Akdeniz ve Ege’de peş peşe çıkan yangınlar kontrol altına alınamazken Türk Hava Kurumu’nun uçaklarının atıl olarak bekletilmesine tepkiler sürüyor.
THK’nin eski başkanı emekli korgeneral Erdoğan Karakuş, helikopterle oran yangınına müdahle edilmesinin çok yanlış olduğunu söyleyerek, “Çam yangınlarında helikopter kullanıldığı zaman helikopterin pervanesinin yarattığı rüzgar, yanan çam kozalaklarını çok uzaklara fırlatır ve bu nedenle oralarda da yangın başlar ve yangın söndürülemez” dedi.
Diken’den Ayşegül Kasap’a konuşan Karakuş, şu an Rusya’dan alınan büyük uçakların kullanıldığını belirterek, “Dağlık arazilerde çıkan yangınlarda küçük uçak kullanılır, büyük uçak kullanılmaz” dedi.
Yangın söndürebilecekken ‘ormanların yanlış politikalara kurban edilmesi karşısında öfkeli olan’ Karakuş, “Çok üzgünüm. Bu duruma tahammül dahi edemiyorum” dedi.
Eş zamanlı yangınlar sabotaj ihtimalini kuvvetlendirirken Karakuş, yangınların zamanında söndürülmemesinin sabotajı yapan kişilerin de “Demek ki bu iş oluyormuş” diyerek ‘iştahını da kabarttığına’ dikkat çekti.
Salı günü Manavgat’ta dört ayrı noktada orman yangınları başlamıştı. Yangınlar hala kontrol altına alınamadı. Yerleşim yerlerine kadar gelen yangınlar nedeniyle üç kişi hayatını kaybetti. Bunun yanı sıra bir orman yangını da Muğla’nın Marmaris ilçesinde meydana geldi. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli yangınlara havadan İHA, helikopterler ve uçakla müdahale edildiğini söyledi. Eş zamanlı olarak yedi ilde başlayan toplam 20 yangın var.
Karakuş, helikopterlerle orman yangınlara müdahale edilmesinin son derece yanlış ve tehlikeli olduğunu söyledi: “Çam yangınlarında helikopter kullanıldığı zaman helikopterin pervanesinin yarattığı rüzgar, yanan çam kozalaklarını çok uzaklara fırlatır ve bu nedenle oralarda da yangın başlar ve yangın söndürülemez.”
"KÜÇÜK UÇAKLAR KULLANILMALI"
THK genel başkanı olduğu dönemde yangınla etkili mücadele ettiklerini belirten Karakuş şöyle dedi: “19 tane kıvrak uçağım vardı. Küçük uçak yani. Bu uçaklar dağların tepelerin arasına girip orada ateşin olduğu yere suyu vurur. Bunlar yapılmadığı surette orman yangınlarının önünün kesilmesi mümkün değildir. Ben THK’nın başkanıyken bir yılda hatırladığım kadarıyla 176 yerde yangın çıktı. Hepsini söndürdüğümüz için orman yangınları gündem bile olmadı.”
10 uçağın kenarda atıl olduğunu belirten Karakuş, kullanılır durumda olan altı uçağın da su miktarı az olduğu gerekçesiyle kullanılmadığını söyledi: “Orman yangını başladıktan 15 dakika sonra söylediğim uçaklarla oradaysanız, yangın söndürülüyor.”
THK UÇAKLARI İHALEYE ALINMIYOR
Orman Bakanlığı’nın yangın söndürme uçağı ihalesine THK iki yıldır katılamıyor. Son olarak 9 Mart’taki ihaleye de katılmadı. THK’nın ihaleye kendi uçaklarıyla katılamamasının nedeni ise 5 bin litre şartı. THK’daki uçaklar ise 4 bin 900 litre su kapasitesi var.
Üç Rus uçağının Türkiye’ye bedeli günlük 1.3 milyon lira olmak üzere toplamda 203 milyon lira.
Karakuş bu gerekçeye itiraz ediyor ve Rus uçaklarının büyüklüğü nedeniyle yangını söndüremeyeceğini söylüyor: “Yangınlarda küçük uçak kullanılır zaten. Büyük uçak kullanılmaz. Rusya’dan aldığımız uçak 10 ton atıyor ama büyük olduğu için vadilere giremiyor. Bu nedenle söndüremez”
"SABOTAJ YAPANLARIN İŞTAHINI ARTIRIYOR"
Sabotaj iddialarıyla ilgili de önemli bir noktaya dikkat çekti Karakuş: “Ormanları yakıyorlar. Daha önce de oluyordu. Ama siz yangını söndürünce adam diyor ki ‘Bu iş olmuyor.’ Ama şimdi olduğunu görüyor.”
Yani Karakuş, kısa sürede kontrol altına alınamayan yangınların, sabotaj olaylarını artırabileceği hususunda uyardı.