Son yılların en gergin NATO Liderler Zirvesi bugün gerçekleşti… Ankara’nın YPG’nin NATO ülkeleri nezdinde de terör örgütü olarak tanınmasına yönelik talebi sonrasında NATO içerisinde oluşan çatlak ve restleşme sonrasında NATO üyesi ülkeler sonuç bildirgesine imza attı.
Türkiye, YPG’nin terör örgütü olarak tanınmaması durumunda NATO’nun Baltık ve Litvanya’ya yönelik savunma planını veto edeceğini açıklamış ve ittifak içerisinde yeni bir tartışma başlatmıştı.
Reuters’ın son dakika gelişmesi şeklinde duyurduğu haberde ise Litvanya Cumhurbaşkanlığı’nın açıklamalarına yer verildi. Litvanya Cumhurbaşkanlığı, “Türkiye, NATO’nun Baltık ülkeleri için hazırladığı savunma planını onaylamayı kabul etti” açıklamasını yaptı.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Litvanya CumhurbaşkanI Gitanas Nauseda, Bu sadece bizim ülkemiz için değil, bütün bölge için çok büyük bir başarı çünkü bu vatandaşlarımızın güvenliğini sağlamak anlamına geliyor” dedi.
NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, “Baltık ülkeleri ve Polonya için savunma planımızı güncelledik, Türkiye engelini kaldırdı” ifadesini kullandı. Öte yandan ABD Başkanı Donald Trump da açıklamalarda bulundu. Trump, “Türkiye NATO üyesi olarak çok iyi bir iş yapıyor” dedi.
NATO Londra deklarasyonu yayımlandı. Bildirgede şu maddelere yer verildi:
"Terörizm bütün türleri ve tezahürleriyle hepimiz için tehdit olmaya devam ediyor.
Çin'in artan nüfusu ve uluslararası politikalarının ortaya çıkardığı fırsat ve sınamaları ittifak olarak birlikte ele almalıyız.
ABD dışındaki müttefiklerin savunma harcamaları 5 yıldır artıyor. Savunmaya 130 milyar dolardan fazla yatırım yapıldı.
Londra Deklarasyonu'nun açıklanması sonrası NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg basın toplantısı düzenledi.
Stoltenberg'in açıklamalarından satırbaşları şöyle:
Üyelerimiz iletişim alt yapısının güvenliği konusunda mutabık kaldılar. Müttefiklerimiz aynı zamanda ortak yük paylaşımı konusunda görülmemiş iş birliği yaptı. Avrupa ve Kanada 130 milyar dolarlık yatırım yaptı. Bu tarihte görülmemiş bir rakamdır. NATO'yu güçlendirecektir.
Enerji alt yapımızın korunması ve teknolojik üstünlüğümüzü korumak için önemli kararlar alındı.
Rusya ile ilgili önemli tartışmalar yapıldı. Rusya ile iletişim kanallarının açık kalmasına karar verildi. Etkin silahsızlanma için çabalarımıza devam etme kararı aldık.
"Baltık ülkeleri ile Polonya için yapılan planlar için mutabakata varıldı
İlk 70 yılımızı geride bırakmanın gururuyla geleceğe bakıyoruz.
Tüm müttefiklerimizi korumak için planlarımız mevcut. Daha fazla güçlerimiz de hazır bulunuyor. Baltık ülkeleri ve Polonya'da askerlerimiz doğu sınırında hazır bekliyor.
İhtiyaç olursa daha fazla askerle müdahale edebileceğiz. İttifakın diğer bölgelerini savunmak için gerekli planlar da yenileniyor. Bugün de Baltık ülkeleri ve Polonya'nın planlarını yenilemiş bulunuyoruz. Baltık ülkeleri, Polonya'nın savunma planı yenilendi.
NATO geleneksel olarak önce Sovyetler sonra Rusya'ya odaklanmıştır. İlk kez Çin konusunda analizler yapıldı. Çin'den kaynaklanan sorunları değerlendirdik. Hepimiz şunu kabul edebiliriz. Çin'in ekonomik yükselişi ekonomik fırsatlar da sunuyor. Ama Çin'in yeni ve teknolojik silahlara büyük yatırımlar yaptığını da biliyoruz.
Bizim konuşmamız gereken silahsızlanma anlaşmalarına Çin'in nasıl entegre edileceği konusu önemli. Çin önemli anlaşmaların parçası. Yapmamız gerekenlerden biri silahsızlanma anlaşmasının gözden geçirilmesi.
Cumhrubaşkanı Erdoğan ile başarılı bir görüşme gerçekleştirdik.
Tüm ittifak üyelerimizin yenilenmiş güvenlik planları üzerinde anlaşmaları önemli. Bu ittifakı ilerletebildiğimizi gösteriyor. Ben şu an her bir liderin toplantıda ne söylediğini söyleyemem ancak tüm müttefiklerimiz 5. maddeye bağlılıklarını yinelediler. Bizim birinci amacımız savaş açmak değil barıştır. Savaşları engellemektir. Bunun en iyi yolu çelik gibi bir kenetlenmedir. Bir müttefike saldırıldığında bu ittifaktan karşılık görmek demektir.
Ayrıntılar geliyor...