Gündem Bilim Teknoloji Spor Dünya Ekonomi Siyaset Sağlık Eğitim Kültür Sanat Magazin Yaşam Reklam Künye Gizlilik Sözleşmesi İletişim
Yazılım ve Tasarım: Bilgin Pro © 2024KRT TV Tüm Hakları Saklıdır

Türkiye’nin kullandığı iddia edilen Çin malı test kiti hakkında açıklama

İspanya'nın çok okunan gazetelerinden El Pais, koronavirüsü ile birlikte aralarında Türkiye ve İspanya'nın da olduğu birçok ülkede gündeme gelen hızlı kiti ile ilgili ses getiren bir habere imza attı. Gazete, bahsi geçen Çin yapımı test kitinin hassasiyet oranının yüzde 80 olması gerekirken, yüzde 30 olduğunu öne sürdü. Ancak Sağlık Bakanlığı, Türkiye'de kullanılan kitlerin El Pais'in haberine konu olan kitler olmadığını açıkladı. Bioeasy firmasından da yapılan açıklamada, İspanya'ya satılan kit ile Türkiye'ye numune gönderilen kitlerin aynı ürün olmadığı ifade edildi.

Dünya çapında 478 binden fazla insanı hasta eden ve 21 binden fazla insanın ölümüne sebep olan Covid-19 kabusu devam ederken, İspanyol basınından bomba bir iddia geldi… Salgından en çok etkilenen ikinci Avrupa ülkesi olan İspanya’nın çok okunan gazetelerinden El Pais, 15 dakikada hastalığı tespit eden hızlı tanı kitinin tam randımanlı çalışmadığını yazdı.

İspanyol hükümetinin satın aldığı 15 dakikalık hızlı tanı kitinin hassasiyetinin yüzde 80’i geçmesi gerekirken, Çin markası Bioeasy’nin ürettiği test kitinde bu oranın yüzde 30 seviyelerinde olduğunu yazan El Pais muhabirleri Elena Sevillano ve Ana Alfageme, “Hükümet Çin’den alınan hızlı test kitinin denemesine başladı fakat ortaya çıkan sonuç pek tatmin edici değil. Bazı büyük hastanelerdeki laboratuvarlarda devam eden ilk sonuçlar cesaret kırıcıydı. Bu kitler, pozitif vakaları beklendiği gibi tanımıyor” yazdı.

Testlere katılan bir kaynağın açıklamalarına dayandırılan iddianın merkezinde ise Shenzhen’de kurulan Çinli Bioeasy şirketi yer alıyor. İsmini açıklamayan kaynaklar, normalde yüzde 80’den fazla hassasiyeti olması gereken test kitinin hassasiyetinin yüzde 30 olduğunu söyledi.

Çin yapımı test kitini inceleyen bir mikrobiyolog, “Bu değerler ışığında bu testleri kullanmanın bir anlamı yok” dedi. İspanyol basınına konuşan kaynak, hali hazırda kullanılan PCR isimli testin kullanılmasına yönelik bir rapor hazırlandığını söyledi. Bu raporun İspanya Sağlık Bakanlığı altında çalışan 3. Carlos Sağlık Enstitüsü’ne gönderildiği belirtildi.

BAKANLIK: FARKLI KİT KULLANIYORUZ

Sağlık Bakanlığı, İspanyol El Pais gazetesinin yüzde 30 hassasiyetle çalıştığını yazdığı corona virüsü hızlı tanı kitiyle ilgili bir açıklama yaptı. Haberin dünya medyasında manşetlere taşınmasının ardından Sözcü'den Eser Akgül'e konuşan bakanlık kaynakları, bahsi geçen tanı kitinden çok az bir numune geldiğini ve şu an farklı kitlerin kullanıldığını ifade etti. Sağlık Bakanlığı, şu an kullanılan kit ile ilgili bilgileri, yarın kamuoyu ile paylaşacaklarını da duyurdu.

Reuters haber ajansı 21 Mart’ta Ankara’daki bir laboratuvarda Sağlık Bakanlığı tarafından çekilen fotoğrafı paylaşmıştı. Fotoğrafta hızlı tanı kiti tanıtılırken, kitin kutusunun üzerinde Bioeasy yazıyordu.

BIOEASY: TÜRKİYE'NİN KULLANDIĞI FARKLI BİR KİT

Bioeasy Türkiye Satış ve Pazarlama Direktörü Haşim Kesin, yaptığı açıklamada, Türkiye ile İspanya'ya satılan kitlerin farklı olduğunu belirtti. İspanya'da kullanılan ve yüzde 30 hassasiyetle çalıştığı öne sürülen kitlerin Coronavirüs AG Gıca Rapid Test Kit olduğunu belirten Keskin, Türkiye'ye satılan kitin ise Coronavirus POCT Fluorescence Rapit Test Kit olduğunu belirtti. Keskin, İspanya'daki kitin cihazsız, Türkiye'dekinin ise bir cihazla kullanıldığını aktardı.

(sözcü)

İlginizi Çekebilir
SONRAKİ HABER