Hükümete yakınlığıyla bilinen Sabah gazetesinin “PKK’nın İngiltere temsilciliği” olarak nitelendirdiği Demokratik İlerleme Enstitüsü (DPI) Güney Afrika programında Türkiye delegasyonu Türkiye’nin Güney Afrika Cumhuriyeti Büyükelçisi Sayın Elif Çomoğlu Ülgen’in konuğu oldu.
İşte o ziyarete ilişkin fotoğraf ve mesaj:
Türkiye delegasyonunda Habertürk yazarı Nagehan Alçı, Oyuncu Kadir İnanır, Anadolu Ajansı eski Genel Müdürü Kemal Öztürk, Ufuk Uras, Oral Çalışlar ve Ali Bayramoğlu gibi isimler yer aldı.
Demokratik İlerleme Enstitüsü, planlandığı gibi karşılaştırmalı çalışma ziyaretlerinin ikincisini Güney Afrika’da gerçekleştirecek. Türkiye’den farklı katılımcıların yer alacağı, sekiz gün sürecek ziyaret boyunca Cape Town ve Pretoria şehirleri ziyaret edilecek. Ziyaret boyunca yetkililer, politikacılar ve diğer ilgili gruplarla bir araya gelinerek Güney Afrika’nın inşa süreci ve demokrasiye geçiş süreci tartışılacak. Katılımcılar ilk elden çatışmaların çözümünde kilit rol oynayan ve oynamaya devam eden aktörlerle tanışma fırsatı bulacaklar. Bu kişiler, Güney Afrika’da barış görüşmelerinin sonuna kadar gerçekleşen pazarlık sürecinde elde ettikleri deneyimleri, konuyu derinlemesine anlamaları için katılımcılarla paylaşacaklar.
DPI Baş Yöneticisi Kerim Yıldız, ziyaret hakkında yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Bu ziyaretin katılımcılara, Güney Afrika’daki çözüm sürecinin kilit yönlerini öğrenmek ve tartışmak, sürecin başarı ve zorlukları hakkında tecrübelerini paylaşmak için değerli bir fırsat sunacağını ümit ediyoruz.”
Bu ziyaretler bir proje kapsamında planlanan daha büyük biz dizi aktivitelerin bir kısmını oluşturuyor: “Zor zamanlarda Türkiye’deki kapsayıcı diyaloğu desteklemek.”
ÖCALAN’DAN “ÇÖZÜM” MESAJI
Öte yandan, PKK elebaşı Abdullah Öcalan, avukatları ile görüştü.
Asrın Hukuk Bürosu avukatları, görüşme sonrası Öcalan’ın mektubunu kamuoyuna duyurdu.
Öcalan, çağrısının ardından açlık grevlerinin sonlandırılmasına ilişkin teşekkür ederken, “onurlu barış temelinde demokratik siyaset çözümü” mesajı verdi.
Asrın Hukuk Bürosu’ndan yapılan açıklamada şu ifadeler dikkat çekti:
“Sayın Öcalan politik ve toplumsal sorunlara dair gözlemlerini ve bunlara ilişkin çözüm önerilerini her fırsatta olduğu gibi bu görüşmede de mümkün olduğunca dile getirmiştir. Kendisinin onurlu barış temelinde demokratik siyaset çözümünde ısrarlı duruşunu tekrardan gözlemlemiş bulunuyoruz.
Tarihsel bir gösterge olarak Türksüz Kürt, Kürtsüz Türk’ün var olamayacağını; Mezopotamya’da Kürtler bitirildiği vakit Anadolu’da Türklük adına da geriye bir şey kalmayacağını belirtmiştir. Kürdün varlığının ve gelişmesinin Türk’ün güçlenmesi ile eş anlamlı olduğunu, bu gerçekliğe göre hareket edilmesi gerektiğini vurgulamıştır. Bu birlikteliğin tüm Ortadoğu halklarının demokratik ve barış içerisinde yaşamaların önünü de açacağını ifade etmiştir.
Anayasal çözüm ve yasal değişiklikler kapsamında demokratik çözümü öncelediğini gördük. Bunun için demokratik dönüşüm ve zihniyetin ancak bütün toplumun katılımı ile sağlanabileceğini belirtmiştir.”