Türkiye’nin ilk pandemi hastanesi ve 200 dönümlük arazisinin “İslami Eğitim Merkezi” kurulmak amacıyla Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredildiği ortaya çıktı. Heybeliada’daki Türkiye'nin ilk Pandemi Hastanesinin arazisinin Diyanet İşleri Başkanlığı'na devredilmesi kamuoyunun tepkisini çekti.
Türkiye koronavirüs salgını ile boğuşurken, araziye “İslami Eğitim Merkezi” kurulacağı açıklanmıştı.
Gelen tepkiler üzerine yazılı bir açıklama yapan Diyanet İşleri Başkanlığı, "Söz konusu araziyi Başkanlığımız iade etmeye ve süreçle ilgili gerekli desteği vermeye hazırdır" dedi.
ZIRHLI MERCEDES TARTIŞMASINDA NE OLMUŞTU?
Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, 2015 yılında yine o dönemin Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in 1 milyon liralık makam aracı alması nedeniyle kamuoyunda yapılan eleştirilere tepki göstermişti. Erdoğan, seçim çalışmaları kapsamında gittiği Arnavutluk gezisi dönüşü uçakta beraberinde götürdüğü gazetecilere yaptığı açıklamada "Sosyal medyada sarığının üzerinde Mercedes resmi iliştirildiğini görünce ciddi manada üzülmüş. Arabayı durdurmuş. Oradan inip eve yaya gitmiş. Gerçekten çok üzülmüş." demişti.
Görmez'in makam aracını iade edeceğini açıklaması üzerine bu duruma itiraz eden Erdoğan, "Cumhurbaşkanı makamından bir Mercedes'i ben başkanımıza tahsis edeceğim. Hem de zırhlı olacak.” demiş ve Diyaanet İşleri Başkanına o günkü değeri 3 milyon 953 bin lira olan zırhlı bir Mercedes tahsis etmişti.
Diyanet'in Heybeliada hastanesinihn arazisi ile ilgili yaptığı "iade etmeye hazırız" açıklaması "zırhlı Mercedes" tartışmasını hatırlattı ve "Heybeliada'nın yanında başka bir arazi daha tahsis mi edilecek?" sorusunu da akıllara getirdi.
Diyanet şu açıklamayı yaptı:
Bazı medya organlarında Diyanet İşleri Başkanlığı’na 2018 yılında tahsis edilen İstanbul Heybeliada’daki araziyle ilgili olarak yer alan haberlere ilişkin aşağıdaki açıklamanın yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.
1. Haberlerde sözü edilen alanlar, 2005 yılında Sağlık Bakanlığı'na bağlı Sanatoryum’un kapanmasının ardından 13 yıl boş kalmış, bu sürenin ardından 2018 yılında Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından Diyanet İşleri Başkanlığı’na tahsis edilmiştir. Dolayısıyla Başkanlığımıza bir pandemi hastanesi değil, geçmişte son olarak Sanatoryum olarak kullanıldıktan sonra kapatılarak Milli Emlak Genel Müdürlüğü’ne iade edilmiş ve üzerinde kullanılamaz durumda binaların olduğu bir alan tahsis edilmiştir.
2. Söz konusu 200 dönümlük alanın Sanatoryum binasının da içinde olduğu yaklaşık 134 dönümlük bölümünün tahsisi Başkanlığımızın görüşü doğrultusunda 2019 yılında Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından kaldırılmıştır.
3. Başkanlığımıza halen tahsisli bulunan yaklaşık 60 dönümlük alanda, harabe durumda olan Sanatoryum’un idari hizmet binaları olarak kullanılan yerler bulunmaktadır.
4. Bazı medya kuruluşlarınca iddia edildiği gibi, söz konusu alanların Başkanlığımıza bağışlanması söz konusu değildir. İlgili mevzuat doğrultusunda, kamuya ait araziler kamu kurumlarına nasıl tahsis ediliyorsa, Heybeliada’daki alanlar da Başkanlığımıza aynı usullerle tahsis edilmiştir.
5. Başkanlığımız Covid-19 salgınıyla mücadele sürecinde birçok ilimizde eğitim tesislerini Sağlık Bakanlığımızın kullanımına açmış ve 150 bin civarında personelimizle her türlü desteği vermeye gayret etmiş, bundan sonra da devam edecektir. Öte yandan, salgınla mücadele kapsamında Heybeliada’ya yeniden bir Pandemi Hastanesi inşası planlanması halinde, söz konusu araziyi de Başkanlığımız iade etmeye ve süreçle ilgili gerekli desteği vermeye hazırdır.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.