Türkiye'de 2019-2020 verilerine göre, okul öncesi eğitim, ilköğretim ve ortaöğretim düzeyinde toplam 18 milyon 241 bin 881 öğrenci bulunuyor. Bu öğrencilerden 15 milyon 189 bin 878'i resmi, 1 milyon 468 bin 198'i özel ve 1 milyon 583 bin 805'i ise açık öğretim kurumlarında eğitim görüyor. Söz konusu eğitim kurumlarında ise 1 milyon 117 bin 686 öğretmen görev yapıyor. Bu öğretmenlerin 942 bini resmi okullarda, 174 bini ise özel okullarda görev yapıyor.
69 BİN ÜCRETLİ ÖĞRETMEN
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) verilerine göre ise Türkiye’de ücretli öğretmenlik yapanların sayısı 69 bin 326’ya tekabül ediyor. Ders başı ücret alan ücretli öğretmenler, haftalık veya aylık verdikleri ders sayısına göre maaşları bin 200 ile 2 bin 400 lira arasında değişiyor. Ücretli öğretmenlerin 2021 yılı ders başına aldıkları ücret ise net 19,56, brüt 23,22 TL şeklinde belirlendi. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 89’uncu maddesinde yer alan, Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Bakanlar Kurulu Kararı’nın 25’inci maddesi kapsamında, öğretmenlere ek ders ücreti ödenebilmesi için, "Ek ders görevinin fiilen yapılmış olması, ek ders görevinden sayılan veya ek ders görevinin yapılmış sayılacağı haller bakımından ise bu kararda belirtilen koşulların oluşması gerektiği düzenlemesi gerekmektedir" ifadeleri yer alıyor.
5 MİLYON ÖĞRENCİ KATILMADI
Bakanlığın 2020 yılı faaliyet raporuna göre, Kovid-19 salgını ile birlikte uzaktan eğitime 5 milyon öğrenci katılım sağlayamadı. Bu durumda ücretli öğretmenler de ders ücretlerini alamıyor. Bingöl’ün Karlıova ilçesinde öğrencilerin EBA’ya ulaşamamaları nedeniyle derslerin fiilen gerçekleşmemesi gerekçe gösterilerek, Nisan ayında ücretli öğretmen maaşları 50 ila 150 TL arasında yatırıldı.
DERS ÜCRETLERİ
Konuya ilişkin açıklama yapan Eğitim Sen Bingöl Şubesi Başkanı Faruk Ariz, kentte ortalama 450-500 civarında ücretli öğretmen bulunduğunu belirterek, bakanlığın 16 Nisan’da ek ders ücretlerine ilişkin yaptığı düzenlemeyle birlikte yapılamayan derslerin ücretlerinin öğretmenlere ödenmeyeceği yönünde karar alındığını söyledi. Bu nedenle özellikle ücretli öğretmenlerin mağdur olduğunu kaydeden Ariz, “Bingöl’ün Karlıova ilçesinde bazı öğretmenlere bu ay 50, 100 TL gibi komik maaşlar yattı. Oysaki yapılmayan dersin sorumlusu öğretmen değildir. Öğretmen hazırlığını yapıp dersi başlatıyor ancak öğrenci sisteme bağlanmıyor veya bağlanamıyor. Bundan dolayı öğretmenin ders ücretinin kesilmesi haksızlıktır” ifadesinde bulundu.
‘YARGIYA BAŞVURUN’
Bakanlıktan il müdürlerine, okul müdüründen müdür yardımcısına kadar herkesin maaşını, yan ödemelerini ve ek ders ücretlerini aldığını ifade eden Ariz, “Öğretmenin ücreti nedense kesiliyor. Bu hususta kazanılmış davalar var. Tüm mağdur öğretmenlerin dilekçeyle ücretlerini talep etmesi gerekiyor. Ödenmediği takdirde yargı yoluna başvursunlar. Eğitim Sen olarak bize gelecek başvurulara her türlü hukuki destekte bulunacağız” dedi. (MA/ Cengiz Özbasar)