Siyasi yaşamında beş kez başbakanlık görevinde bulunan Ecevit, ‘Ne ezen ne ezilen, insanca hakça bir düzen’, ‘Toprak işleyenin, su kullananın’ sloganlarıyla siyasi tarihimizin en önemli isimlerinden biriydi.
Mustafa Bülent Ecevit, 28 Mayıs 1925 tarihinde İstanbul’da dünyaya gelmiştir. 1943-1950 yılları arasında Cumhuriyet Halk Partisi Kastamonu milletvekili olarak görev yapan Prof. Dr. Fahri Ecevit ve ressam olan Fatma Nazlı’nın oğludur. Ecevit 1944 senesinde Robert Koleji’nden mezun olmuştur. Mezuniyetin ardından Basın Yayın Genel Müdürlüğü’nde çevirmen olarak göreve başlayan Ecevit 1946 yılında Rahşan (Aral) Ecevit ile evlenmiştir.
1955 yılına gelindiğinde ise Ecevit Amerika Birleşik Devletleri’nin Kuzey Karolina eyaletinin Winston-Salem şehrinde, The Journal and Sentinel’de konuk gazeteci olarak çalışmıştır. 1958’de ise Rockefeller Foundation Fellowship Bursu ile Harvard Üniversitesi’nde sekiz ay sosyal psikoloji ve Orta Doğu tarihi üzerine incelemeler yapmıştır.
Mustafa Bülent Ecevit, Forum Dergisi, Milliyet Gazetesi, Özgür İnsan, Arayış gibi dergilerde çeşitli kademelerde çalışmıştır.
CHP’NİN 3. GENEL BAŞKANI
Türkiye’ye döndükten sonra 1957 senesinde milletvekili seçilmiştir. 1959 yılında parti meclisi üyeliğine seçilen Ecevit, 1960’tan sonra oluşturulan Kurucu Meclis’te görev almıştır.
1961 yılında bir kez daha milletvekili olarak meclise giren Ecevit 1961 ve 1965 yılları arasında İsmet İnönü başkanlığında kurulan koalisyon hükümetlerinin üçünde de çalışma bakanı olarak görev almıştır.
İsmet İnönü’nün istifası üzerine 14 Mayıs 1972’de toplanan özel kurultayda, CHP Genel Başkanlığı’na seçilmiştir. Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü’den sonra CHP’nin 3. Genel Başkanı olmuştur.
'KIBRIS FATİHİ'
1974’te Milli Selamet Partisi ile koalisyon hükümeti kurarak 8 ay kadar başbakanlık görevini icra etti. Aynı yıl 20 Temmuz 1974’te Kıbrıs Barış Harekâtı’nı gerçekleştirerek Türk ordusunun adaya çıkmasını sağladı.
5 Haziran 1977 seçimlerinde CHP’nin aldığı %41’lik oy oranı, Ecevit’i tek başına iktidara getiremese de, Türkiye tarihinde sol bir partinin aldığı en yüksek oy oranı olarak tarihe geçti. 21 ay boyunca bu hükümetin başbakanlığını yürüttü.
Ecevit’in 1977 seçimlerindeki ‘Milliyetçilik’ konuşması, siyasi tarihimizin en vurgulu konuşmalarından birisiydi. 12 Eylül 1980 askeri darbesinden sonra gözaltına alınan Bülent Ecevit’in 1982′de siyasetle uğraşması 10 yıl yasaklanmıştır.
DSP DÖNEMİ
1987’de yapılan halk oylaması ile siyaset yasağı kaldırılınca Demokratik Sol Parti genel başkanlığına getirilmiştir.
1994 seçimlerinden sonra DSP, solun en büyük partisi konumuna geldi. DTP ve ANAP ile kurulan hükümette başbakan yardımcısı, daha sonraki DSP-DYP-ANAP azınlık hükümetinde de başbakan oldu. 1999 seçimleri sonrasında ise 2002 yılına kadar DSP hükümeti ile başbakan oldu. Ancak 2002 seçimlerinde DSP barajı aşamadı ve Ecevit, yaşının da oldukça ilerlediğini ve sağlığının bozulduğunu göz önüne alarak siyasetten çekilme kararı aldı.
Danıştay saldırısında hayatını kaybeden Yücel Özbilgin’in cenazesinde beyin kanaması geçiren Ecevit 5 Kasım 2006 yılında, 81 yaşındayken hayata gözlerini yummuştur.
MEZARI BAŞINDA ANILDI
CHP Genel Başkan Yardımcısı Fethi Açıkel ve beraberindeki heyet, 2006'da vefat eden eski Başbakanlardan Bülent Ecevit’i 15’inci ölüm yıl dönümünde Devlet Mezarlığı'ndaki kabri başında dualarla anarak, kabrine çelenk bıraktı. Fethi Açıkel, “Bülent Ecevit bizim sadece genel başkanımız ve sadece başbakanımız olarak değil, dünya sosyal demokrasi tarihine ismini zor zamanlarda ülkesinin çıkarlarını ilkelerden ve ahlaki duruşlardan taviz vermeden durabilen nadir liderlerden birisi olarak kaydettirmiştir” dedi.
DSP Genel Başkanı Önder Aksakal ve beraberindeki heyet, 2006'da vefat eden Bülent Ecevit’i 15’inci ölüm yıl dönümünde Devlet Mezarlığı'nda bulunan mezarı başında dualarla andı. Ecevit'in kabrine çelenk bırakıldıktan sonra bir dakikalık saygı duruşu gerçekleştirildi.
Bülent Ecevit'in kabri başında kısa bir konuşma yapan DSP Genel Başkanı Aksakal, “O bugün huzur ve güven içinde geleceğini kurgulayabilen, Kıbrıs'ın fatihi, ne ezilen ne ezen, insanca, hakça bir düzen şiarına gönül vermiş halkın Karaoğlan'ıydı” dedi.
Aksakal'ın konuşmasının ardından Ecevit'in mezarına sevenleri tarafından karanfiller bırakıldı. Ecevit'in anısına DSP Genel Merkezi önünde de lokma dağıtımı yapılacağı duyuruldu.