Temmuz ayı başında 5 bin 200’lerde olan günlük vaka sayısı önceki gün 12 bini geçti. Günlük ölüm sayısı kısa sürede neredeyse ikiye katlandı. Delta varyantı hızla tüm Türkiye'ye yayılırken, geçen hafta ise bayram tatili nedeniyle ülke genelinde hem yerli hem yabancı turist göçü yaşandı.
Uzmanlar yeni bir dalganın hızla geldiğini vurgulayarak uyarı üstüne uyarı yaparken aşılama oranları da her geçen gün düşüyor. 23 milyon kişinin hiç aşı olmadığı ve 17 milyon kişinin de ikincini dozunu olmadığı belirtiliyor. Uzmanlar ise delta varyantına karşı tek doz aşının koruyuculuk oranının çok düşük olduğunu belirterek salgından kurtulmanın tek yolunun iki doz aşı yaptırmaktan geçtiğini ifade ediyor.
23 MİLYON KİŞİ AŞI OLMADI
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Covid-19 aşılama sayıları ilişkin bilgi verdi. Koca, “Yaklaşık 23 milyon kişi henüz aşı olmadı. İkinci dozu olmayanların sayısı 17 milyon. Çift doz aşı olup, üçüncü doz aşıya gelmeyenlerin sayısı 9 milyona yakın. Aşıdan istediğimiz sonucu almak için süreci hızla tamamlamalıyız. Şu anki sorun, tedbirlerin esnetilmesidir. Kontrolü ele alalım” dedi.
Sağlık Bakanlığı verilerine göre, toplam 65 milyon 809 bin kişi aşı oldu. Birinci doz aşı olan kişi sayısı 39 milyon 417 bin. İkinci doz uygulanan kişi sayısı da 22 milyon 613 bin.
TEST SAYILARI DÜŞÜYOR
Türk Tabipleri Birliği’nden (TBB) yapılan açıklamada ise test ve aşılama sayılarının düştüğü ve vaka sayılarının da tırmanışa geçtiği belirtilerek, “Salgın bitmedi, artarak devam ediyor. Toplum olarak daha fazla bedel ödemek istemiyoruz. Bir kez daha yineliyoruz: Sermayenin çıkarlarını değil toplumun sağlığını önemseyin, bilimin gereklerini yerine getirin” denildi.
DÖRDÜNCÜ ZİRVE UYARISI
Harvard Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Boston College Üniversitesi Biyoloji bölümü mikrobiyoloji uzmanı Doç. Dr. Emrah Altındiş, Türkiye'nin Covid-19'da dördüncü zirvenin yükselişi içinde olduğunu söyledi. Altındiş, bayram sonrası yükselişin sebeplerini "1 Temmuz'da kısıtlamaların kaldırılması, dokuz güne uzanan tatil ve on binlerce insanın seyahat etmesi, düşük aşılama oranları ve Delta varyantı" olarak sıraladı.
"Önümüzdeki günler kritik, vakalar çok artacak" diye yazan Altındiş şu ifadeleri kullandı:
"Aslında bir dejavu. Zira 1 Haziran 2020'de kısıtlamaların kaldırılması sonrasında ağustosta pek çok ilde (Ankara vb.) yoğun bakımların dolduğunu görmüştük. Bayram dolayısıyla milyonların rehavetle, aşısız veya tek aşılı olarak kapalı mekanlarda buluşmaları bulaşın çok artmasına yol açıyor. Türkiye'de halen iki doz aşısını tamamlayanların oranı nüfusun yüzde 25'ini oluşturuyor. Tek doz aşının koruması oldukça düşük (Pfizer için yüzde 30 civarında), kimi illerde aşılamalar çok çok düşük. Bu şartlarda ağustos Covid-19 açısından zor bir ay olacak."
İKTİDAR YİNE GİZLEYECEK
Tatil haftası içinde 'on binlerce insanın enfekte olduğunu ve şu anda başkalarını enfekte ettiğini' belirten Altındiş, "Semptomlar bulaştan altı gün sonra başlayacak, dolayısıyla vakalarda asıl artışı pazartesiden itibaren sağlık çalışanları gözlemleyecek. Devlet sayıları yine manipüle edecektir" dedi.
***
'TÜM ÜLKEYE YANSIMASI OLACAK'
Muğla Tabip Odası Başkanı Dr. Cafer Şahin, "Muğla'da haftalık vaka sayısı 100 bin 16'yken 34'e kadar çıkmış durumda. İnsanlar hafta sonu itibariyle tatil beldelerinden memleketlerine dönmeye başladı ve bunun da tüm Türkiye'ye yansıması olacak. Bunun dışında Muğla ilçelerinde Bodrum, Datça, Milas, Marmaris, Fethiye'de sağlık çalışanı eksikliği ve hasta yoğunlaşması var" diye konuştu.
Aydın Tabip Odası Başkanı Dr. Adalet Çıbık ise, Aydın'da vaka sayısının yüzde 33 arttığını vurgulayarak, "Bu hızla gittiğini düşünürsek önümüzdeki hafta daha da artarak bulaş yükselecek. Delta varyantından önce 18 yaş üstünün yüzde 60'nın bağışıklık kazanması gerekiyor diyorduk ama varyantla beraber bu oranda yüzde 75'lere çıktı. Biz tekrar kapanmak istemiyorsak, esnaflar zarar görsün istemiyorsak, okulları tekrar kapatarak bir neslin kaybolmasını istemiyorsak mutlaka aşılanmalıyız" dedi.
***
İKİ DOZ AŞILAMA ORANLARI
23 Mayıs - 23 Temmuz
İngiltere: % 33.7 - % 54.1
Fransa: % 14.7 - % 44.1
Almanya: % 14.2 - % 48.2
Türkiye: % 14.2 - % 26.4