Birçok tatlı suda rastlanabilen planktonik bir canlının virüslerle beslendiği keşfedildi.
Bilimsel adı Halteria olan canlının virüsleri yemek üzere evrimleştiği, onlarla beslenerek geliştiği ortaya çıktı.
Pek çok organizma diğer canlıları tüketirken kazara virüsleri de yese de, şimdiye kadar hiçbirinin virüslerle kasten beslendiği görülmemişti. ABD'deki Nebraska-Lincoln Üniversitesi'ndeki bir araştırma ekibi, deneyler sonucunda Halteria'yı bilinen ilk "virovor" yani virüs yiyen organizma olarak tanımladı.
Biyolog John DeLong, üniversitenin yakınlarındaki bir göletten tatlı su örnekleri alarak virüs tüketen olası canlıları araştırıyordu. Numunelerdeki çeşitli mikroskobik canlıları izole eden ekip, bunun ardından suya klorovirüsleri ekledi. Sonunda Halteria'nın algleri hedef alan bu tatlı su virüslerini yediği görüldü. Bilim dünyası, Halteria'nın varlığından 1970'lerden beri haberdar. Ancak kirpik benzeri yapılara sahip bu tek hücreli organizmanın sadece bakteri tükettiği düşünülüyordu.
DeLong'un ekibi Halteria'nın virüs tüketiminden metabolik anlamda yarar sağlayıp sağlamadığını kesinleştirmek için su örneklerinde klorovirüs dışındaki tüm gıda kaynaklarını ortadan kaldırdı. Bu durumda da Halteria'nın sadece iki günde 15 kat büyüdüğü tespit edildi. Klorovirüs popülasyonu ise ilk durumunun yüzde 1'ine kadar düştü. Böylece hakemli bilimsel dergi PNAS'ta yayımlanan araştırmada, klorovirüslerin Halteria için gerçekten de besin kaynağı olduğu kanıtlandı.
DeLong ve ekibi bununla da yetinmedi. Halteria'nın klorovirüslerle beslendiğini göstermek için floresan boya enjekte ettikleri virüslerin mikroskop altında parlamalarını sağladı. Çok geçmeden Halteriaların da parlamaya başladığı görüldü. Bu da virüsleri yediklerini net biçimde gösteriyordu.
Ekip ayrıca tatlı suda yaşayan başka tek hücreli canlı olan Paramecium bursaria'nın da klorovirüsleri tüketiyor gibi göründüğünü saptadı. Ancak ilerleyen deneylerde Paramecium'un boyut veya popülasyonunun virüsleri yutsalar bile değişmediği anlaşıldı. Sulak ortamlarda bol miktarda rastlanan virüsler aslında nitrojen, fosfor ve nükleik asitler gibi "ham maddeler" açısından zengin bir besin kaynağı olabilir. Bu keşifle, suda yaşayan canlılar arasındaki sıradışı besin ağları daha iyi anlaşılacak.