Son Yeni Ekonomi Programı’nda (YEP) kıdem tazminatıyla ilgili değişiklik hedeflerine yer vermeyen hükümet, sosyal tarafların mutabakatı ile Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’nin (TES) kurulacağını açıklamıştı.
Ancak bunun üzerinden çok geçmeden TES’in altında kıdem tazminatı fonunun yattığı Ulusal İstihdam Stratejisi (UİS) toplantısında ortaya çıktı.
Cumhuriyet Gazetesi'nden Mustafa Çakır'ın haberine göre; geçen günlerde düzenlenen Ulusal İstihdam Stratejisi (UİS) 7. İzleme ve Değerlendirme Kurulu Toplantısı’na bakanlıklar, işçi ve işveren örgütlerinden temsilciler katıldı.
Toplantıda ele alınan “mevcut durum raporu” hükümetin kıdem tazminatı değişikliği gibi emekçilerin tepki gösterdikleri düzenlemelerden geri adım atmadığını ortaya koydu. Toplantıda UİS’deki tedbirler ve son durum ele alındı. Hazırlanan raporda, “Bireysel hesaba dayalı kıdem tazminatı sistemine yönelik mevzuat çalışması yapılacaktır” maddesi yer aldı.
YÖNETMELİK ÇIKMADI
Sorumlu kurum-kuruluşun çalışmaları ve önerileri bölümünde ise Çalışma Genel Müdürlüğü’nün şu değerlendirmesi yer aldı: “Kabul edilen 11. Kalkınma Planı’nda ve 2019-2021 Yeni Ekonomi Programı’nda, kıdem tazminatı reformu gerçekleştirilmesi hükmü yer almıştır.
Reformda sosyal tarafların mutabakatının dikkate alınacağı belirtilmiş olup bu doğrultuda mevzuat çalışmaları devam ettirilecektir.” Değerlendirme bölümünde ise bu konuda herhangi bir değişiklik önerisi bulunmadığı belirtildi.
Önümüzdeki dönemde esnek çalışma biçimlerinin yaygınlaştırılmasına ilişkin de çalışması yapılacak. Toplantıda işçi tarafı hükümetin getirmek istediği başta kıdem olmak üzere tüm düzenlemelere itiraz etti. Bu arada hükümet, 2016 yılında çıkardığı yasa ile memurlara doğum sonrasında yarım zamanlı çalışma hakkı tanımıştı. Ancak yönetmelik çıkmadığı için bu yıllardır uygulamaya geçirilemedi. UİS toplantısında, yönetmeliğin 2020’de çıkarılacağı belirtildi.
ESNEK ÇALIŞMA ARAYIŞI
Ulusal İstihdam Stratejisi toplantısı sonrası hazırlanan raporda, iş mevzuatındaki deneme ve denkleştirme süresine ilişkin uluslararası normlar, AB mevzuatı ve ülke uygulamaları dikkate alınarak mevzuat çalışmaları yapılacağı belirtildi.
Çalışmaların daha verimli olabilmesi için tedbirin yeni dönemde, “İş mevzuatındaki esnek çalışma biçimlerinin daha uygulanabilir olması ve yaygınlaştırılmasına ilişkin uluslararası normlar, AB mevzuatı ve ülke uygulamaları dikkate alınarak mevzuat çalışması yapılacaktır” şeklinde dönüştürülmesine karar verildiği, mevzuat çalışmasının da bu doğrultuda gerçekleştirileceği bildirildi.
Kamuoyunda esnek çalışma biçimleri hakkında farkındalık oluşturmak amacıyla tanıtım ve bilgilendirme faaliyetleri yapılacak.