Gündem Bilim Teknoloji Spor Dünya Ekonomi Siyaset Sağlık Eğitim Kültür Sanat Magazin Yaşam Reklam Künye Gizlilik Sözleşmesi İletişim
Yazılım ve Tasarım: Bilgin Pro © 2024KRT TV Tüm Hakları Saklıdır

Türkiye’de 10 bin kişiye yaklaşık 17 doktor düşüyor

CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, hekimlerin çalışma koşullarına ilişkin araştırma komisyonu kurulmasını istedi. Araştırma önergesinde, Türkiye’de 10 bin kişiye yaklaşık 17 doktorun düştüğü belirtildi.

Araştırma önergesinde, “Türkiye’de sadece 2015, 2016 ve 2017 yıllarında 431 sağlık emekçisi intihar etmiştir. Sağlık emekçilerinin 21 bini fiziki şiddete maruz kalmıştır” denildi.

CHP MECLİS’TE KOMİSYON KURULMASINI İSTEDİ

Bingöl ve arkadaşları tarafından TBMM Başkanlığına sunulan araştırma önergesinde, “Hekimlerin yaşadığı hak kayıplarının giderilmesi, Türkiye’de doktorlar üzerindeki baskı, güvencesizlik ve yoğun çalışmaya bağlı yaşanan sorunların önüne geçilmesi” gerekçesiyle Meclis araştırması açılması istendi.

“1 DOKTORA 539 KİŞİ DÜŞTÜĞÜ GÖRÜLECEKTİR”

Gerekçede, sağlık sisteminde yaşanan ve çözülemeyen sorunlara ek olarak, hekimlerin yaşadığı hak ihlallerinin de katlanarak arttığına dikkat çekilerek şöyle denildi:

“Türkiye’de 149 bin 997 doktor görev yapmaktadır. 80 milyonu aşan Türkiye nüfusu göz önüne alındığında, sadece 1 doktora 539 kişi düştüğü görülecektir. Bu rakam OECD ülkeleri ile kıyaslandığında çok aşağılarda kalmaktadır. Türkiye’de 10 bin kişiye yaklaşık 17 doktor düşerken, bu rakam OECD ülkelerinde 10 bin kişiye 37 hekim civarındadır.

“431 SAĞLIK EMEKÇİSİ İNTİHAR ETMİŞTİR”

Son yıllarda hekim intiharları haberleri her geçen gün artmaktadır. İntihar eden hekimlerin bir kısmı arkalarında bıraktıkları mektuplarda çalışma koşulları ve çalışma saatlerinin uzunluğundan, nöbet sayılarının fazlalığından şikayet etmektedirler. Başbakanlık verilerine göre; 2015’te 10’u hekim, 71’i hemşire, 99’u diğer personelden oluşan 180 sağlık çalışanı; 2016’da 11’i hekim, 56’sı hemşire, 62’si diğer personel olmak üzere 129 sağlık çalışanı intihar etmiştir. 2017 yılında ise 3’ü hekim, 53’ü hemşire, 66’sı diğer personelden oluşan 122 sağlık çalışanı ağır çalışma koşullarını kaldıramamış ve intihar etmiştir. Buna göre Türkiye’de sadece 2015, 2016 ve 2017 yıllarında 431 sağlık emekçisi intihar etmiştir.

Sağlıkta dönüşüm programı hekimler için aşırı iş yükü, angarya, mobbing, şiddet ve iş barışının bozulması gibi sonuçlar doğurmuştur.

AKP ile sağlık politikalarında yaşanan dönüşüm ile, uzun çalışma saatleri ve artan nöbet sistemi ile halk sağlığı riske atılırken doktorların da sağlık ve yaşam hakkı gasp edilmektedir.

“SAĞLIK EMEKÇİLERİNİN 21 BİNİ FİZİKİ ŞİDDETE MARUZ KALMIŞTIR”

Son 6 yılda sağlık emekçilerine yönelik toplam 76 bin 157 şiddet vakası gerçekleşmiştir. Bu sağlık emekçilerinin 21 bini fiziki şiddete maruz kalmıştır. Hastaneleri şirket, hastaları ise müşteri haline getiren yanlış sağlık politikaları ile hekimler de güvencesizlik kıskacına itilmiştir.”

İlginizi Çekebilir
SONRAKİ HABER