Prof.Dr. Bülent Tıraş tüp bebek fiyatları hakkında bilgi verdi.
Tüp bebek tedavisi, doğal yollarla bebek sahibi olamayan çiftlerin başvurabileceği yardımcı üreme tekniklerinden bir tanesidir. Kısırlık sorunu yaşayan pek çok çifte yardımcı olan bu tedavi genelde diğer yardımcı üreme tekniklerinden başarı elde edememiş çiftlere önerilmektedir.
Tüp bebek tedavisi, kısırlıkta sıkça kullanılan bir tedavi olmakla birlikte çiftler, tedavinin masrafları konusunda endişe duyabilmektedir. Her çiftin sorunu ve tedavi ihtiyacı birbirinden farklı olduğu için tedavinin tam olarak ne kadar tutacağını önceden söylemek mümkün olmayacaktır. Bununla birlikte maliyetleri etkileyen faktörlere göz atarak yaklaşık olarak ne kadar bir masrafla karşılaşacağınızı anlayabilirsiniz.
Tüp bebek tedavisi fiyatlarını etkileyen faktörleri ve karşılaşabileceğiniz maliyetleri bu yazıda okuyabilirsiniz.
Tüp Bebek Fiyatlarını Etkileyen Faktörler
Tüp bebek tedavisi, kadından alınan yumurtaların erkekten alınan spermlerle laboratuvar ortamında bir araya getirilmesinin ardından döllenme sonucu oluşan embriyoların rahme transfer edildiği bir süreçtir. Tüp bebek tedavisi çeşitli aşamalardan oluşan bir süreç olduğu için tedaviniz, size özel kişisel olarak belirlenecektir.
Tüp bebek tedavisi, aşağıdaki sorunları yaşayan çiftlerin bebek sahibi olmalarına yardımcı olabilmektedir:
Tüp bebek tedavisinde izlenecek tek bir yol yoktur. Yukarıdaki faktörler, kısırlığa neden olabilen ve her biri farklı tedaviler gerektiren sorunlardır. Bunlar, tüp bebek tedavisine ek olarak başka tedaviler görmenizi gerektirebilir ve bu nedenle tüp bebek fiyatlarının etkilenmesine neden olabilir.
Tüp Bebek Tedavisi Sürecinde Maliyetler
Tüp bebek tedavisi, doğal yollarla bebek sahibi olamayan çiftler açısından etkili bir tedavi yöntemidir. Ancak tüp bebek tedavisinin maliyeti, çiftlerin bireysel ihtiyaçlarına göre değişiklik gösterecektir. Tüp bebek tedavisinde fiyatlarının nelerden etkilendiğini anlamak için öncelikle tüp bebek tedavisinin aşamalarına göz atmak gerekir.
1. aşama: Yumurtalıkların uyarılması
Tüp bebek tedavisinin ilk aşamasında doktorunuz, yumurtalıklarınızın daha fazla yumurta üretmesi için bazı hormon ilaçları reçete edecektir. Bu ilaçlar sayesinde bir adet döngüsü içerisinde birden fazla yumurta üretilmesi mümkün olacağı için embriyo transferi için birden fazla kaliteli embriyo elde edilebilir.
Tedavinin bu aşamasında yumurtalıkların uyarılması için farklı ilaçlar kullanmanız gerekebilir. Doktorunuz ihtiyacınızda göre Gonal F, Crinone, Safgon, Decapeptyl, Elonva ve Ovidrel gibi ilaçlar reçete edebilir. Bu ilaçlar, tüp bebek tedavinizde önemli bir masraf kalemi oluşturabilir.
Örneğin, tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçlardan biri olan Gonal F’nin 2022 yılı için fiyatı 1500-2000 TL arasında değişiklik göstermektedir. Tedavide kullanılan ilaçlardan bir diğeri olan Crinone’nin fiyatı 300 TL’yi bulabilirken FSH uyarıcısı olarak kullanılan Elonva’nın fiyatı ise 6000 TL’yi bulabilmektedir.
2. aşama: Yumurta toplama
Yumurta toplama, hCG hormonu içeren çatlatma iğnesinden sonra sıra yumurtaların toplanmasına gelecektir. Yumurtaların toplanmasında doktorunuz transvajinal ultrason yardımıyla yumurtaları her bir folikülden tek tek toplayacaktır. Bu işlem sırasında genelde çok sayıda yumurta toplanmaktadır.
Yumurtalar toplandıktan sonra erkekten alınan spermlerle bir araya getirilerek döllenmenin gerçekleşmesi beklenecektir. Ancak bazı durumlarda döllenme kendiliğinden gerçekleşememektedir. Bu durumda mikroenjeksiyon (ICSI) yapılması gerekebilir.
Mikroenjeksiyon, erkek kısırlığı durumunda tercih edilen bir prosedür olup bir spermin alınarak tek bir yumurtaya enjekte edilmesidir. Bu prosedür, tüp bebek tedavisine dahil olmadığı için mikroenjeksiyona ihtiyaç duyulması halinde ayrıca ödeme yapmanız gerekecektir.
Embriyo transferinden önce doktorunuz başka prosedürlerin de gerekli olduğunu düşünebilir:
Yukarıdaki prosedürler, tüp bebek tedavisine dahil olmadığı için doktorunuzun bunları gerekli görmesi durumunda tedavi masraflarınızda artış meydana gelecektir.
3. aşama: Embriyo transferi
Yumurtalar toplanıp döllenme gerçekleştikten sonra embriyo transferi için doktorunuzu tekrar ziyaret etmeniz gerekecektir. Doktorunuz, ultrason yardımıyla rahim ağzından kateterle girerek embriyoları transfer edecektir.
Bu aşamada yaşınıza ve sağlık durumunuza göre bir ya da iki adet embriyo transfer edilecektir. Döllenme sırasında çok sayıda kaliteli embriyo elde edildiyse bunlar, ihtiyaç duyulması halinde sonraki döngülerde kullanmak üzere dondurularak saklanabilir.
Embriyo dondurma, embriyoların özel bir teknikle dondurulduktan sonra özel depolarda saklandığı bir işlemdir. Embriyo dondurmaya karar verdiyseniz, hem dondurma işlemi hem de depolama için ayrıca bir ücret ödemeniz gerekeceğinden tüp bebek tedavisi masraflarınızda artış olacaktır.
Tüp bebek tedavisinde karşılaşacağınız masraf kalemleri genel olarak yukarıdakiler olmakla birlikte ödeyeceğiniz ücret, tedavi gördüğünüz klinik, yapılması gereken testler ve kullanılması gereken ek ilaçlara göre değişiklik gösterecektir. Tüp bebek tedavisinde bir döngünün maliyetleri ülkemizde toplamda 20-25 bin TL’leri bulabilmektedir. Ancak tedavi her çiftin ihtiyaç duyduğu tedavi birbirinden farklı olduğu için bu ücretlerin değişiklik gösterebileceğini unutmamalısınız.