Türkiye Barolar Birliği (TBB) yönetimin, 12 baronun ‘olağanüstü genel kurula gitme’ çağrısını reddetmesi üzerine CMK Komisyonu Yürütme Kurulu üyeliğinden istifa eden avukat Erkan Şenses, "Çalışmaya devam etmem halinde ben de hukuksuzluğun parçası olabilirdim" dedi.
Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu'nun Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda düzenlenmesi nedeniyle boykot edilen adli yıl açılışına katılması üzerine 12 baronun yaptığı ‘olağanüstü genel kurula gitme’ çağrısının TBB yönetimince reddedilmesi üzerine Avukat Erkan Şenses, TBB Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) Komisyonu Yürütme Kurulu üyeliğinden istifa etti.
Şenses, istifasını "CMK avukatlarının sorunları her türlü siyasi mülahazanın üstündedir diyerek, 6 yıldır bu komisyonda görev yapıyordum. Ancak gelinen noktada Barolar Birliği yönetiminin altındaki komisyonlarda çalışma imkanı kalmamıştır" sözleriyle açıkladı.
'HUKUK DIŞIDIR'
7 bölgeden 7 avukatın bulunduğu CMK Komisyonu’nda yıllardır görev alan Şenses, komisyonda sorunlarının çözümünün artık mümkün olmamasından dolayı istifa kararı aldığını ifade etti.
Feyzioğlu'nun yaptığı birçok açıklama ve verdiği demeçleri eleştirilerini dile getiren Şenses, "Metin Feyzioğlu'nun demeçleri tasvip ettiğimiz şeyler değildi. Komisyon bunlardan bağımsızdır diyerek bugüne kadar istifa etmemiştim. Feyzioğlu’nun sürekli devleti koruma gibi tüm görüşlerini eleştirmiştik. Ancak TBB'nin bu son kararı, TBB başkanının değil yönetim kurulunun da içine girdiği hukuksuzluk oldu. Alt komisyonlarda bu anlamıyla çalışma imkanı kalmadı. Çünkü avukatlık kanununa aykırı durum vardır" diye konuştu.
'TÜRKİYE'DEKİ ATMOSFERİN ÜZERİNE KARAMSAR BİR TABLO YARATMIŞTIR'
TBB'nin 12 baronun çağrısı doğrultusunda Avukatlık Kanunu’nun 15'inci maddesine göre Genel Kurul’a gitmesi gerektiğini kaydeden Şenses, "TBB’nin kanuna uymaması, bizim de komisyonda çalışma imkanımızın kalmadığı anlamına geliyor. Çalışmaya devam etmem halinde ben de hukuksuzluğun parçası olabilirdim" dedi.
Türkiye’deki hukuk sisteminin sorunlu olduğunu söyleyen Şenses, "Hakimler ve savcıların bağımsız ve tarafsız olmaması gibi sorunlar yargının bağımsız ve tarafız bir ortamda çalışmasına engel olmaktadır. Yargının bağımsız olması gerekmektedir. TBB’nin bu kararı Türkiye'deki atmosferin üzerine karamsar bir tablo da yaratmıştır" ifadelerini kullandı.