Günlerdir Türkiye’nin gündemini meşgul eden termik santral düzenlemesi Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kanundan çıkarıldı. Kömürlü termik santrallere havayı kirletme izni veren ve Meclis'teki tüm partilerin 14 Şubat 2019’da aldıkları ortak kararla geri çekilen yasal düzenleme geçen hafta Meclis gündemine geldi. Düzenlemeye ilişkin madde torba yasa içinde AKP ve MHP oylarıyla kabul edildi.
ERDOĞAN VETO ETTİ
Ancak söz konusu madde, “Biz bunları böyle çalıştıramayız. Siz çok para kazanacaksınız diye biz halkımızın zehirlenmesine müsaade etmeyiz. Bir tarafta halkım diğer tarafta sermaye var. Kimse kusura bakmasın” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından veto edildi.
AKP grubu da torbadan ilgili maddeyi çıkardı. Yani termik santrallerin havayı daha fazla kirletmelerinin önüne geçildi.
NE AMAÇLANIYORDU?
Türkiye’nin farklı illerinde konuşlu bulunan 15 kömürlü termik santralin bacasından çıkan zehirler içinde bulundukları kentler başta olmak üzere atmosfere salınıyordu.
Eğer madde kabul edilseydi bu zehirleme 30 Haziran 2022 tarihine kadar sürecekti.
Bacalardan çıkan zehirli gazlar, temiz hava hakkının yanı sıra, termik santrallerin yakınlarında yaşayan vatandaşların sağlığını da birinci dereceden etkilemeye devam edecekti.
ŞİRKETLER NEDEN İSTEMİYORDU?
Filtresiz bacaların monte edilmesi, santrallerin bir süreliğine ‘üretim dışı' kalmasını gerektiriyor. Bu da şirketler için milyonlarca dolar ‘kârdan zarar' anlamına geliyor.
TANESİ 12 MİLYON EURO
Öte yandan santrallere takılması planlanan bacaların tanesinin 12 milyon euro olduğu bildiriliyor.
SANTRALLER NEREDE BULUNUYOR?
Santraller ağırlıklı olarak; Çanakkale, Kahramanmaraş, Karabük, Kütahya, Manisa, Zonguldak, Sivas ve Şırnak’ta yer alıyor.