Gündem Bilim Teknoloji Spor Dünya Ekonomi Siyaset Sağlık Eğitim Kültür Sanat Magazin Yaşam Reklam Künye Gizlilik Sözleşmesi İletişim
Yazılım ve Tasarım: Bilgin Pro © 2024KRT TV Tüm Hakları Saklıdır

Türkiye'nin tek sodyum kaynağı 50 yılda 4 kat küçüldü

Bilim insanlarının uzun yıllardır yaptıkları uyarılara karşın yeterli önlemlerin alınmaması sonucu, iklim krizinin yıkıcı etkilerinin günümüzde daha görünür hale geldi. İklim krizinin etkilerinden biri de kuraklık. 15 Mayıs Dünya İklim Günü'nde gözler temiz ve doğal sodyum potansiyeliyle dünyada ikinci sırada yer alan Acıgöl'e çevrildi.

Türkiye'de sodyum sülfatın yüzde 98’i doğal kaynaklardan, bu miktarın da yüzde 90’ı Denizli, Afyonkarahisar ve Burdur sınırlarında yer alan Acıgölden sağlanıyor. Acıgöl, kapalı havza olmasıyla 200'e yakın kuş türünün yanı sıra endemik bitkiler ile hayvan türlerine yaşam alanı oluşturuyor. 1970’li yıllardan bu güne 4 kat küçülen Acıgöl, kuraklık ve bilinçsiz su tüketimiyle can çekişiyor.

Yaklaşık 25 yıldır bölgede incelemeler yapan ve Acıgöl’de her yıl biraz daha belirginleşen ürkütücü manzarayı kayıt altına alan Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, gölde ortalama su seviyesinin 1 metrenin altına kadar düştüğünü söyledi. Su hacim ve yüzeyinin yüzde 70'ten fazlasını kaybeden Acıgöl'ün mayıs ayında çok daha iyi durumda olması gerektiğine dikkat çeken Dr. Kesici, bunun aksine gölün çok şiddetli kuraklık ve kuruma periyodu içinde olduğuna vurgu yaptı.

AŞIRI SU ALINIYOR

Acıgöl’ün bölge için hem çevre hem de ekonomik anlamda büyük önem taşıdığının altını çizen Dr. Erol Kesici, şöyle konuştu: “Acıgöl’ün kurumasındaki temel etmenlerin başında, gölden aşırı şekilde su alımları gelmekte. 1970’li yıllarda 160 kilometrekare olan yüzey alanı, 2021 yılında 40 kilometrekarelere kadar düştü. Gölden çok aşırı bir şekilde su alınmakta. Su alımının yanı sıra yaşanan kuraklık, gölü besleyen dere ve çayların üzerine yapılan göletler, göl çevresinde bulunan aşırı şekildeki pompaj kuyular, bölgede sulama anlamında vahşi tarımın yapılması ve damlama sulamaya geçilmemesi gibi faaliyetler Acıgöl’ün kurumasına neden olmakta. Sonuç olarak ortaya çıkan bu tablonun asıl nedeni göldeki su bütçesinin dengelenemeyişidir.”

İlginizi Çekebilir
SONRAKİ HABER