Gündem Bilim Teknoloji Spor Dünya Ekonomi Siyaset Sağlık Eğitim Kültür Sanat Magazin Yaşam Reklam Künye Gizlilik Sözleşmesi İletişim
Yazılım ve Tasarım: Bilgin Pro © 2024KRT TV Tüm Hakları Saklıdır

Tüp Bebek Tedavisi Çiftlere Umut Oluyor!

Tüp bebek tedavisi (IVF) doğal yollardan çocuk sahibi olamayan çiftlere uygulanan yardımcı üreme tekniği olarak tanımlanan bir yöntemdir.

Günümüzde en sık tercih edilen yöntemlerden bir tanesi olan Tüp bebek tedavisi; genellikle nedeni açıklanamayan kısırlık, enfeksiyon, tüplerde tıkanma, sperm kalitesinin düşüklüğü, kilo veya ileri yaştan kaynaklanan doğal yollardan gebeliğin oluşmaması durumlarında tercih edilmektedir.

Tüp Bebek Doktoru Doç. Dr. Ziya Kalem’e Tüp Bebek Tedavisinde merak edilenleri sorduk.

Tüp bebek tedavisinin kadın üreme hücreleri olan yumurtaların ve erkek üreme hücreleri olan spermlerin laboratuvar ortamında bir araya getirilerek döllenmesinin sağlanmasıyla gerçekleştirilen etkili bir tedavi yöntemi olduğundan bahseden Tüp Bebek Doktoru Doç. Dr. Ziya Kalem, üreme hücrelerinin döllenmeye başlayıp embriyo adı verilen fetüsün ilk gelişim aşaması oluşmaya başladığında anne adayının rahmine yerleştirildiğini böylelikle çiftlerin tüp bebek yolculuğunda büyük bir kısmı geride bıraktıklarını söylüyor. Embriyo, anne adayının rahmine yerleştirildikten sonra gebeliğin normal seyrinde devam ettiğini söyleyen Tüp Bebek Doktoru Doç. Dr. Ziya Kalem, tüp bebek tedavisinin doğal gebelikten farkının döllenme olayının laboratuvar ortamında gerçekleşmesi ve embriyonun anne adayının rahmine yerleştirilmesi olduğunu belirtiyor. Eğer doğal yollardan gebeliğin oluşmamasının nedeni erkeğe bağlı olduğu düşünülüyorsa bu durumda tüp bebek tedavisi dışında aşılama tedavisinin de tercih edilebileceğini söyleyen Tüp bebek doktoru Doç. Dr. Ziya Kalem, aşılama yönteminde toplanan spermlerin direkt olarak anne adayının rahmine yerleştirildiğinin altını çiziyor.

Anne baba olmak isteyen ancak doğal yollardan bu isteğini gerçekleştiremeyen her çiftin başvurduğu tedavi yöntemlerinden biri olan tüp bebek tedavisinde En iyi Tüp Bebek Doktoru Doç. Dr. Ziya Kalem, çiftlerin tedaviye başvurmadan kendilerini hazırlamaları ve sabırlı olmaları gerektiğini vurguluyor. Çiftlerin bu konuda oldukça hassas olduğunun altını çizen Tüp Bebek Doktoru Doç. Dr. Ziya Kalem, en iyi tüp bebek doktoru araştırması yaparken çiftlerin, seçecekleri doktorun eğitiminin yanı sıra tecrübesine de dikkat etmeleri gerektiğini belirtiyor.

En iyi tüp bebek doktoru araştırmalarından sonra kendilerine başvuran çiftlere özel bir tedavi takvimi uyguladığından bahseden Tüp Bebek Doktoru Doç. Dr. Ziya Kalem, tüp bebek tedavisinin bel kemiğini oluşturan aşamalarından biri olan döllenen yumurtaların anne adayının rahmine yerleştirilme aşamasında iki farklı teknik kullanıldığından bahsediyor. Bu tekniklere bağlı olarak ve tedavinin seyrine göre tüp bebek fiyatlarının merkezden merkeze değişebildiğini söyleyen Tüp Bebek Doktoru Doç. Dr. Ziya Kalem, yöntemlerle ilgili olarak şunları söylüyor;

Laboratuvar ortamında döllenme işleminde ya spermler yumurtanın yanına bırakılarak kendi kendilerine yumurtanın içine girip döllenme işleminin gerçekleştirilmesi beklenir. Bu yönteme klasik tüp bebek yöntemi denir.

2- Mikroskop ile spermin bir pipet yardımıyla direkt olarak yumurtanın içine enjekte edilerek döllenmenin gerçekleştirilmesiyle sağlanır. Bu iki yöntemden hangisinin seçileceğini tüp bebek tedavisi uzmanları çiftlere göre belirler. Tüp bebek tedavisinde ve tercih edilen yöntemde amaç çift için en yüksek başarı şansını yakalamaktır.

“Tüp bebek tedavisi süreci ilk olarak düzenli adet gören kadınlar için hormon tedavisi vererek her ay bir tane olan yumurta sayısını arttırma işlemiyle başlar. Her tedavi protokolü farklılık gösterse de burada amaç yumurta gelişimini sağlayan ve erken yumurtlamayı engelleyen hormonların alınmasıdır. Bu hormon ilaçların kullanımı sırasında anne adayından ultrason bakılarak ve kan testleri yapılarak yumurtalıkların hormon ilaçlara cevabına bakılır ve buna göre doz ayarlaması yapılır. Bu şekilde yeterli olgunluğa erişen yumurtalar çatlatma iğnesi olarak bilinen bir aspirasyon yöntemiyle toplanmakta ve laboratuvar ortamında spermler ile döllenmesi gerçekleştirilmektedir. Yumurtaların toplanması genel anestezi ya da sedasyon ve lokal anestezi altında gerçekleştirilebilir.” diyen Tüp Bebek Doktoru Doç. Dr. Ziya Kalem, bu süreçte sadece fiziksel olarak değil psikolojik olarak da çiftlerin hazırlanması gerektiğini söylüyor.

Tüp bebek tedavisinde tedavinin başarı şansını arttırmak için en iyi tüp bebek doktoru seçilmelidir. En iyi tüp bebek doktoruna karar vermek için şu soruları kendinize sorun.

Bu doktor gerçekçi mi?

Her doktor tedavinin başarılı olmasını ister fakat tedavinin başarısız gerçekleşmesi durumu da söz konusudur bundan dolayı doktorunuz gerçekçi olmalı bütün sonuçları göz önünde bulundurmalıdır.

Aklımda soru işareti kalıyor mu ya da bu doktor bütün sorularıma cevap verebiliyor mu?

Tüp bebek tedavisi anne ve baba adayları için kafa karıştırıcı ve kafalarında soru işaretleri bulunan bir tedavidir. Eğer seçmek istediğiniz doktor bütün sorularınıza cevap verebiliyorsa bu doktorun bilgili olduğunu gösterir.

Tüp bebek fiyatları tedavinin yapıldığı kliniğe veya merkeze göre farklılık gösterebilmektedir. Ayrıca tüp bebek tedavisi için gerekli şartlar yerine getirildiğinde SGK desteği de alınabilmektedir. Tüp bebek tedavisinde fiyat yerine tedavinin başarısına ve doğru tedavi planıyla bebek sahibi olma şansını arttıracak klinik ve merkezlere odaklanılmalıdır. Tüp bebek tedavisi kişiye özel planlanması gereken bir tedavidir. Bundan dolayı öncelikle anne ve baba adaylarının tedavi sürecini olumsuz yönde etkileyebilecek durumları tespit edilip tedaviye öyle başlanılması gerekir.

İlginizi Çekebilir
SONRAKİ HABER