i yargıya güvenmediğini, yüzde 43,3’ü de mahkemeleri tarafsız bulmadığını söylüyor. CHP seçmeninde ise Türkiye’de yargının bağımsız olmadığını düşünenlerin oranı yüzde 70,6. Yargıya güven duymayan CHP’lilerin oranı yüzde 62,5 iken mahkemelerin tarafsız olduğunu düşünen seçmenlerin oranı ise yüzde 59,5.

Yargının bağımsız olmadığını düşünen HDP seçmenlerinin oranı yüzde 82,8, yargıya güven duymayanların oranı yüzde 78,6, mahkemelerin tarafsız olduğunu düşünenlerin oranı ise yüzde 72,9.

SADECE CUMHUR İTTİFAKI ADAYLARI İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ VAR DİYOR

“Sizce Türkiye’de düşünce ve ifade özgürlüğü var mıdır?” sorusuna sadece Cumhur İttifakı seçmenleri yüzde 50’nin üzerinde “Evet” dedi.

Bu oran, AKP seçmeninde yüzde 73,3 iken, MHP seçmeninde ise yüzde 55,2 seviyesinde. MHP seçmeninin yüzde 41,8’i ifade özgürlüğünün olmadığını beyan etti.

İfade özgürlüğü konusunda CHP, HDP, İyi Parti ve diğer partiler ifade özgürlüğünün olmadığını düşünmekte. Bu parti seçmenlerinin en az yüzde 75’i ve fazlası Türkiye’de ifade özgürlüğü olmadığını dile getiriyor.

SODEV’e göre çarpıcı olan nokta, ifade özgürlüğü konusunda olumsuz düşüncelere sahip olan AK Parti seçmenin yüzde 22,4 oranında olmasına karşılık; aynı seçmen grubunun mahkemeler karşısında makam/mevki sahibi biri ile sıradan yurttaşın eşit şekilde yargılanmayacağına ilişkin algısının yüzde 63,5 seviyesinde olması.

Türkiye’de en güvenilir kurum hâlâ ordu.

Türkiye’de en güvenilen kurum ordu olmaya devam ederken; yargı sıralamaya alınan kurumlar arasında hükümetin bile arkasında kaldı.

CİNSEL İSTİSMAR KONUSUNDA YARGIYA GÜVEN YÜZDE 19

Yargının adaleti sağlayamayacağı yönünde en keskin kanı cinsel taciz ve istismar suçlarında yoğunlaşıyor.

Cinsel taciz ve istismar karşısında yargının gereken cezayı verebileceğine inananların oranı yalnızca yüzde 19,3 oranında kaldı.

Ankete katılanların yüzde 80,6’sı, cinsel taciz ve istismar karşısında yargının ya hiç ceza vermeyeceğini (yüzde 39) ya da gerekenden daha az ceza vereceğini (yüzde 41,6) düşündüğünü belirtiyor.

MHP SEÇMENİ DE YSK'NIN KARARINI ADİL BULMUYOR

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçimlerini iptal etmesi sonrasında yapılan anket çalışmasında, katılımcıların yüzde 60,5’i YSK’nın kararını adil bulmadığını belirtti.

Seçmenleri partilere göre ayrı ayrı incelediğimizde CHP, HDP ve İyi Partili seçmenlerin yüzde 90’dan fazlası, MHP’li seçmenlerin yüzde 65,7’si, AK Partili seçmenlerin yüzde 22,7’si kararın adil olmadığını ifade etti.

İlginizi Çekebilir
SONRAKİ HABER