Validebağ Korusu’nun AKP'li Üsküdar Belediyesine tahsis edilmesine tepki gösteren Validebağ gönüllüleri, korunun temizliği için tahsise gerek olmadığını, bunun alanı ranta açmanın adımları olduğunu belirtti.
Validebağ Korusu Gönüllüleri bugün sabah saatlerinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Ataşehir İl Müdürlüğü önünde toplandı. Gönüllüler karara dilekçelerle itiraz etti.
Daha sonra Validebağ Korusu'nda buluşan gönüllüler basın açıklamasında bulundu, fidanlar dikti.
Protestoya her kesimden yurttaşın katılması dikkat çekti.
Yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
1999 yılından beri 1.derece doğal ve tarihi SİT alanı olan Validebağ Korusu, şehrin biyoçeşitliliğinin önemli bir kısmına ve 8 adet tescilli kültür varlığına ev sahipliği yapmaktadır. İstanbul’daki 2.000 tür otsu bitkinin 200’ü Validebağ Korusu’ndadır. Koru’da gözlemlenen 31 kelebek türü vardır. Dünya Doğayı Koruma Birliği tarafından nesli tehlikede kabul edilen Aladoğan, Çayır İncirkuşu, Kızıl Ardıç ve hassas statüdeki Üveyik türü dahil olmak üzere Validebağ Korusu’nda tespit edilen farklı takım ve familyadan toplam 130 kuş türü vardır. 101 çeşit ağaç, ağaççık ve çalısıyla, toprağıyla, kuşu, kelebeği, sincabıyla Koru’daki her bir türün birbirine bağlı olduğu bu yaşam döngüsü, karbon ve toz tutarak soluduğumuz havayı temizliyor, ısı adası etkisini lehimize dengeliyor.
Bildiğiniz gibi , Validebağ Korusu ile ilgili olarak 1/5.000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ve 1/1.000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı 20 Nisan 2021 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından askıya çıkarıldı. Koruyu imara açabilecek Plan notlarındaki olumsuz hükümler için, yasal itiraz süresi olan 20 Mayıs 2021 tarihine kadar itiraz hakkımızı kullanabiliyoruz. Bizler de bugün Çevre ve Şehircilik il müdürlüğüne itiraz dilekçelerimizi teslim ettik. Validebağ Gönüllüleri Derneği olarak bu planların iptal edilmesi için dava açacağız.
Kent ekolojisinin önemli bir parçası olan Validebağ Korusu, İstanbul koruları içerisinde büyük oranda doğal halini koruyabilmiş son korudur. Özenle bakımı yapılarak korunması gerekirken maalesef, ısrarla rant projeleriyle tahrip edilmek istenmektedir. 2018 yılında gündeme getirilen millet bahçesi projesine karşı açtığımız dava henüz sonuçlanmamıştır. Son günlerde VALİDEBAĞ’DA KATLİAMA HAZIRLIK olarak basında yer alan ve 22 Nisan 2021 tarihinde açıklanan davanın bilirkişi raporunda bilim insanları tarafından da korudaki tehlikeler tespit edilmiştir . Raporda ;
Peyzaj projesinde verilen inşaatla ilgili metraj miktarlarında eksiklik olduğu,
İnşaat projesinin koru kavramına uygun olmadığı,
Projenin alanda bulunan habitatlar özelindeki etkilerinin ortaya konulmadığı,
Yoğun inşaat sürecinin korudaki ekosistemi olumsuz yönde etkileyerek ve kullanıcı sayısını arttırarak Koru’nun çöküşüne yol açacağı
ortaya konularak, ekosistemin devamlılığı için projenin uygulanmaması gerektiği belirtilmiştir.
İçine betonların döküleceği, kafe, restoran, fitness salonu gibi rant alanlarının yapılacağı ve ışıklandırmalar ile doğal hayattan uzaklaştırılacağı gerekçesiyle iptali istenen projeyi inceleyen bilim insanları çok önemli tespitler yapmıştır. Bilirkişi heyeti hazırladığı raporunda, korudaki korunması gereken ağaçlar için eksik sayı verildiğini de ortaya çıkarmıştır. Raporda , Validebağ Korusu'nda bulunan 3 bin 194 ağaçtan 2 erguvan, 2 fıstık çamı, 4 sakız ve 1 meşe olmak üzere 13 adedinin anıtsal ağaç, Ayrıca 310 adedi korunmaya değer olmak üzere toplam 323 adet tek ağaç, korunması gereken ağaçlar olduğu tespit edilmiştir. Validebağ millet bahçesi peysaj raporunda ise korunmaya değer ağaçlar yok sayılarak, sadece 12 adet olduğu belirtilmiştir. Koruda yaşayan kuş çeşitlerinin de gizlenmesi millet bahçesi projesi adı altında Validebağ Korusu'nda büyük bir DOĞA KATLİAMINA HAZIRLIK YAPILDIĞInın işaretidir.”
2020 Mart ayında Validebağ Korusu’nun yaklaşık ¾’lük bölümü, bakım ve düzenleme yapılması amacıyla 2 yıllığına Üsküdar Belediyesi’ne tahsis edildi. 2020 Ekim ayından itibaren Üsküdar Belediyesi, Koruda yapmayı düşündüğü projeleri kamuoyuna açıklamaya başladı. Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, dava konusu olan millet bahçesi projesini sahiplenmiş görünmektedir. İsmini “Validebağ Korusu Düzenleme ve Rehabilitasyon Projesi” olarak değiştirmiş, millet bahçesi projesinde sıralanan işlerin çoğunu yapacağını açıklamıştır. 15 Ocak’taki görüşmemizde aydınlatma işinden vazgeçtiğini ifade etmiş, 5 Mayıs’taki görüşmemizde ise yapacağını söylemiştir. Yerleştirilmesi düşünülen aydınlatma direkleri ve banklar hakkında net bir sayı verilememektedir. Sadece bunlar bile, Üsküdar Belediyesi’nin konuya yaklaşımının gayrıciddiliğini göstermeye yeterlidir.
500 araçlık otopark, aydınlatma direkleri, festival alanı, izci eğitim alanı, yoga-pilates alanı, açık hava sineması, bisiklet-koşu ve yürüyüş parkurları, amfitiyatro gibi uygulamalar, Validebağ Korusu’nu doğal SİT olmaktan da, koru olmaktan da uzaklaştırır. Projenin adının değişmiş olması önemli değildir. Önemli olan, rant projelerinin havza sakinlerinin karşı çıkmasına rağmen uygulanıp uygulanmayacağıdır.
Açıklandığı kadarıyla projelerin tümü, Validebağ Korusu’nun ekosisteminin ve biyolojik çeşitliliğinin devamı için önemli bir tehdit oluşturmakta ve Koru’yu alelade bir parka dönüştürme tehlikesi taşımaktadır. Havza halkı, Validebağ Korusu’nun bu ve benzeri projelerle bozulmasına karşı olduğunu 2014 yılından beri yaklaşık 200.000 adet imza vererek göstermiştir. Halkın istemediği ve bilimin reddettiği bir projeyi zorla YAPAMAZSINIZ.
Validebağ Korusunun doğal halini korumak yerine devamlı bir rant projesi dayatmaya çalışılanların , nasıl bir çevre koruma yöntemi olduğunu korudaki yıllanmış ağaçlar katledilirken gördük. Üsküdar Belediyesi kimin , hangi kararına istinaden anıt ağaçları keserek katliam yapıldığının hesabını hala vermemiştir.
Üsküdar Belediyesi’nden beklentimiz, bu rant projesinden vazgeçmesi, asli görevleri olan çöp toplama, ağaç bakımı işlerini yapması ve üzerine vazife olmayan işlere kalkışmamasıdır.
Sayın Türkmen’e buradan kendi sözleriyle seslenmek istiyoruz : SİZ YORULMAYIN, BİZİ DE YORMAYIN.