BirGün'den Aycan Karadağ'ın haberine göre, Orman alanları ranta açılmaya devam ediyor. Toplu Konut İdaresi Başkanlığı(TOKİ) tarafından Muğla, Aydın ve Manisa illerinde ormanlık alanlarda konut yapılmak istendiği ortaya çıktı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ise projelere “çevresel etki değerlendirme (ÇED) gerekli değildir” kararı verdi.
TOKİ Aydın’ın Karacasu ilçesine bağlı Büyükdağlı mahallesinde 42 bin 195 metrekarelik alanda ‘324 Adet Konut ve Ticaret Merkezi İnşaatı ile Altyapı ve Çevre Düzenlenmesi’ projesi yapmak istiyor. Proje alanı tarım ve orman arazisi içerisinde yer alıyor. Proje bedeli ise 196 milyon 208 bin 982 lira olarak planlanıyor. Proje kapsamında bölgede bin 296 kişinin ikamet etmesi öngörülüyor.
ADIM ADIM PROJE İŞGALİ
TOKİ’nin bir diğer projesi ise Manisa’nın Kula ilçesinin Bey Mahallesi’nde yer alıyor. 97 bin 50 metrekarelik alanda ‘3. Etap 633 Adet Konut, 7 Kapıcı Dairesi ve 8 Adet Dükkân İnşaatı ile Altyapı ve Çevre Düzenlenmesi’ projesi hazırlandı. Proje alanı çayır ve mera alanı içerisinde kalıyor. Proje için 423 milyon 269 bin 319 lira bedel belirlendi. Proje kapsamında ise 2 bin 562 kişinin ikamet etmesi planlanıyor.
TOKİ’nin diğer projesi ise Muğla’nın Seydikemer ilçesinde yer alan Kemer Mahallesi’nde olacak. Orman alanı içerisinde yer alan 41 bin 985 metrekarelik bölgede ‘304 Adet Konut (+2 KD), 8 Adet Dükkân İnşaatı ile Altyapı ve Çevre Düzenlenmesi’ projesi için çalışmalara başlandı. Bin 224 kişinin ikamet etmesi planlanan projenin bedelinin ise 190 milyon 256 bin lira olması öngörülüyor. TOKİ, Aralık 12 Aralık 2022 tarihinde ise Milas’ın İsmetpaşa Mahallesi’nde ormanlık alan içerisinde konut ile altyapı ve çevre düzenlenmesi projesi için ÇED süreci başlatmıştı.
Öte yandan TOKİ, her yıl 100 bin konut projesi iddiasıyla sürdürdüğü projelerde ÇED dosyalarında ormanlık alanda yapılacak projeyle ilgili, “Proje alanı bulunduğu yer itibariyle, ana yollar yakınında olup, ulaşıma uygun bir noktadadır. Bu nedenle proje sahasının seçimi konut yerleşimi açısından oldukça doğru bir yerdedir. Ayrıca proje alanının, imar durumu ve konut projesinin yapılacağı arazinin bulunduğu yerin çevresel etkilerden az etkilenecek bir konumda olması yer seçiminde etkili olmuştur” iddiasında bulundu.
EN ÇOK ETKİLENEN MUĞLA
Orman yangınlarıyla mücadele etmeyen AKP iktidarı, ormanlık alanları ranta açıyor. Orman Genel Müdürlüğü tarafından açıklanan verilere göre; geçen yıl en çok Muğla’da orman yangını meydana geldi. Yılbaşından ekim ayına kadar kent genelinde 189 orman yangını çıkarken yaklaşık 5 bin 593 hektar alan zarar gördü. 2021’de ise kentte 66 bin 231 hektar ormanlık alan kül oldu.