Salgında yeni normalleşme süreciyle birlikte başlayan yüz yüze eğitimde ilk ay geride kaldı; ancak Covid-19 aşısı olabilen öğretmenlerin oranı yüzde 10 bile değil. Yüz yüze eğitim için okula giden ve Covid-19’a yakalanan öğretmenler BirGün’e konuştu. Hem salgın boyunca hem de yüz yüze eğitim sürecinde yalnız bırakıldıklarını belirten öğretmenler, “Aşı ve düzenli test istiyoruz” dedi.
Bakanlar Kurulu kararı doğrultusunda 2 Mart’ta başlayan yüz yüze eğitim, plansızlık nedeniyle karmaşaya yol açtı. Türkiye genelinde aşıya erişimde yaşanan sorunlar eğitim alanına da yansıdı. Büyükşehirlerde görev yapan öğretmenlerin çoğu henüz Covid-19 aşısı olamadı. Aşı olabilen öğretmen ve eğitim personeli sayısı ise 100 bini bulmadı.
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 8 Mart’ta yaptığı açıklamada, “Yaklaşık 80 bin küsur öğretmenimiz aşılandı. Tedarik süreci hızlandığında aşı süreci de hızlanacak” dese de aradan geçen sürede öğretmenlerin aşılanması konusunda bir arpa boyu yol alınabilmiş değil. BirGün’e konuşan ilkokul öğretmenleri, salgın sürecinde yalnız bırakıldıklarını anlattı.
OKULA DÖNMEYE KORKUYORUM
İlkokul 3’üncü sınıfta görev yapan bir öğretmen, hem kendisinin hem de 11’inci sınıf öğrencisi kızının Covid-19’a yakalandığını söyledi. Hastalığı ağır geçirdiklerini belirten öğretmen, “Tekrar okula başlamak konusunda ciddi kaygılar yaşıyorum” dedi.
Kızının sınavlar için okula gittiğini, bu süreçte hasta olduğunu belirten öğretmen, “Kendi okulumda da kızımın okulunda da alınan önlemler koridorlara, sınıflara konulan dezenfektanlardan ibaret. Önlemler yetersiz. Maskeleri bile herkes kendisi alıyor” diye konuştu.
BirGün'e konuşan öğretmen, “Düzenli test yapılması MEB’in gündeminde dahi değil. Biz öğretmenler, öğrencilerimiz ile birlikte salgında yüz yüze eğitimde de uzaktan eğitimde de yalnız bırakıldık” ifadelerini kullandı.
ÖNLEMLER YETERSİZ VE CİDDİYETSİZ
Ankara’daki bir ilkokulda görev yapan bir başka öğretmen ise 8 Mart günü yüz yüze eğitime başladığını, 11 Mart’ta ise Covid-19 pozitif olduğunu öğrendiğini anlattı. Raporlu olduğunu belirten ve ciddi kas ağrıları yaşadığını dile getiren öğretmen, şunları dile getirdi: “Büyük bir ihtimalle çocuklardan ya da öğretmenler odasında meslektaşlarımdan kaptım. Öğretmen odasını beş öğretmen aynı anda kullanıyoruz. Sınıflarda her ne kadar önlem alsak da gözden kaçan şeyler olabiliyor. Okulların açık olması ciddi risk taşıyor şu aşamada. Öğretmenlerin aşılanması çok önemli. Salgının önlenmesine dönük merkezi olarak uygulanan önlemler yetersiz ve ciddiyetsiz.”
***
AŞI KRİZİ SÜRÜYOR
Aile Sağlığı Merkezleri’nde (ASM) aşı teminiyle ilgili sıkıntılar devam ediyor. Çok sayıda yurttaş, randevusu olduğu halde ASM’lerde aşı olmadığı için kapıdan geri çevriliyor. CHP PM Üyesi ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Gaye Usluer, dün sosyal medyada, ASM’lerde aşılamaların durduğunu yazdı.
Usluer, “Bugün ASM’ler ellerinde kalan son aşıları kullandılar. Sonrasında randevu iptalleri başladı. Dağıtım/sevkiyat sorunu gibi görünüyor; ancak resmi açıklama yok” dedi. TİP Milletvekili Barış Atay ise “Babam ve annemin aşı sırası geldi, randevularını aldılar. Babam bugün aşı vurulmaya gitti. Bil bakalım ne yok Fahrettin Koca? Evet, doğru bildin. AŞI YOK!” ifadelerini kullandı.
İstanbul Tabip Odası (İTO) Aile Hekimleri Komisyonu’ndan Dr. Saffet Ercan ise BirGün’e yaptığı açıklamada, “Aşılamalar durdu demek doğru değil; ama çok ciddi sıkıntı var” dedi. Aşıların ASM’lere yeterince ve zamanında ulaştırılmadığını belirten Ercan, “Son günlerde bu aksamalar daha da arttı. Randevuyla gelen hastaları geri çevirmek zorunda kalıyoruz. Bu sabah gelen hastalarımdan öğleden sonra tekrar gelmelerini istedim. Ama yaşları ileri olduğu için tekrar gelmekte güçlük çekiyorlar. Haklı olarak tepki gösteriyorlar. Bu tepkiyle baş etmeye çalışıyoruz. Umarım şiddet olayları yaşanmaz” diye konuştu.