Gündem Bilim Teknoloji Spor Dünya Ekonomi Siyaset Sağlık Eğitim Kültür Sanat Magazin Yaşam Reklam Künye Gizlilik Sözleşmesi İletişim
Yazılım ve Tasarım: Bilgin Pro © 2024KRT TV Tüm Hakları Saklıdır

Türkiye Petrolleri ve Binance ismini kullanarak Paribu üzerinden 6 milyon liradan fazla vurgun yaptılar

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) adına bazı sosyal medya hesapları ve internet siteleri tarafından, Ece Üner, Bilal Erdoğan, Selçuk Bayraktar ve Fatih Portakal gibi isimlerin haberi olmadan adları kullanılarak dolandırıcılık furyası başladı. Dolandırıcıların son kurbanı Oben Alkurt oldu. Alkurt dolandırıcılara 6 milyon liradan fazla para kaptırdı. Dolandırıldığını anlayan Alkurt, emniyete giderek şikayetçi oldu.

Mert ŞİŞMAN / KRT WEB

Yüksek enflasyon ve Türk Lirası'nın her geçen gün erimesi yurttaşı parasını korumak için farklı çareler bulmaya iterken yeni bir dolandırıcılık furyasının başlamasına da neden oldu. Türkiye Varlık Fonu (TVF) bünyesindeki şirketler adına açılan sahte siteler ve sosyal medya hesapları üzerinden yüksek kar vaadiyle hisse satışı yapıldığı yönünde gerçek dışı bilgiler yayılarak, Ece Üner, Bilal Erdoğan, Selçuk Bayraktar ve Fatih Portakal gibi isimlerin haberi olmadan adları kullanılarak dolandırıcılık faaliyetleri başladı.

Dolandırıcıların son kurbanı Kocaeli'de yaşayan emekli Oben Alkurt oldu. Alkurt, sosyal medyada Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) adına açılan sahte internet sitesinin yatırım ve yüksek kar payı vaatlerini gördü ve iletişime geçti.

Alkurt'u, +44 7985 516901 no'lu numaradan kendisini firma temsilcisi olarak tanıtan dolandırıcı, +44 7932 638299 nol'lu numara ile kendisini departman yöneticisi olarak tanıtan şahsa yönlendirdi. Konuşmalar, ve telefon görüşmeleri çok 'profesyonel' şekilde gerçekleşti. Alkurt, bu süreçte hiç şüphelenmedi.

Dolandırıcılar, Alkurt'a Google PlayStore üzerinden KA Platform isimli uygulamayı indirtti. Akabinde ise para gönderimleri başladı. Alkurt, 7 Eylül'de 126 bin TL ve 124 bin TL olmak üzere iki kez para gönderdi. 8 Eylül'de rakamlar yükseldi, 530 bin 268 lira 97 kuruş ve 13 bin 600 TL gönderimde bulundu.

10 gün sonra dolandırıcılar yine Alkurt ile iletişime geçti. Dolandırıcılar kar payı oranı üzerinden Alkurt'u ikna etmeyi başardı. Alkurt, dolandırıcılara Paribu üzerinden 100 TL, 20 bin TL, 55 bin TL gönderdi. Bir gün sonra ise en yüksek meblağlar yine Paribu aracılığıyla aktarıldı. 19 Eylül'deki para gönderimleri şu şekilde gerçekleşti: Bir buçuk milyon TL, 250 bin TL ve 30 bin TL.

Alkurt farklı tarihlerde yine dolandırıcılara; 70 bin TL, bir milyon 80 bin TL, 50 bin TL, 125 bin TL, bir milyon 500 bin TL gönderdi.

Dolandırıcılar, Alkurt'a A.B. isimli şahsın IBAN numarasını verdi. Para gönderimleri sürdü. Bu hesaba da Alkurt, 6 kez 20 bin lira ve 9 bin TL, 2 bin TL ve 18 bin TL para aktarımında bulundu.

M.Y. adına verilen hesap numarasına ise Alkurt yüklü ödemeler yaptı. Sırasıyla 400 bin lira ve 300 bin lira gönderdi.

Dolandırıcılar kar oranını yükselterek para istemeye devam etti. Alkurt, İ.A. adına Binance açıklamasıyla 370 bin lira, 100 lira, 500 bin lira ve 500 lira gönderdi.

Alkurt, dolandırıcıların kendisinden sürekli para istemesinden şüphelendi ve dolandırıldığını anladı. Alkurt, dolandırıcılar hakkında Kocaeli Emniyet Müdürlüğü, Siber Suçlarla Şube Müdürlüğü'ne giderek 'nitelikli dolandırıcılık' nedeniyle şikayetçi oldu.

TPAO UYARMIŞTI..

Konuya ilişkin geçtiğimiz aylarda TPAO'dan yapılan açıklamada, vatandaşlar uyarılarak hisse satışının söz konusu olmadığı ve dolandırıcılık faaliyeti yürüten kişiler hakkıhnda yasal işlem başlatıldığı açıklanmıştı.

TPAO'dan yapılan açıklamada şöyle denilmişti:

"Bazı internet siteleri ve sosyal medya hesapları üzerinden 'yatırım fırsatı' adı altında Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) hisselerinin satışa çıkarıldığı yönünde gerçeği yansıtmayan dolandırıcılık girişimlerinden bulunulmaktadır. Söz konusu yasa dışı girişimlerde Genel Müdürümüz Sayın Melih Han Bilgin'in fotoğraflarının yanı sıra Ortaklığımızın logosu ve görselleri kullanılarak gerçek algısı yaratılmaya çalışılmıştır. Kurumumuz yüzde yüz kamu sermayeli bir Kamu İktisadi Teşebbüsüdür. Halka açık bir şirket olmadığından, herhangi bir hisse satışı söz konusu değildir.

Bahse konu hesaplar ve internet sitelerine karşı gerekli yasal işlemler Ortaklığımız tarafından başlatılmış olup, vatandaşlarımızın bu tür gerçek dışı duyurulara ve dolandırıcılık girişimlerine karşı dikkatli olmaları gerekmektedir"

İlginizi Çekebilir
SONRAKİ HABER