Gündem Bilim Teknoloji Spor Dünya Ekonomi Siyaset Sağlık Eğitim Kültür Sanat Magazin Yaşam Reklam Künye Gizlilik Sözleşmesi İletişim
Yazılım ve Tasarım: Bilgin Pro © 2024KRT TV Tüm Hakları Saklıdır

Ümit Kaftancıoğlu'nun katledilişinin 43. yıldönümü

Yazar ve TRT İstanbul Radyosu prodüktörlüğü yapan Ümit Kaftancıoğlu'nun katledilişinin 43'üncü yılı. 

Yazar ve TRT İstanbul Radyosu prodüktörlüğü yapan Ümit Kaftancıoğlu, 11 Nisan 1980 günü evinden işe gitmek için çıktığında çapraz ateşle öldürüldü.

43 yıl önce bugün katledilen Kaftancıoğlu cinayetinin faili olarak gösterilen ve “Kaftancıoğlu’nu solcu olduğu için öldürdüm” diyen Ahmet Mustafa Kıvılcım ise müebbet hapis cezasına çarptırıldı ancak dört yıl yatıp çıktı.

Asıl adı Garip Tatar olan Ümit Kaftancıoğlu, ilk önce tehdit edilip ardından hedef gösterildikten sonra katledildi.

Silahlı saldırıya katıldığı belirlenen diğer iki saldırgan dönemin mahkemelerinde delil yetersizliğinden salıverildi.

“BU TOPRAKLARDA YALNIZ OLMADIĞIMI ANLAMIŞTIM”

Ümit Kaftancıoğlu'nun oğlu Ali Naki Kaftancıoğlu ile evli olan CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, 2018 yılında yaptığı bir söyleşide şunları söylemişti:

“İlkokuldayken kütüphaneye gittiğimde kütüphane müdürü bana bir kitap vermişti. O kitap Ümit Kaftancıoğlu’nun Dönemeç isimli kitabıydı. Ümit Kaftancıoğlu’nu ilk kez o kitapla tanımıştım. Kitabı okuduğumda, bu topraklarda yalnız olmadığımı anlamıştım. Bana mücadele azmini aşılayan isimlerden biri Ümit Kaftancıoğlu’dur. Sonra mecburi hizmete gittiğimde, eşimin soyadının Kaftancıoğlu olması benim ona olan ilgimin artmasında rol oynadı; yani Kaftancıoğlu soyadı bana değil aslında eşime avantaj sağladı (Gülüyor). Tabi bu işin esprili kısmı. Ben Ümit Kaftancıoğlu soyadından gurur duyarım. Ama Kaftancıoğlu ve onun gibi on binlerce soyisim, ne ticarette ne siyasette ne özel yaşamda hiç bir yerde kullanılmayacak kadar kıymetlidir. Ben Ordu’nun Mesudiye ilçesinde bir ilkokul öğretmeni olan İhsan Şahin’in kızı olarak doğdum. Evlenmemiş olsam da Canan Şahin olarak aynı mücadeleyi verir ve CHP’nin İstanbul İl Başkanı olurdum."

ÜMİT KAFTANCIOĞLU’NUN HAYATI

Asıl adı Garip Tatar olan Ümit Kaftancıoğlu, Ardahan'ın Hanak ilçesine bağlı Koyunpınarı (eski adı Saskara) köyünde doğdu.

İlkokulu bitirdikten sonra köy çocuklarına açık tek kapı olan Köy Enstitüsü’ne girmek için yıllarca uğraştı, Cılavuz Köy Enstitüsü’ne girdi. Kaftancıoğlu, Cılavuz Köy Enstitüsü’nü bitirdikten sonra Mardin’in Derik ilçesinde ilkokul öğretmeni olarak görevine başladı.

Daha sonra Balıkesir Necati Bey Eğitim Enstitüsü Edebiyat Bölümünü bitirip bir süre Rize’nin Pazar ilçesinde Türkçe öğretmenliği yaptı. Yedek Subay olarak görev yaptığı askerlik dönüşü, TRT’nin açtığı sınavı kazanarak, Köy Yayınları bölümünde göreve başladı. TRT İstanbul Radyosu’nda “Av Bizim Avlak Bizim”, “Dilden Dile” ve “Yurdun Dört Bucağından” gibi programlarla halk kültürünü, halk âşıklarını, halkın eksiğini ve sıkıntılarını mikrofona taşıdı.

“Gerçek edebiyatın halkın ağzında, dilinde olduğunu bilmeliyiz. Halkın sözlü edebiyatını yazıya geçirecek, değerlendirecek olanlar da halk çocuklarıdır.” diyen Kaftancıoğlu, Anadolu’yu gezerek derlemelerle halkın sözlü yazınını ve halk türkülerini yazıya döktü. “Evreşe Yolları Dar” ve “Yüksek Yüksek Tepeler Ev Kurmasınlar” türküleri Kaftancıoğlu’nun derlemeleri arasındadır.

Radyo programcılığı yanında edebiyat dünyasında da adını duyuran Kaftancıoğlu, “Dönemeç”le (Öykü) TRT Büyük Ödülü birincilik (1970) ve “Hakullah”la (Röportaj) Milliyet Gazetesi Karacan Ödülü birinciliği (1972) aldı. 11 Nisan 1980 günü görev yaptığı TRT İstanbul Radyosu’na gitmek için çıktığı evinin önünde öldürüldü.

ESERLERİ

Dönemeç,
Çarpana,
İstanbul Allak Bullak,
Hakullah,
Yelatan,
Tüfekliler,
Tek Atlı Tekin Olmaz,
Köroğlu Kolları,
Kekeme Tavşan,
Çizmelerim Keçeden,
Altın Ekin,
Dört Boynuzlu Koç,
Hızır Paşa,
Çoban Geçmez,
Şülgür Deresi,
Salih Bey

İlginizi Çekebilir
SONRAKİ HABER