Gündem Bilim Teknoloji Spor Dünya Ekonomi Siyaset Sağlık Eğitim Kültür Sanat Magazin Yaşam Reklam Künye Gizlilik Sözleşmesi İletişim
Yazılım ve Tasarım: Bilgin Pro © 2025KRT TV Tüm Hakları Saklıdır

Türkiye aşı sevkiyatında kaçıncı sırada yer aldı?

Uluslararası İlaç Üreticileri ve Dernekleri Federasyonu Başkanı Thomas Cueni tarafından açıklanan verilere göre, ABD'li Pfizer ve Alman Biontech ortaklığında geliştirilen aşı, dünyada en fazla sevkiyatı yapılan aşı olurken dünyada yapılan aşı sevkiyatının ilk 3 sırasında ABD, Çin ve Avrupa Birliği yer aldı.

IFPMA tarafından açıklanan verilere göre dünyada aşı sevkiyatı gerçekleştiren ülkelerin sıralaması belli oldu. En fazla aşı sevkiyatının Covid-19'dan en ağır şekilde etkilenen ülkelere yapıldığını belirten Cueni, küresel sevkiyatın yüzde 26'lık bölümünün Amerika Birleşik Devletleri'ne yapıldığını, ABD'yi yüzde 14,7 ile Çin ve yüzde 12,6 ile AB'nin izlediğini kaydetti.

Cueni'nin paylaştığı verilere göre ABD, Çin ve AB'yi yüzde 5,8'erlik oranla Endonezya ve İngiltere izledi. Türkiye ise dünyada en fazla doz sevk edilen ülkeler arasında Hindistan ve Brezilya'nın ardından sekizinci sırada yer aldı. Türkiye'nin hemen arkasında ise Rusya, İsrail ve Fas bulunuyor.

Sağlık Bakanlığı verilerine göre Türkiye'de 23 Şubat 2021 itibarıyla toplam 7 milyon 448 bin 808 kişi aşılandı. 6 milyon 231 bin 134 kişi ilk doz, 1 milyon 217 bin 674 kişi ise ikinci doz aşısını oldu.

SİNOVAC KÜRESEL SEVKİYATI YÜZDE 46 ARTIRDI

DW Türkçe'nin haberine göre, Türkiye'nin de anlaşmalı olduğu Çin menşeili Sinovac şirketi de geçen hafta küresel sevkiyatı yüzde 46 artırarak 74,4 milyon doza yükseltti. İngiltere-İsveç ortaklığındaki AstraZeneca aşısının sevkiyatı ise aynı zaman diliminde yüzde 22 artırılarak 55 milyon doza ulaştı. ABD'li Moderna şirketinin aşısından ise yüzde 10'luk artışla yaklaşık 50 milyon dozluk sevkiyat yapıldı. Çinli diğer aşı üreticisi Sinopharm'ın sevkiyatı yüzde 286'lık artışla 30 milyon doza yükselirken, Rus Sputnik V aşısının haftalık sevkiyatı 8,3 milyon dozda kaldı.

IFPMA Başkanı, düşük ve orta gelirli ülkelerin sevkiyatlarda gerilerde kaldığı düşüncesinin doğruyu yansıtmadığını belirterek Hindistan, Brezilya ve Türkiye, Rusya, İsrail ve Fas'ı örnek gösterdi.

İlginizi Çekebilir
SONRAKİ HABER