Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın, ‘Ege Bölgesi Kömür Arama Çalışması Projesi kapsamında’ Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’ne Karabağlar Yaylası ve çevresinde kömür madeni arama izni verilmesiyle ilgili açıklamada bulunan CHP Muğla Milletvekili ve AB Uyum Komisyonu üyesi Av. Burak Erbay, bu kararın bir an önce kaldırılarak bu yanlıştan dönülmesini ve bu doğal ve tarihi güzelliklerin rant uğruna talan edilmemesini istedi.
Doğal ve tarihi sit konumundaki Karabağlar yaylasında kömür aramak için yapılan sondaj çalışmalarının telafisi mümkün olmayan zararalar meydana getireceğini belirten Erbay, " Sondaj alanı olan Karabağlar Yaylası Üçüncü Derece Doğal ve Tarihi sit alanı olup bu bölgede madencilik faaliyeti yapılması, bu eşsiz güzelliğin yok olması yanında Muğla’nın yeraltı su kaynaklarının da geri dönüşsüz zararlar görmesi anlamına gelecektir." dedi.
CHP Muğla Milletvekili Burak Erbay'ın açıklaması:
Yine birilerine rant sağlamak için doğal ve tarihi güzelliğimşz olan karabağlar yaylamız yok edil ek istenmektedir Diye konulan chp'li Erbay, şunları kaydetti: "ırlık çınarları, serin suları ve yemyeşil doğası ile sadece Menteşemizin değil, ülkemizin de en güzel yaylalarından olan, Doğal ve Kentsel SİT alanı Karabağlar Yaylamızın kömür arama bahanesiyle talan edilmesine asla izin vermeyeceğiz. 3. Derece Doğal ve Kentsel Sit Alanı olan Karabağlar Yaylası, bu izinle birlikte maden arama sahası olarak belirlenmiştir. Hem tarihsel hem de doğal güzellikleri bünyesinde barındıran bu yaylada endemik bitki türleri, anıt ağaçlar, yayla kavunu ve yayla bülbülleriyle eşsiz bir doğal güzelliktir. Bu projeyle birlikte Karabağ ile birlikte Düğerek ve Sece Yaylaları yok olavak. Çevredeki yaylaların yüzde 65’i yok olacak. Sadece Kötekli kalıyor. Bu doğa katliamını Kabullenmek mümkün değil"
Karabağlar yaylasındaki sondaj çalışmalarıyla ilgili olarak farklı duyumlar aldıklarını belirten Erbay, sadece kömür değil değerli bir maden arandığını öğrendik” dedi.
Düğerek Mahallemizi kapsayan alanda kömür arama çalışmalarına başlandığını ve yaklaşık 10600 adet parseli içeren 6627 hektarlık alanda kömür arama ruhsatı verildiğini üzülerek öğrenmiş bulunmaktayım.
“Karabağlar yaylası koruma altında olduğu gibi 1000’in üzerinde anıt ağacıyla, endemik bitki türleriyle, yayla bülbülleriyle, yayla kavunuyla, 19’uncu yüzyıldan kalma kahveleriyle, göç çiçeğiyle, irimleri ve kesikleriyle, ahşap evleriyle, geleneksel mimarisiyle bizlere geçmiş nesillerin en güzel emaneti bizim de geleceğe bırakacağımız mirasımızdır.
Türkiye’nin her köşesinde ormanların, suların, kıyıların çok büyük bir çevre katliamıyla karşı karşıya olunduğunu belirten Erbay, “Yarınlarımız rant uğruna yok ediliyor, bu yağmaya ve talana karşı sonuna kadar mücadele edeceğiz. Çocuklarımıza yarınlarda yaşanabilir bir ülke bırakmanın yolu doğamıza sahip çıkmaktan, bu yağmayı durdurmaktan geçiyor.” dedi.