Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Trump, “Barış Pınarı Harekatı” sonrası ilk kez yüz yüze görüşme gerçekleştirildi. Erdoğan ile Trump arasındaki ikili görüşme 1 saat 15 dakika sürmesi dikkat çekti.
Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump tarafından Beyaz Saray’da resmi törenle karşılandı.
Görüşme öncesi iki lider basının karşısına çıktı.
Trump, “Erdoğan ile birlikte olmak büyük bir şeref. Ateşkes devam ediyor. Kürtlerle görüştük, gayet memnunlar. Ticari konuları konuşacağız. Bununla birlikte S-400'ler konusunu da, F-35'leri de konuşacağız” açıklamasını yaptı.
Görüşmede Erdoğan, “(ABD Başkanı Trump'a) Sizin Kürt diye zikrettiğiniz, PYD/YPG. Bunlar terör örgütü, bunlar PKK'nın yan kuruluşlarıdır” ifadelerini kullandı.
Erdoğan'ın Washington ziyareti kapsamında Beyaz Saray'da yaptığı görüşmelerin ardından liderler ortak basın açıklaması için kameraların karşısına geçti.
Trump’ın mülteci sorunu ile ilgili Avrupa’nın mali olarak Türkiye’ye yardım etmesi gerektiğini vurgulayarak “Türkiye Suriyeli mülteciler için çok yüksek miktarda para harcadı, Avrupa şu ana kadar 3 milyar katkıda bulundu, bu insanlar bırakılsa Avrupa içinden geçerek ilerlerler” dedi.
Trump’ın, Erdoğan soru alırken, "Türkiye'den sadece dost canlısı gazeteciler sorsun lütfen" demesi de dikkat çekti. Trump’ın bu sözlerinden sonra Sabah yazarı Hilal Kaplan söz alarak, Trump’a Abdullah Öcalan’ın manevi evladı Mazlum Kobani’yi Beyaz Saray’a davet etmesini sordu.
Trump, sorularını sorduktan sonra Sabah gazetesi yazarı Hilal Kaplan'a, “Gazeteci olduğunuza emin misiniz, Türk hükümeti için mi çalışıyorsunuz?” diyerek espri yapması salonda bulunanları güldürdü.
İşte o anlar:
'DOSTANE GAZETECİ KELİMESİ KIZDIRDI'
Trump'ın 'sadece dost canlısı' gazetecilerden soru alınacağını söylemesi, Beyaz Saray muhabirlerinin tepkisini çekti. CNBC'nin Beyaz Saray muhabiri Christina Wilkie, Twitter'da yaptığı paylaşımda Türkiye'de cezaevinde bulunan gazeteci sayısını hatırlatırken, NBC muhabiri Kelly O'Donnell da "Bu, Türkiye ve dünyaya özgür basının önemine dair bir mesaj vermiyor" dedi.
“MEKTUPLARI TAKDİM ETTİM”
“Trump 'Sert adam olmayın' diye sizi uyarmıştı, bu uyarıyı neden dikkate almadınız?” sorusuna yanıt veren Erdoğan, “Bu mektupları sayın Başkan'a takdim ettim. Terörist Abdi Şahin'in böyle karşılanması bizi üzmüştür” ifadelerini kullandı.
Açıklamalar şöyle:
TRUMP:
Çok harika verimli toplantı geçirdik. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, Serkan Gölge'yi bıraktığı için teşekkür ederek başlamak istiyorum. Kendisi gözaltındaydı. Bu güzel jestti. Teşekkür ederek başlamak istiyorum. Bu ABD için ve Türkiye için iyi haber. Türkiye herkesin bildiği gibi NATO müttefiki aynı zamanda ABD'nin çok önemli müttefiki. İki ülke arasında diplomasi, barış ve refahın olduğu gelecek için çok önemli. Gün içerisinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ben samimi ve verimli görüşmeler gerçekleştirdik. Suriye'deki durum, geçen ay Pence ve Pompeo'yu göndermiştim. Görüşmeler gerçekleştirmişti. O'brien de aynı şekilde sayın Erdoğan'la görüştüler. Buradaki görüşmeler çok başarılı oldu. O günkü görüşmelerde çok şey başardılar. Bu karmaşık durumun iyileştirilmesi adına gelişme kaydettiler. Ateşkes devam ediyor. Cumhurbaşkanına işbirliği için teşekkür ediyorum.
Türkiye yapması gerekenleri yapmaya devam edecek. Ben Cumhurbaşkanını çok destekliyorum. Ateşkes her ne kadar karmaşık da olsa ileriye doğru gidiyor. ABD ve Türkiye başka güvenlik konularında da birlikte çalışıyorlar. Türkiye, ABD'den sonra NATO'da en büyük ikinci ordu. Türkiye savunma harcamasını düzenli olarak arttırmaya devam ettirdi. 29 ülke arasında NATO'ya karşı yükümlülüklerini yerine getiren ülkelerden. Afganistan'daki misyona kararlı destek verdi. Buradaki ortaklık, DEAŞ'ın yıkılması için çok önemli oldu. Yakın zamanda El Bağdadi öldürüldü. Türkiye belli alanlarda çok yardımcı oldu. Bunu takdirle karşılıyoruz. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ve Türk halkına müteşekkiriz. İşbirliği, ticaret, savunma, askeri ekipman programlarımız devam ediyor. Milyarlarca dolar değerinde satış söz konusu Türkiye'de. F-35 için parçalar üretiyorlar. Türkiye'nin S-400 alımı bizim için ciddi zorluklar ortaya çıkarıyor. Bugün de üzerinde konuştuk, gelecekte de konuşacağız. Umuyorum çözmeyi başaracağız. Dışişleri Bakanları ve güvenlik danışmanları S-400 için görüşme yapmaya devam edecekler.
Yaklaşık 100 milyar dolar civarına ticaretimizi getirmek istiyoruz. O da şu andaki dört katı olur. Hedefimiz ticareti arttırmak ve ikili ilişkilerimizi devam ettirmek. Çin'le yapılan ticaret anlaşması da hızlı şekilde ilerlemeye devam ediyor. Ne olup bittiğini göreceğiz. Çin bir anlaşma yapmak istiyor. ABD ticaret ve yatırımların önündeki engelleri kaldırmak bizim amacımız. Türkiye'nin de pazarını açmasını istiyoruz. Bunu yapıyorlar zaten. ABD ürünlerine pazarlarını açıyorlar. Sayın Cumhurbaşkanı, ABD Türkiye ittifakı çok güçlü olabilir. Sadece Ortadoğu için değil dünyanın bütün yerlerinde işbirliği olabilir. Siz Türk halkı için işbirliği yapıyorsunuz. Halklarımız çıkarları için birlikte çalışıyor olacağız. Hem kişisel hem de Türkiye ile çok olumlu, dostane ilişkilerimiz var. Bunları daha iyi ilişkilere dönüştürmek istiyoruz. Teşekkür ederim.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN:
Öncelikle değerli dostum Başkan Trump'a ve kıymetli eşlerine misafirperverlikleri için teşekkür ediyorum. Bugün sayın başkanla gündemimizde yer alan konularda samimi görüşmeler kaydettik. Türk-Amerikan ilişkilerinin güçlü ve sağlıklı zeminlerde ilerletilmesi konusunda hemfikiriz. İlişkilerimizde yeni bir sayfa açmakta kararlıyız. Milli güvenliğimizi tehdit eden terör oluşumları konusunda sayın Başkanla karşılıklı irademizi teyit ettik. DEAŞ'a karşı mücadelenin sürdürülmesinin önemine değindik. Özellikle Bağdadi'nin ölümünün sonra süreçte cezaevinden kaçmaya çalışan gerek ülkemizde şu anda 2 bin 200 civarında DEAŞ'lı tutuklu veya mahkumdur. Barış Pınarı Harekatında terörle mücadelede yeni ve önemli adım atmıştır. PKK/YPG'nin Suriye'deki ayrılıkçılığına ağır darbe vurmuştur. PKK/YPG bu mutabakatı bozmak için askerlerimizi sivilleri hedef alan provokatif saldırılar düzenliyor. Son 24 saat içinde terör örgütü tarafından tam 19 saldırı ve taciz gerçekleştirildi. Tel Abyad'da patlamada 13 sivil hayatını kaybetti. Suriye'de kalıcı çözüm bulabilmek için ABD ile mutabakatımıza bağlılığımızı sürdürüyoruz.
Önümüze ikili münasebetleri dinamitleyecek yeni sorunlar koymaya gayret ediyorlar. Temsilciler Meclisi'nde alınan kararların milletimizi incittiğini sayın başkanla görüştüm. 104 yıl önce savaş şartlarında yaşanmış meselede karar vericiler siyasetçiler değil tarihçiler olmalıdır. Bu konuda başımız dik, alnımız aktır. Türkiye bu konudaki diyalogdan ve özgür tartışma ortamından yanadır. Bütün arşivlerimizi açmış durumundayız. Silahlı kuvvetlerimizin 1 milyona aşkın belgesi mevcuttur. Her an bunları görebilirler, araştırmalarını yapabilirler. Ülkemiz DEAŞ'la göğüs göğse mücadele eden ve bu uğurda şehitler veren tek NATO ülkesidir. DEAŞ'la bağlantılı olabileceğini değerlendirdiğimiz 77 bin kişiye ülkemize giriş yasağı koyduk. Hapishanelerimizde 1216 DEAŞ'lı var. Şahsımı yayınlarında manşet yaparak hedef gösteren, Türkiye'de 304 vatandaşımızın ölümüne yol açan bu terör örgütüyle mücadelemizi sürdüreceğiz. Avrupa'dakiler başta olmak üzere kaynak ülkelerini geri kabule ikna etme konusunda sayın başkanla ortak anlayışa sahibiz.
Suriye'de 9 sene önce çatışmalar başladığında hadiselerden en fazla etkilenen ülke biz olduk. Arap, Ezidi, Keldani olmak üzere 350 bini Kürtlerden oluşan 4 milyona aşkın sığınmacıya ev sahipliği yapıyoruz. Avrupa bize söz verdiği halde 3 milyar Avro gibi bir desteği STK'larımıza sağladı. Suriye toprakları üzerinde yaşayan 3 milyon insana düzenli insani yardım gönderiyoruz. Güvenli bölge çağrım zamanında hayata geçmediği için on binlerce masum hayatını kaybetti. Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı harekatıyla 4 bin kilometrekarelik alanı terörden arındırmıştık. Sayın başkanın güvenli bölge talebine aynen katılıyorum. Daha önce Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı dedim. 365 bin Suriyelinin kendi topraklarına dönüşünü sağladık Cerablus'ta. Güvenlikli hale getirdiğimiz şehirlere geri dönüşler başladı. Sayın Trump'la başlattığımız projeyi hayata geçirebilirsek önümüzdeki dönemde geri dönenlerin sayısı daha da artacaktır.
TRUMP: Bazı senatörlerle de görüştüm. 5 tanesi katıldı. Başka katılmak isteyenler de oldu. Onlarla da iletişime devam edeceğiz. Bizlere katıldıkları için teşekkür ediyoruz. Gelip Cumhurbaşkanıyla görüştükleri için de, sıcak tartışmalar, görüşmeler için teşekkür ederim.
TRUMP: TİCARET HACMİMİZİ GELİŞTİRECEĞİZ
ABD Başkanı Trump, Türkiye'nin son dönemde (Suriye'de) 100'den fazla DEAŞ savaşçısını yakaladığını ve onlara göz kulak olmaya devam ettiğini belirtti. Trump, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile uzun süredir dost olduklarını vurgulayarak, bugün S-400 ile F-35 konusunda da konuşacaklarını vurguladı. Trump, Türkiye-Suriye sınırında yaptığı işten dolayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür ettiğini söyledi. Trump, Türkiye'nin son dönemde (Suriye'de) 100'den fazla DEAŞ savaşçısını yakaladığını ve onlara göz kulak olmaya devam ettiğini belirtti.
ABD Başkanı Trump'ın açıklamaları şöyle:
-Türkiye ile ticaret hacmimizi geliştireceğiz.
- DEAŞ konusunda çok iyi bir şekilde ilerliyoruz.
- Başkan Erdoğan'ı burada ağırlamak bizim için bir onur.
SÖZLÜ TACİZ
Başkan Donald Trump ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki ikili görüşmeyi protesto amacıyla Beyaz Saray karşısında toplanan göstericilerden bazılarının, Türk büyükelçiliğinde görevli bir personelin etrafını sararak sözlü tacizde bulunduğu bildirildi.
MASADA DİKKAT ÇEKEN DETAY
Görüşme masasında iletişim başkanlığı tarafından hazırlanan “Türkiye’nin terörle mücadelesi” adlı dosya dikkat çekti.
Hazırlanan dosya ile birlikte görüşmede, Türkiye’nin terörle mücadelesinin anlatıldığı aktarıldı.
DİYANETE ZİYARET
görüşmesinin ardından Maryland'deki ABD Diyanet Merkezi'ni ziyaret etti. Burada bir konuşma yapan Erdoğan, ABD Temsilciler Meclisi'nin kabul ettiği Ermeni soykırımı yasa tasarısına tepki göstererek, "Temsilciler Meclisi'nin düştüğü hataya Senato'nun düşmeyeceğine inanıyorum" dedi.
Alınan kararın tarihi gerçeklerle hiçbir bağı olmadığını belirten Erdoğan, "Bizim nazarımızda yok hükmündedir. Bu tür kararlarla bizi baskı altına almak isteyenler er geç yanıldıklarını anlayacaklardır. Biz işin tarihçiler tarafından incelenip değerlendirilmesi yönünde tutumumuzu sürdüreceğiz. ABD Senatosu 1970'li ve 80'li yıllarda çoğunluğu diplomat ve aile mensupları olmak üzere çok sayıda vatandaşımızı şehit eden Ermeni terör örgütleri tarafından başlatılan kara propagandaya teslim olmamalıdır" diye konuştu.
Konuşmasında Ermenistan için "Daha dünün devleti" diyen Erdoğan, "Bundan önce değişik yerlerde göçmen olarak dolaşırlardı, Türkiye'de de aynı şekilde göçmen olarak yaşarlarken zorunlu tehcir yaşandı. Ermenistan ülkelerimiz arasında 2009 yılında imzalanan protokolleri imzalamaktan da kaçındı. Diaspora da ülkemizi karalama kampanyasını sürdürdü" ifadelerini kullandı.
"TÜRK-AMERİKAN İLİŞKİLERİNİ SABOTE ETMEK İSTEYENLERİN OYUNUNA GELMEDİK"
Amerika'nın Sesi'nin aktardığına göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk-Amerikan ilişkileriyle ilgili de dikkat çeken açıklamalarda bulundu. İlişkilerin sancılı bir dönemden geçtiğini kaydeden Cumhurbaşkanı, "Biz Türkiye olarak müttefiklik ve stratejik ortaklık ilişkisine yaraşır şekilde üzerimize düşeni yapıyoruz, yapmaya devam edeceğiz. Türk-Amerikan ilişkilerini sabote etmek isteyenlerin oyununa gelmedik. Ancak ülkemizin güvenliği, milletimizin geleceği için adımları atmaktan bir an olsun çekinmedik. Vatanımızı ve bağımsızlığımızı korumak noktasında baş veririz ama asla baş eğmeyiz" dedi.
"DEAŞ'la mücadeleyi biz verdik. El Bab'da 3 bini aşkın DEAŞ'lıyı biz derdest ettik. Şu anda cezaevlerimizde 2 bin DEAŞ'lı var. Sözde 10 bin DEAŞ'lıyı yok etmişler, nerede yok ettiniz ya? Elbette Türkiye ve Türk milleti geri adım atmayacak, medya ve siyaset aracılığıyla yürütülen kampanyaya izin vermeyecektir" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD'den beklentilerinin terör örgütüne verdiği desteği bir an evvel sonlandırması olduğunu vurguladı.
Erdoğan, "Bugün Sayın Trump'a bir kez daha ilettik, gündemimizdeki tüm hususları ele aldık. 100 milyar dolarlık ikili ticaret hedefine bağlılığımızı vurguladık. Her türlü bürokratik engele rağmen ilişkileri ilerletme konusunda hedefimizi teyit ettik, ilişkilerimizi tekrar rayına oturtacağımıza inanıyorum" diye konuştu.
BİRKAÇ SAAT SONRA NELER OLDU?
ABD'de Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, sözde Ermeni soykırımı olarak adlandırılan tasarının senatoda tanınmasını sağlayacak oylamayı bloke etti.
Osmanlı İmparatorluğu'nun 1915'te Ermenilere karşı sözde soykırım gerçekleştirdiğini tanıyan tasarı olarak kabul edilen 296 No'lu tasarının oylanmasına karşı görüş bildiren Senatör Graham, oylamayı bloke etti. Graham oylamaya karşı gelerek "Senatörler tarihi yeniden yazmamalı ve onu olduğundan farklı göstermemeli" açıklamasında bulundu.
Tasarı Genel Kurul'a Demokrat Senatör Bob Menendez tarafından sunulmuştu.