Ipsos'un anketine göre, vatandaşların yüzde 74'ü ülke ekonomisinin resesyonda olduğunu düşünürken, yüzde 9'u bir fikri olmadığını belirtti. Türk vatandaşlarının yüzde 17'si ise ülke ekonomisinin resesyonda olmadığını ifade etti.
29 ülkede gerçekleştirilen ankette, ilk sırada Güney Kore yer aldı. Korelilerin yüzde 79,8'i ekonomilerinin resesyonda olduğuna inanıyor. Macarlar ikinci sırada yer alırken Türkler, yüzde 74 ile üçüncü sırada bulunuyor.
Ortalamaya bakıldığında ise ankete katılanların yüzde 49'u yaşadıkları ülkenin ekonomisinin resesyonda olduğunu düşünüyor.
Hollanda vatandaşlarının yalnızca yüzde 25'i kendi ülkelerinin resesyona olduğunu düşünerek son sırada yer aldı.
Türkiye, teknik olarak resesyonda bulunmuyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, ülke ekonomisi 2022'de yüzde 5,6 büyümüştü. İlk çeyrekte büyüme oranı yüzde 7,3, ikinci çeyrekte büyüme oranı yüzde 7,6, üçüncü çeyrekte büyüme oranı yüzde 3,9, son çeyrekte ise yüzde 3,5 olarak açıklanmıştı.
2023'ün ilk çeyreğine ilişkin büyüme oranı, 31 Mayıs'ta açıklanacak. Beklenti, büyüme oranın yüzde 3 seviyesinde gerçekleşmesi yönünde.
RESESYON NEDİR?
Teknik resesyon ya da durgunluk, makroekonomide geleneksel olarak reel gayrisafi yurt içi hasılanın (GSYİH) iki veya daha fazla çeyrek yıllık periyotta arka arkaya negatif büyüme göstermesi durumudur.