Gündem Bilim Teknoloji Spor Dünya Ekonomi Siyaset Sağlık Eğitim Kültür Sanat Magazin Yaşam Reklam Künye Gizlilik Sözleşmesi İletişim
Yazılım ve Tasarım: Bilgin Pro © 2024KRT TV Tüm Hakları Saklıdır

Ünlü sanatçı 'Tunceli yasağı'nı anlattı

Almanya'da yaşamak zorunda kalan sanatçı Ferhat Tunç 1990'larda Tunceli'de konser vermesinin yasak olduğunu belirterek buna karşı geliştirdiği çözümü, Tuncelilerle nasıl buluştuğunu bianet.org'daki yazısında kaleme aldı.

Tuncelili sanatçı Ferhat Tunç siyasi nedenlerle yıllardan beri acı gurbet Almanya'da yaşıyor. Ferhat Tunç sanat hayatına ara vermeden Almanya'da devam ediyor.

Ferhat Tunç, bianet.org için kaleme aldığı yazısında, "Dersim'e özlemi Elazığ'da gidermek" başlıklı bir yazı kaleme aldı.

1990'larda Tunceli'de konser vermesinin yasak olduğunu belirten Ferhat Tunç, buna karşı geliştirdiği çözümü, Tuncelilerle nasıl buluştuğunu anlattığı yazısında, "Ben Dersim'e gidemeyince Dersimliler bana geliyordu. Onların da katılımıyla komşu kentlerdeki bu konserlerimiz, farklı bir heyecan ve coşku içinde geçiyordu" ifadelerini kullandı.

İşte Ferhat Tunç'un o yazısı:

2000'li yılların başına kadar Dersim'de konser vermem yasaktı.

Dahası Dersim'e ancak çeşitli heyetlerle birlikte girişimize izin veriliyordu. Bu yasaklar nedeniyle Dersim'e olan özlemimi, yakın komşu illerde verdiğim konserlerle gideriyordum.

Ben Dersim'e gidemeyince Dersimliler bana geliyordu. Onların da katılımıyla komşu kentlerdeki bu konserlerimiz, farklı bir heyecan ve coşku içinde geçiyordu.

Bu kentlerden biri Elazığ, diğeri Erzincan'dı. Elazığ'da konser için izin almak her zaman kolay değildi. Sanırım, iki kez bu izin verilmiş ve Elazığ'da halkımızla birlikte olmayı başarmıştık.

2000 yılında bir sinema salonunda iki gün üst üste verdiğim konserlerin kısa çekilmiş video kayıtlarını görünce çok sevindim. Kısa ve parçalı çekilmiş olmasına üzüldüm elbette.

Bu konser kaydından elde edilen 30 dakikaya yakın bölümden, dört ayrı eseri paylaşmıştım daha önce. Bu eserlerin arasında, benden ilk kez duyduğunuz, Ahmet Kaya'nın bestelediği, sözleri Nevzat Çelik'e ait "Şafak Türküsü"nü de okumuşum.

BİR KEZ OLSUN DİNLEMEMİŞLER

Elazığ konserinde dikkat çeken bir ayrıntıyı da paylaşmadan geçemeyeceğim. Sahnede hemen solumda kurulu masanın etrafında kimlerin oturduğunu merak etmiş olabilirsiniz.

O masanın etrafında oturanlar siyasi polisti. Birçok kentte yaşadığım bu tabloyla Elazığ'da da karşılaşılaşmıştım. Polis seyircinin tam karşısında hem salonu gözetliyor hem de söylenen şarkıları ve konuşmaları not ediyordu.

Daha sonra sakıncalı gördüğü takdirde ya gözaltına alıyorlardı ya da dava açılırdı. Elazığ'da bu görevli polisler, konserin bitiminde kulise gelmiş, "hiç böyle güzel bir konser izlememiştik" diyerek, tebrik etmişlerdi.

Şaşkınlığımı gizleyememiş, bu nazik tavırlarından dolayı kendilerine teşekkür etmiştim.

KAVUŞMANIN ŞARKISINI SÖYLEYİNCE

Yıllar sonra evimizden, ülkemizden yeniden uzak kalmakla, yeniden özlemek ve üzülmekle geçiyor günlerimiz. Bu paylaşımları sürdürürken, nasıl zorlu bir mücadele tarihinden geldiğimiz bilinsin istiyorum.

Tarihin bu acımasız ve karanlık döngüsüne olan itirazımız sürecektir kuşkusuz. Yeniden buluşacağımız ve yeniden birlikte şarkılar söyleyeceğimiz günlerimiz olacak elbette...

Bu ise hepimizin sayesinde olacak. Şimdi çok konuşur, şimdi sesimizi gür çıkarırsak, kolay kolay susturamazlar. Özlem kadar kavuşmanın, keder kadar zaferin de şarkılarıyla buluşmayı hak ediyoruz.

Ferhat Tunç'un Elazığ konseri:

FERHAT TUNÇ KİMDİR?

1964'de Tunceli'de doğdu. Çok küçük yaşlarda seslendirdiği ağıtlarla Tunceli'nin 'Küçük Ozanı' olarak tanındı. 1979'da Almanya'da ailesinin yanına yerleşti. İlk albümü "Bu Yürek Bu Sevda" 1984'te çıktı.1986'da "Vurgunum Hasretine" albümüyle Türkiye'de dinleyicisiyle buluştu.

24 albümün ikisi "İstanbul Konserleri" konser kayıtlarından seçmeler içeriyor. 2010'da 'Dünya Özgür Müzik Ödülü'nü İranlı sanatçı Mahsa Vahdat ile paylaştı. Freemuse (Dünya Müzik Forumu) Türkiye elçisi.

Sanatçının 4 ayrı davadan 5 yıla yakın kesinleşmiş ertelemeli hapis cezası bulunuyor. 26 Eylül 2018'de 1 yıl 11 ay 15 günlük ceza kesinleştiğinde toplamda 7 yıl hapis yatmak zorunda kalacak.

Sanatçı DAM (Dersim Araştırmaları Merkezi) kurucusu ve aynı zamanda yöneticisi.

'Zor zamanlar İnce Şarkılar' isimli bir de kitap yazdı. Çeşitli yayınlara yazıyor. 2007’den beri bianet yazarı.

İlginizi Çekebilir
SONRAKİ HABER