Gündem Bilim Teknoloji Spor Dünya Ekonomi Siyaset Sağlık Eğitim Kültür Sanat Magazin Yaşam Reklam Künye Gizlilik Sözleşmesi İletişim
Yazılım ve Tasarım: Bilgin Pro © 2024KRT TV Tüm Hakları Saklıdır

Yağmaya doymayan zihniyet ormanları risk altında bıraktı

Ormanlık alanlara tesis kurulmasının önünün açılmasıyla birlikte yanan ormanlık alanlara izin verilenin 2 katı kadar tesis yapıldığı ortaya çıktı.

Sözcü'den Saygı Öztürk'ün haberine göre, Orman Kanunu'yla ilgili 15 ay önce çıkarılan yönetmelikteki “Lisanssız elektrik üretim tesisleri ile lisanslı güneş enerjisine dayalı elektrik üretim tesislerine orman sayılan alanlarda izin verilmez” hükmünde, 180 derecelik bir dönüş yaşandı. Ormanlarda lisanslı güneş enerjisi santrali kurulmasının önü açıldı. Orman Genel Müdürlüğü, enerji şirketlerinin orman alanlarında güneş enerjisi tesisi kurma girişimlerine direniyordu. Türkiye Ormancılar Derneği, enerji lobilerinin yenilenebilir enerji üretimini gerekçe göstererek yaptıkları baskıya iktidarın boyun eğdiğini belirterek, düzenlemeye karşı çıktı.

HER YIL GENİŞLİYOR

Türkiye Ormancılar Derneği Genel Başkanı Ahmet Hüsrev Özkara, “Ormanlarda havaalanı, demiryolu, boru hattı, mezarlık, hayvan bakımevi, atış poligonu gibi elliye yakın tesise izin verilebilmektedir. Bu yolla 2021 yılı sonuna kadar yaklaşık 627 bin hektar orman alanında 49 bin adet izin verilmiştir. 346 bin hektarın izni 2012-2021 yılları arasındadır. Bu miktar, 2021 yılında yanan orman alanlarının 2 katıdır. Üstelik yanan orman alanları yeniden ormanlaştırılırken, tesis izin verilen alanların neredeyse tamamının bir daha orman olması imkânsızdır” dedi.

BAKANLIK DEVRE DIŞI

Eski Orman Bakanlığı Müsteşarı Necati Uyar ve Genel Müdürü emekli Orman Mühendisi Fikret Çuvaç da, deprem sonrası OHAL ilan edilen illerde Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'yle verimsiz orman ve mera alanlarında geçici veya kesin iskân alanları kurulabilmesinin önünün açıldığını hatırlattılar. Kararnameye göre yetkinin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na verildiğini, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın bütünüyle devreden çıkarıldığını belirttiler. Uyar ve Çuvaç, “Bir afetin yaraları sarılırken diğer afetlerin önü açılmamalıdır” dediler.

İlginizi Çekebilir
SONRAKİ HABER