Gündem Bilim Teknoloji Spor Dünya Ekonomi Siyaset Sağlık Eğitim Kültür Sanat Magazin Yaşam Reklam Künye Gizlilik Sözleşmesi İletişim
Yazılım ve Tasarım: Bilgin Pro © 2024KRT TV Tüm Hakları Saklıdır

Üniversitede Öğrencilik

Öğrencilik, kimisinin keşke okuyabilseydim dediği, kimisinin okumaktan şikâyet ettiği, kimisinin de özlediği güzel zamanlardır. Öğrencilik her kişi için farklı bir anı bırakmıştır ve günümüzde bırakmaya artarak devam ediyor. Bunun sebebi geçtiğimiz yıllara göre ülkemizdeki öğrenci sayısı, üniversite sayısının artması, ülke ve genç nüfusunun artmasıyla birlikte fazlalaşmasıdır. Günümüzde öğrenci olmayan kişi sayısı oldukça azalmaya başlamış ve azalmaya devam etmektedir. 1990-1995 yılları arası üniversiteye giren öğrenci sayısı toplam 1.679.759 iken bu sayı 2014-2019 yılları arasında 5.454.042 ye kadar çıkmıştır.

Peki neden üniversitede öğrencilik bazı kişilere zor, bazılarına çok güzel gelir? Avantajları ve zorlukları nelerdir?

Avantajları;

- Ulaşım, müze, alışveriş ve sinema gibi yerlerin ücretlerinde öğrenci indiriminden yararlanabilirsiniz.

- Boş zaman: Kendini geliştirebilecek, dinlendirebilecek veya eğlendirebilecek derecede yeterli zamana sahip olabilirsiniz.

-Sosyallik: Okulda farklı kulüplere katılıp, çeşitli faaliyetlerde bulunabilir, kendinize ve çevrenize fayda sağlayabilirsiniz.

-Yaz tatilleri: Çalışma hayatına başlanıldığı zaman böyle bir şey söz konusu değildir. Öğrencilik zamanında bazı bölümlerde yaz stajı programı olsa da yaz tatili göz ardı edilecek bir durum değildir.

-Seminer ve paneller: Bulunduğunuz üniversiteye veya şehre çeşitli yazarlar, bölümünüzle ilgili kişiler ve sanatçılar gibi önemli insanlar gelecektir. Bu seminerlere katılıp dinlemek hem bakış açınıza, geleceğinize ve düşüncelerinize çok faydası olacaktır. Hem de eğlencelidirler.

-Rahatlık: Genellikle aile geçindirme derdi yoktur ve kimse eve para getirmenizi sizden beklemez.

-Kendini yönetme: Önceden har bulup harman savuran biriyseniz üniversiteye gittiğinizde biraz daha harcamalarınıza dikkat edebilirsiniz. Hesabınızı kitabınızı bilir, gelir gider hesaplaması yaparak kendinizi yönetmeyi öğrenirsiniz.

-Çevrede ki insanların size karşı daha bir merhametli, daha bir yardımsever ve anlayışlı yaklaşması da ayrı bir avantajdır.

- Enerji: Üniversitelerde her zaman gençler okumaz. 30,50,60,70 hatta 80 yaşına gelenler bile isterse okuyabilirler. Ama tabi ki şu an çevremizde bu yaşlardan ziyade genç nüfus daha fazladır. Genç nüfusunda, enerji seviyesi yüksektir.

Zorlukları;

-Aileniz tarafından sizden beklenen başarı ve yüksek maaşlı iş bulma baskısı sizi yıpratan bir zorluktur. Bu baskı yüzünden sevdiği işi yapmayıp, ailesinin istediği ve sevmediği işi yapan nice genç vardır.

-Ekonomik sıkıntı: Herkes üniversitede bir şeyler yapmak ister. Kimisi farklı şehirler veya ülkeler görmek, kimisi müzik aleti veya yabancı dil eğitimi almak, kimisi de çeşitli yerlerde eğlenmek, kimisi de sadece okumak ister. Fakat üniversite öğrencisinin en büyük problemlerinden biri maddi durumun yeterli olmamasıdır. Bu yüzden gelir gider hesabı iyi tutulursa yapmak istediğiniz geziler veya eğitimler mümkündür.

-Sağlıksız beslenmek: Üniversite öğrencilerinin maddi sıkıntı çektiğini söylemiştik. Maddi sıkıntıdan dolayı doğan bir sorun da beslenmedir. Okulun veya çevrenin sunduğu imkanlar olsa bile ister istemez ucuz ve kalitesiz yemeklerle de beslenmek zorunda kalabilirsiniz.

- Öğrenci iseniz insanlar size daha iyimser ve yardımsever yaklaşır ama maalesef çevredeki insanlardan öğrenciye karşı daha bir sert, kin dolu ve antipatik insanlar da bulunmaktadır. Bazı üniversite hocaları da bunlara dahildir.

- Kirada kalıyorsanız sürekli ev değiştirme ile uğraşmanız. Örneğin izmir evden eve nakliyat firması ile anlaştınız fakat tüm eşyaların toparlanması taşınması ve yeni eve yerleştirilmesi gibi birçok zorlu süreçleri vardır. Şehirlerarası nakliyat için de aynı durum geçerlidir ancak çok sık olmaz, daha çok şehirçi nakliyat işi yoğunluktadır öğrenciler için.

Üniversite hayatı yetişkin hayata atılmanın ilk adımıdır. Kimisi enerjisi varken, üniversitede imkân varken, boş zamanı varken kendini geliştirir ve ileride mutlu olur. Kimisi de kendini geliştirmez başka işlerle uğraşır ve o da ileride mutlu olur. Kimin ne olacağı hiçbir zaman belli değildir. Üniversite işte böyle bir yerdir. Öğrencilik işte böyle bir şeydir. Geriye dönüp bakınca yüzde hafif bir gülümseme ve gözde hafif bir sulanma bırakan zamanlardır.

İlginizi Çekebilir
SONRAKİ HABER