Gündem Bilim Teknoloji Spor Dünya Ekonomi Siyaset Sağlık Eğitim Kültür Sanat Magazin Yaşam Reklam Künye Gizlilik Sözleşmesi İletişim
Yazılım ve Tasarım: Bilgin Pro © 2024KRT TV Tüm Hakları Saklıdır

TOKİ’nin kasasındaki şüpheli işler

TOKİ’ye ait Ankara plakalı 1995 model Renault marka araçtan başka kayıt yok. TOKİ hakkında icra dairelerinin aldığı 14 ayrı haciz kararı var.

İktidara geldiği 2002'den bu yana ev sahipliği oranını yüzde 70'lerden 50'lere kadar düşüren AKP, Haziran 2023'te yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimleri öncesi konut krizini çözmeye çalışıyor.

Bu kapsamda Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) eliyle yapılacak sosyal konut projesinin detayları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı ve başvurular geçtiğimiz hafta itibariyle başladı.

Ancak bugün, dikkati çeken bir gelişme yaşandı.

Gazeteci Barış Pehlivan, cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesini gerçekleştirme iddiasındaki TOKİ'nin maddi durumunu köşesine taşıdı .

Pehlivan'ın Cumhuriyet'te yayımlanan yazısının ilgili bölümü şöyle:

"Açık söyleyeyim, başta inanmadım. Öyle ya, Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesini gerçekleştirme iddiasındaki Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) bu halde olamazdı. Ama belgeler önümde işte; çok şaşırdım.

Sahi, koskoca TOKİ’nin üzerine kayıtlı kaç araç vardır? Bakmayın sorduğuma, tahmin edemezsiniz.

Zira... Emniyet Genel Müdürlüğü’nün 21 Eylül 2022 tarihli verisine göre, TOKİ’ye ait Ankara plakalı 1995 model Renault marka araçtan başka kayıt yok. Evet, devletin resmi kayıtlarında koca kurumun sadece bir aracı var. Nasıl ve neden oluyordu bu? Diğer bütün TOKİ araçları kiralık mıydı?

Dahası, o tek araç üzerinde Türkiye’nin dört bir yanındaki icra dairelerinin aldığı 14 ayrı haciz kararı vardı.

Masamda sayfalar, TOKİ ile davalık olan bir vatandaşın dosyasını inceliyorum.

Kurumdan 99 bin 845 lira alacağı var. Davayı da kazanmış, ancak hak ettiği bu parayı alamayınca da TOKİ’ye karşı işlem başlatmış. Yani, ilgili icra müdürlüğü TOKİ’nin banka hesaplarına haciz kararı vermiş. Geçen ağustos ayında da bankalara haciz ihbarnamesi gönderilmiş. Buraya kadar her şey beklendiği gibi...

Beklenmeyen ise bankaların verdiği yanıtta gizliydi.

BANKALAR: PARA YOK HACİZ VAR

O yanıtlarda takyidatları yani sınırlama ve hacizleri görüyorum. İsim isim özetleyerek yazıyorum...

Finansbank: TOKİ’nin bankamızda açtığı dokuz ayrı hesapta hiç para yok.

Yapı ve Kredi Bankası: Ümraniye şubemizde TOKİ’nin 100 pay fon bakiyeli hesabı var. Bu paranın üzerinde de yasal takyidat kayıtları mevcut. Hacziniz onların arkasında sıraya alındı.

Vakıfbank: Ankara şubemizde TOKİ’nin vadesiz hesabı bulunuyor. TOKİ’nin bankamızla kredi ilişkisi ve bizim de alacaklarımız var. Sizin hacziniz hem bankamızın alacağının hem de diğer takyidatlardan sonra sıraya işlendi.

ING Bank: TOKİ’nin iki ayrı şubemizde dokuz ayrı hesabı var. O hesaplarda da toplam 27 bin 349 lirası mevcut. Gelin görün ki o para üzerinde de başka birinin alacağı var. Sizin adınıza ikinci sırada bloke koyduk.

TEB: TOKİ’nin iki ayrı şubemizdeki hesaplarında toplam yaklaşık 35 bin 755 lirası var. Lakin o para da TOKİ’ye kullandırdığımız kredilerden dolayı rehinli. Sizin haciz talebinizi de sıraya aldık.

Garanti Bankası: TOKİ’nin Konya şubemizdeki hesabında 619 lirası var. Ancak aynı TOKİ’nin bankamıza borçları da mevcut ve rehin hakkımız bulunuyor. Hatta hesapta bulunan bu 619 lira üzerinde başka hacizler de var. Hepsinden sonra sizin alacağınızı da sıraya ekledik.

Liste uzayıp gidiyor. Ziraat Bankası’ndan ve Halkbank’tan da yanıtlar bekleniyor.

'İLGİNÇ ŞEYLER OLUYOR'

Yanıt ne gelirse gelsin, şurası kesin:

38 yıl önce kurulan TOKİ’nin kasasında ilginç şeyler oluyor. Kesinleşen mahkeme kararları yerine getirilmeyip, işleyen resmi faize rağmen borçlar ödenmiyor. Bu da kurumun neredeyse tüm banka hesaplarında onlarca haciz kararı birikmesine neden oluyor.

'DEVLET KENDİ VATANDAŞINDAN BORCUNU KAÇIRIR MI?'

Sahi... TOKİ’ye ait olduğunu düşündüğümüz paraların, gayrimenkullerin ve araçların gerçek sahibi kim? Devlet kendi vatandaşından borcunu kaçırır mı? Dahası...

Üzerinde bu kadar haciz kararı olan bir kurumun Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesini sonuçlandıracağına nasıl güvenelim?"

DAİRE FİYATLARI SONRADAN 'REVİZE EDİLMİŞTİ'

Erdoğan, projenin detaylarını açıkladığı konuşmasında daire fiyatlarıyla ilgili “Maliyet fiyatları üzerinden yüzde 40 indirim yapılacak. Vatandaşlarımız 608 bin lira fiyata sahip 2+1 konutlara aylık 2 bin 280 liradan taksitle sahip olabilecek. 850 bin fiyata sahip 3+1 konutlar 3 bin 187 liradan başlayan taksitlerle 240 ay vadeyle yapılabilecek" dese de, daha sonra Toplu Konut İdaresi Başkanı Ömer Bulut'tan revize gelmişti:

"İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlerde fiyatlar farklı olacak. Orada 2+1’in en küçük olanının fiyatı 780 bin lira olcak. Yine İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerin dışında olan diğer büyükşehirlerde de 608 bin lira ile 780 bin lira arasında bir değerde olacak."

İlginizi Çekebilir
SONRAKİ HABER