Gazeteci Emre Kızılkaya'nın Jurno.com.tr'de yayınlanan yazısında katledilen yazar Uğur Mumcu'nun katıldığı programların TRT arşivinden silindiğini açıkladı.
Kızılkaya, "TRT: Uğur Mumcu yok, size Hülya Koçyiğit veya Alev Alatlı verelim" başlıklı yazısında, "TRT, Uğur Mumcu’nun katıldığı tarihi programları çevrim içi arşivinden sessizce kaldırdı.
"Eski Türkiye’nin çok sesliliğini yansıtan, eleştirel gazeteciliği de içeren görüntülerin yerine, Hülya Koçyiğit ve Alev Alatlı gibi isimlerin videoları konuldu. Vergilerimizle finanse edilen kuruma bunun nedenini sordum. Aldığım ve alamadığım yanıtları, Mumcu’nun ölüm yıl dönümünde aktarıyorum" dedi.
"TRT'nin telif haklarını siyasi gerekçelerle bir sansür aracına dönüştürmekle suçlanıyor" olmasının altını çizen Kızılkaya, 'Kamu yararı' şöyle dursun, her açıdan “kamu zararına” programları ekrana dolduruyor.
Örnek: İki yıl önce Hürriyet’teki yazımda hurafe ve cehalet dolu programlara dikkat çekerek “Pelin Çift’in maaşını niye biz ödüyoruz” diye sormuştum. Neyse ki sonrasında o saçma sapan program sonlandırılıp ilgili kişi (şimdilik) bir yarışma programında 'etkisiz hâle getirildi' ifadelerini kullandı.
404 HATASI
Gazeteci Kızılkaya,"Uğur Mumcu’nun cenaze törenini konu alan haber videosu da uçmuştu" diyerek söz konusu aramalarda “404 hatası” verdiğini, yani silindiğini aktardı.
Kızılkaya, 30 Haziran 2020’de TRT Arşiv'e konuyla ilgili yazdığı e-posta'nın ardından şu yanıtı aldığını bildirdi:
"Ayın Getirdikleri arşivimizde beş bölüm olarak yer almakta olup, eğer bu programı satın almak ister iseniz bu programın yapımında sizin ya da birinci dereceden yakınınızın yer almış olmanız gerekmektedir. Ayrıca bunların tekrar TRT Arşiv’de yer alması için talebiniz ilgili birimimize iletilmiştir.”
um:ag Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Özge Mumcu Aybars‘a bu durumu sorduğunu ifade eden Kızılkaya, “Bu arşivlerin kamuya açık olması gerekir” yanıtını aldığını aktardı.
"Gazetecilere, özellikle de gençlere iki çağrım var" diyen Kızılkaya şunları ifade etti:
TRT’nin sosyal medya hesaplarına veya e-posta adreslerine yazarak Uğur Mumcu görüntülerinin yeniden yüklenmesini bir vatandaş olarak talep edin.
Uğur Mumcu’nun kitaplarını alıp okuyun ki araştırmacı gazeteciliğin en güzel örneklerinden mahrum kalmayın.