Gündem Bilim Teknoloji Spor Dünya Ekonomi Siyaset Sağlık Eğitim Kültür Sanat Magazin Yaşam Reklam Künye Gizlilik Sözleşmesi İletişim
Yazılım ve Tasarım: Bilgin Pro © 2024KRT TV Tüm Hakları Saklıdır

Usta sanatçı Ferhan Şensoy hayatını kaybetti

Tiyatrocu Ferhan Şensoy hayatını kaybetti. 70 yaşındaki Şensoy bir süredir tedavi görüyordu.

Türk tiyatro, sinema ve televizyon oyuncusu Ferhan Şensoy, 70 yaşında hayata veda etti.

70 yaşındaki Şensoy bir süredir İstanbul Tıp Fakültesi'nde tedavi görüyordu. Şensoy'un saat 02.30 sıralarında hayatını kaybettiği belirtildi.

Acı haberi kurucusu olduğu, Ortaoyuncular'ın Twitter hesabı duyurdu. Açıklamada, "Tiyatromuzun kurucusu, ustamız Ferhan Şensoy’u, dün gece, bir süredir tedavi gördüğü hastanede, yapılan tüm müdahalelere rağmen kaybetmiş olmanın derin üzüntüsü içerisindeyiz. Tüm sevenlerinin başı sağolsun…" denildi.

CENAZE BİLGİLERİ BELLİ OLDU

Ferhan Şensoy'un cenazesi, 2 Eylül Perşembe günü 13.00'da Ses Tiyatrosu'nda sınırlı katılım ile tertip edilecek törenin ardından; Teşvikiye Camii'nde kılınacak ikindi namazını meteakiben Zincirlikuyu Kabristan'ına defnedilecek.

AİLESİNDEN VE SEVENLERİNDEN AÇIKLAMA

Ferhan Şensoy'un eski eşi, oyuncu Derya Baykal, Ferhan Şensoy'un ardından, "Ustamı, kızlarımın babasını kaybettik çok üzgünüz… #ferhanşensoy" notunu paylaştı.

Ferhan Şensoy'un kızı Derya Şensoy ise, "Çok ama çok üzgünüm. Seni çok seviyorum babacım" diye yazdı.

Ferhan Şensoy'un kızı Müjgan Ferhan Şensoy da, "Babam uçtu göklere…" diye yazdı.

Usta tiyatrocu Orhan Aydın da Şensoy'un ardından "Tiyatromuz canını,sevinçli aklını,ruhunu kaybetti ben ise yol arkadaşımı, can dostumu yitirdim. Toprağın çiçekler kokacak canım #FerhanŞensoy asla unutulmayacaksın.. asla" notunu paylaştı.

Dünyaca ünlü piyanist Fazıl Say ise "Türk halkının başı sağolsun. Bir üstün yetenekli, “büyük usta”yı kaybettik. Nurlar içinde uyusun Ferhan Şensoy. Çok üzgünüm…" mesajını paylaştı.

Oyuncu Bülent Emrah Parlak da "Hayatın en kötü günlerinden biri ! Bu mesleği seçme sebebim, ilk yol göstericim, aslan gibi dimdik durabilen, cesur Usta FERHAN ŞENSOY’u kaybettik" diye yazdı.

Oyuncu Mert Fırat da Ferhan Şensoy için, "İlham olduğun, çığır açtığın meslek hayatımızın medarı iftiharı, ustamız, dik duruşunla, hiç durmayan üretme azminle bizlere hep ışık oldun. Yattığın yer incitmesin, devrin hep daim oldu daim olacak… #FerhanŞensoy" diye yazdı.

Oyuncu Şevket Çoruh da "Ustamızı kaybettik" mesajını paylaştı.

Oyuncu Tolga Çevik, Ferhan Şensoy'un ardından, "Çok ama çok üzüldüm. İnanılmaz yazar, şahane tiyatrocu, eşsiz meddah, bir ağabey, muhteşem bir zeka, gerçek bir Don Kişot. Gitti Düşbüküm. Nur içinde yat" dedi.

Oyuncu Ahmet Mümtaz Taylan da, "Kül yutmaz mizahıyla tiyatromuzun dağarcığının gelişmesine unutulmaz katkıları olmuş bir ustayı kaybettik. Çok daha güzel günler görmeyi hak ediyordu. Nur içinde yatsın" diye belirtti.

Oyuncu Cem Davran da "Başınız sağ olsun, sabır diliyorum. Mahallemizin en şık delikanlısı, en güzel ağabeyi; devrin daim olsun. Çok üzgünüm, çok" derken, "Çok saçma, çok acayip, çok şaka sanki, bu olur mu ya durup dururken şimdi?" diye yazdı.

Oyuncu Hazal Kaya, "Ah ne büyük bir kayıp…Çok üzgünüm…Başımız sağ olsun" diye yazdı.

Usta sanatçı Perran Kutman da "Adam gibi adam... Yürekli adam... Ayaklarının üstünde duran bir adam... Çok güzel adamı kaybettik, çok üzüntülüyüm. Çok üzgünüm" mesajını paylaştı.

Oyuncu Nilgün Belgün ise "Ah Ferhan Şensoy’u kaybetmişiz çok ama çok üzgünüm. Mekanı cennet olsun canım arkadaşımın" diye yazdı.

SON RÖPORTAJINDA NE DEMİŞTİ

Ferhan Şensoy son röportajında, “Türkiye’yi aydınlığa çıkarma gibi bir mesuliyetimiz var” demişti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ‘İST’ isimli dergisi için Tolga Akyıldız’a konuşan Şensoy, Beyoğlu’nun çöküşünü büyük bir hüzünle izlediğini söylemiş ve şunları söylemişti:

“İstanbul, özellikle Beyoğlu benim çocukluğumun, gençliğimin çok güzel platosuydu. Şimdi baktığımda bana o güzel yılları anımsatan hiçbir şey yok! Anılarımın üzerinden dozerle geçildi… Ses-1885’i korumak gibi bir görevim olmasa İstanbul’a, Beyoğlu’na ayak basmam! Orta yolcu biri değilim; sanatta da gündelik hayatta da böyle bir tavrı kabul etmiyorum. Sağ parti seçmeninden oy devşirmeye çalışan politikacıları çok gördük, bugüne dek başarılı olduklarına tanıklık etmedik. Eğilip bükülme devrinde değiliz. Türkiye’yi aydınlığa çıkarma gibi bir mesuliyetimiz var! Belki o gün gelirse, Beyoğlu yine bir kültür sanat merkezi olur, ben de tekrar sokağa çıkarım.”

"İÇİMDE UKDE KALDI"

Ferhan Şensoy, geçen Haziran ayında verdiği bir röportajda son dönemde giderek ağırlık kazanan dijital işlerin çok ilgisini çekmediğini söyleyerek "Şahları da Vururlar'ı yeniden oynamak istiyorum. İçimde ukde kaldı" demişti.

SON MEKTUBUNDA NE YAZMIŞTI

Mart ayında yakın dostu, usta oyuncu Rasim Öztekin’i kaybeden Ferhan Şensoy, sağlık durumu elvermediği için Öztekin’in anma törenine katılamamıştı. Ferhan Şensoy’un kızı Derya Şensoy, gözyaşları içinde kürsüye çıkarak babasının Rasim Öztekin’e yazdığı mektubu okumuştu.

Şensoy, mektubunda şunları yazmıştı:

“Kavuğumu ona devrettim. Orta oyuncularda çok başarılı bir dönem yaşadı. Kimi rahatsızlıklarından ötürü sahneyi bıraktı, kavuğu Şevket Çoruh’a devretti. Günü geldi uçtu gitti gökyüzüne. Kavuklu fotoğrafı asılı durur Ses 1885’te. Bir gün ben de uçup geleceğim gökyüzüne. Buluşuruz gökyüzünde neşeli bir meyhanede.”

BAKANLIKTAN AÇIKLAMA

Kültür ve Turizm Bakanlığı da Ferhan Şensoy'un yaşamını kaybetmesinin ardından bir açıklama yaptı.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, "Ortaoyuncular Tiyatrosunun kurucusu, oyuncu ve yazar #FerhanŞensoy’un vefatını derin bir üzüntüyle öğrendik. Kederli ailesine sabır, sevenlerine başsağlığı diliyoruz" denildi.

KILIÇDAROĞLU'NDAN MESAJ

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Ferhan Şensoy'un ardından sosyal medya hesabından bir açıklama yayımladı.

Kılıçdaroğlu, "Tiyatromuzun kıymetli üstadı #FerhanŞensoy’un vefatını derin bir üzüntü ile öğrendim. Ülkemiz büyük bir sanatçısını kaybetti. Ailesine, sevenlerine, sanat camiasına, ülkemize başsağlığı diliyorum" diye belirtti.

TAKIMLARDAN MESAJLAR

Galatasaray Lisesi’nde okumuş bir isim olan Ferhan Şensoy'a, Galatasaray Kulübü de bir mesaj yayımladı. Galatasaray, "Bu topraklarda tiyatroyu milyonlara sevdiren, yüzlerce genç yetiştiren, izi asla silinmeyecek oyunlara imza atan Galatasaray Lisesi'nin müthiş öğrencisi Ferhan Şensoy'u kaybetmenin üzüntüsünü taşıyoruz. Ailesine, sevenlerine, camiamıza ve sanat dünyamıza başsağlığı dileriz" denildi.

Fenerbahçe Spor Kulübü de Şensoy'un ardından, "Türk sinema ve tiyatrosunun usta sanatçısı Ferhan Şensoy’a Allah’tan rahmet; ailesine, sevenlerine ve sanat camiasına başsağlığı dileriz. #FerhanŞensoy" notunu paylaştı.

Beşiktaş'tan da Şensoy'un ardından bir mesaj geldi.

Beşiktaş tarafından yapılan paylaşımda, "Türk sinema ve tiyatrosunun değerli sanatçısı Ferhan Şensoy’un vefat ettiğini büyük bir üzüntüyle öğrenmiş bulunuyoruz. Merhuma Allah'tan rahmet; ailesine, sevenlerine ve sanat dünyasına başsağlığı dileriz" denildi.

KAVUĞU NASIL DEVRETMİŞTİ

Türk tüyatrosunun en komik oyuncusu nişanesi olan Kavuk, Kel Hasan Efendi’nindi. Kel Hasan Efendi, Kavuk'u ilk olarak kendi öğrencisi de olan İsmail Dümbüllü'ye vermişti.

İsmail Dümbüllü ise 1968 yılında yeteneğinin nişanesi olarak Özkul’a düzenlenen bir törenle Kavuk'u devretmişti.

Usta isim yaklaşık 21 yıl Kavuk’u taşıdı. O süre zarfında birçok filmde insanları güldürdü, ağlattı, düşündürttü, duygulandırdı. 1989 yılında ise Kavuk'u Ferhan Şensoy’a devretti.

Ferhan Şensoy, İsmail Dümbüllü'nün Münir Özkul'a devrettiği, bir geleneğin de sembolü olan Hasan Efendi'nin kavuğunu, usta oyuncu Rasim Öztekin'e devretmişti. Öztekin de kavuğu Şevket Çoruh'a devretmişti.

FERHAN ŞENSOY KİMDİR?

Ferhan Şensoy 26 Şubat 1951’de Samsun Çarşamba’da dünyaya geldi. Türk tiyatro, sinema ve televizyon oyuncusu; roman, deneme, günlük, televizyon dizisi ve film senaryoları yazarı, şair ve Ortaoyuncular tiyatro topluluğunun kurucusu olan usta isim Türk Tiyatrosu’nda kendine özgü bir yer edindi. Tek kişilik oyunu Ferhangi Şeyler, 1987 yılından beri aralıksız devam eden en tanınmış oyunu olan Şensoy, Kel Hasan Efendi’den günümüze gelen Ortaoyuncuları Kavuğu’nu Münir Özkul’dan devralmış ve Rasim Öztekin’e devretmişti. Galatasaray Lisesi’nde de bir süre okuyan Şensoy, 1970 yılında Çarşamba Lisesi'nden mezun oldu.

1971 yılında Grup Oyuncuları çatısında ilk profesyonel oyunculuk deneyimini yaşayan Şensoy, 1972-1975 yılları arasında Fransa ve Kanada’da tiyatro eğitimine ve çalışmalarına Jerome Savary, Andre-Louis Perinetti gibi isimlerle devam ederken Montreal’de Ce Fou De Gogol adlı oyunuyla 1975’te En İyi Yabancı Yazar ödülünü aldı. Yine Montreal'de Theatre De Quatre – Sous'da da, yönetmenliğini yaptığı, Harem Qui Rit isimli müzikalde oynadı. Aynı yıl Türkiye’ye döndü.

Nisa Serezli-Tolga Aşkıner Tiyatrosu’nda oyunculuk yapan Şensoy, yine 1976 senesi içinde, TRT'ye ve Devekuşu Kabare Tiyatrosu’nda çeşitli skeçler yazdı. Stardust Gece Kulübü’nde yazdığı Dedikodu Şov isimli bir kabare gösterisini, Adile Naşit, Perran Kutman, Pakize Suda, Sevda Karaca ve İstanbul Gelişim Orkestrası’yla sahneleyen Şensoy, aynı kulüpte, Arda Uskan’ın yazıp Fuat Güner’in müziklerini yaptığı Kukla ve Kuklacı Kabare gösterilerinde rol aldı.

1978'de ilk kitabı Kazancı Yokuşu’nun yayınlanmasının ardından, yönetmenliğini Temel Gürsu’nun yaptığı Kızını Dövmeyen Dizini Döver ile ilk kez bir film çalışması yapan Şensoy, aynı yıl Mete İnselel ile Anyamanya Kumpanya Tiyatrosu'nu kurdu ve kendi eseri olan İdi Amin Avantadan Lavanta oyununda rol aldı ve yönetmenlik yaptı. Onlarca ödül alan sanatçı aynı zamanda çok sayıda kitap kaleme aldı. Televizyon dizileri ve sinema filmlerinde de yer aldı.

1988’de Derya Baykal ile evlenen Ferhan Şensoy 2004 yılında boşandı. Müjgan Ferhan Şensoy ve Derya Şensoy adlı iki kızı var.

Oyunları

Nereye de Gidiyor Lan Bu Gemi? (Prömiyer: 10 Şubat 2017)
Masal Müfettişi (Prömiyer:22 Şubat 2013-...)
Nasri Hoca ve Muhalif Eşeği (Prömiyer:15 Mart 2012-...)
İşsizler Cennete Gider (Prömiyer 2010 - ...)
Ruhundan Tramvay Gecen Adam (2010-2011) Karl Valentin, Ferhan Şensoy
2019 - Bilimsiz, Kurgusal Güldürü 2009-2010) (prömiyeri: 24 Ocak 2009, Cumartesi 20.00)
Boşgezen ve Kalfası (2008-2009)
Fername 2007-2009
Kötü Çocuk 2007 - Ali Çatalbaş
Aşkımızın Son Durağı 2006
Kiralık Oyun 2005
Uzun Donlu Kişot 31 Mart 2004-2005
Beni Ben mi Delirttim? 24 Ekim 2003
Biri Bizi Dikizliyor 2002-2003

Kahraman Osman 2002-2003
Kökü Bitti Zıkkım Zulada 29 Kasım 2001-2002
Sahibinden Satılık 1. El Ortaoyunu 9 Şubat 2001-2002
Fişne Pahçesu 2000-2002
Şu An Mutfaktayım 12 Mart 1999-2000
Parasız Yaşamak Pahalı 14 Ocak 1999-2000
Çok Tuhaf Soruşturma 13 Mart 1998-2000
Haldun Taner Kabare 1997-1998 - Haldun Taner
Aptallara Güzel Gelen Televizyon Dizileri 1996 - Anca Visdei, Ferhan Şensoy
Felek Bir Gün Salakken 1995
Üç Kurşunluk Opera 1995-1996
Şu Gogol Delisi 1994-1996
Kırkambar-Gece Tiyatrosu 1994
Seyircili Seyir Defteri 1994-1995
Köhne Bizans Operası 1993
Parasız Yaşamak Pahalı 1993
Güle Güle Godot 1992-1993
Aşkımızın Gemisi Fındık Kabuğu 1991 - Cihan Öksüz

Yorgun Matador 1990-1991 - Pierre-Henry Cami
Kahraman bakkal süpermarkete karşı 1990-1991
Soyut Padişah 1989-1990
Don Juan ile Madonna 1988-1989 Anca Vısdeı
Ferhangi Şeyler 1987-...(sürüyor)
Keşanlı Ali Destanı 1986 - Haldun Taner, Yönetmen : Ferhan Şensoy (İstanbul Şehir Tiyatroları)
İçinden Tramvay Geçen Şarkı 1986 - Karl Valentin, Ferhan Şensoy
Muzır Müzikal 1986
Eşek Arıları 1986 - Aristophanes
Hayrola Karyola 1985-1986
Fırıncı Şükrü, Deli Vahap, Nuri ve ötekiler 1983
Kiralık Oyun 1983
Eski Moda Komedya 1983 - Aleksiev Arbuzov
Anna'nın 7 Günahı 1983-1984 - Bertolt Brecht
En Büyük Romülüs Başka Büyük Yok 1982 - Friedrich Dürrenmatt, Ferhan Şensoy
Kahraman Bakkal Süpermarkete Karşı 1981-1983 Şeref
İstanbul'u Satıyorum 1980-1985
Şahları da Vururlar 1980-1985
Dedikodu Şov 1979 (kabare gösterisi)

Filmleri

Muhalif Başkan-(2013)
Son Ders: Aşk ve Üniversite - Saffet Ercan Hoca (2008)
Pardon - İbrahim (2004) (Şensoy'un senaryosu)
Şans Kapıyı Kırınca - Presidente Carlos ve Kuddusi Yurdum (2004)
Büyük Yalnızlık (1989)
Bir Bilen (1986)
Parasız Yaşamak Pahalı (1986)
Köşedönücü - Köşedönücü (1985)
Kızını Dövmeyen Dizini Döver (1977)
Aşk Dediğin Laf Değildir (1976)

Kitapları

Başkaldıran KurşuNkalem, Ortaoyuncular Yayınları, 2012
Seçme Sapan Şeyler, Ortaoyuncular Yayınları, 2010
Karagöz ile Boşverin Beni, roman, (Aralık 2008), Ortaoyuncular Yayınları.
Elveda SSK, roman, (Aralık 2005), Ortaoyuncular Yayınları. ISBN 975-7904-11-2
Hacı Komünist, günlük, (Şubat 2005), Ortaoyuncular Yayınları. ISBN 975-7904-10-4
Eşeğin Fikri
Rum Memet
FerhAntoloji
Kalemimin Sapını Gülle Donattım
Falınızda Ronesans Var
Oteller Kitabı
Denememeler
İngilizce Bilmeden Hepinizi I Love You
Güle Güle Godot
Kahraman Bakkal Süpermarkete Karşı
Düşbükü
Ayna Merdiven, Ortaoyuncular Yayınları, İst, 1986.
Kazancı Yokuşu (1978).
Gündeste
Afitap'ın Kocası İstanbul
Şahları da Vururlar
Seçme Sapan Şeyler
Haldun Taner Kabare
Kedittin Direniş

İlginizi Çekebilir
SONRAKİ HABER