Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı savaş sonrasında Ukrayna'da okuyan Türk öğrenciler acilen tahliye edildi. Bununla birlikte bu öğrencilerin Ukrayna'da devam eden eğitimlerinin Türkiye'de nasıl devam edeceği ise muğlak kaldı. YÇK Başkanı ve yetkililer öğrencilerin Türkiye'deki eğitimlerinde kolaylık sağlayacaklarına dair açıklamaları aileleri ve öğrencileri umutlandırsa da 3 bin 600 öğrencinin ülkeye dönüşü tamamlandığında #misafirögrenci #YKS şartı gibi ötekileştirici ve bir ifade kullanıldı.
YÖK MEVZUATINI HATIRLATTILAR
Öte yandan YÖK mevzuatı Madde/2’ye göre “Savaş ve mücbir hallerde geçişleri tarif eden kararı” hiçe sayan bir yaklaşım sergilendi ve öğrenciler de sosyal medyada dertlerini anlatmaya çalıştı ve şikayetlerini CİMER yoluyla yetkililere iletmeye çalıştı.
BÜTÜN ÖĞRENCİLERE YATAY GEÇİŞ HAKKI TALEBİ
Dünya başarı ve kalite sıralamasında ilk 500’de olan V N Karazin Kharkiv National Universitesi’nde okuyan öğrencilerin yatay geçiş statülerinin belirsizliği de tepkilerin odağındaki bir başka konu oldu.
YÖK, yatay geçiş mevzuatı doğrultusunda Türkiye’de üniversite sınavına girmeden dünya sıralamasında ilk 500 içinde olan bir üniversiteden Türkiye üniversitelerine yatay geçiş imkanı sunuyor. Bu doğrultuda ilk 500 sıralamasında yer alan Karazin Üniversitesi’nden yatay geçiş yapmak isteyen öğrencilerin statüsünün belirsizliği ise dikkat çekiyor. Ayrıca Ukrayna’daki diğer üniversitelerde öğrenim gören diğer öğrencilere de yatay geçiş hakkı sunulması bekleniyor.
ÖTEKİLEŞTİRİLDİKLERİNİ DÜŞÜNÜYORLAR
Öğrenciler, savaş ortamlarına sahip Suriye, Yemen ve diğer Afrika ülkelerinden yatay geçişle gelen öğrencilerin Türkiye’de eğitim görmesi teşvik edilirken, Ukrayna’da eğitim gören Türk öğrencilerinin dışlandığını düşünüyor. Öğrenciler sorunlarının bir an önce çözülmesi için yetkililerden destek bekliyor.