Gündem Bilim Teknoloji Spor Dünya Ekonomi Siyaset Sağlık Eğitim Kültür Sanat Magazin Yaşam Reklam Künye Gizlilik Sözleşmesi İletişim
Yazılım ve Tasarım: Bilgin Pro © 2024KRT TV Tüm Hakları Saklıdır

Tarık Balyalı: AKP, şirketlerin yönetimini bırakmak istemiyor

İBB ve Pendik Belediyesi Meclis Üyesi Tarık Balyalı, Belediye görevlerinden istifa eden kimi yöneticilerin, iştiraklerdeki yöneticilik görevlerinden ayrılmamalarını siyasi bir karar olarak değerlendirirken, Büyükşehir Belediyesi’nin borcunun bugün itibariyle yaklaşık olarak 30 milyar lira civarında olduğunu söyledi.

İstanbul / ANKA

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ndeki görevlerinden istifa eden kimi yöneticiler, belediye bütçesinin üçte ikisini oluşturan iştiraklerdeki yöneticilik görevlerinden ayrılmadılar. Bu istifalar neden gerçekleşmiyor? Süreç neden bu kadar uzadı?

Öncelikle istifa olmamasını siyasi bir karar olarak değerlendiriyorum. Çünkü bütüncül baktığımızda İstanbul ve Ankara’da şirketler ile ilgili yaşananlar ortada. AKP kesinlikle İstanbul ve Ankara’daki şirketlerin yönetimini bırakmak istemiyor. O açıdan baktığımızda bence bunlar kişisel kararlar değil, siyasi kararlar. Siyasi kararlar olduğu için de Büyükşehir Belediyesi’nden istifa eden yöneticiler şirketlerden istifa etmemeyi tercih ediyorlar. Ayrıca şirketlerin Olağanüstü Genel Kurullarının toplanması gerekiyor. Bu genel kurullara ilişkin olarak da ellerindeki hukuki süreçleri sonuna kadar kullanmak taraftarılar. Bütün bunlara bütüncül baktığımızda bunun siyasi bir karar olduğunu net bir şekilde görüyoruz. AKP ve AKP ile ilişkili olan yöneticiler Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraklerini bırakmamak için ellerinden gelen çabayı sarf ediyorlar. Biz de ‘neden’ diye soruyoruz tabii. Neden Büyükşehir İştiraklerinin peşindesiniz bu kadar? Neden bunları bırakmıyorsunuz? diye soruyoruz. Sayın başkanımız da bu konu da suç duyurusunda bulunacağını söylemişti. Biz de süreci takip ediyoruz.

İBB’nin bugün ne kadar borcu var? Verilen borçlanma yetkisi belediyenin hizmetlerini sürdürebilmesi için yeterli mi?

Büyükşehir Belediyesi’nin borcu bugün itibariyle yaklaşık olarak 30 milyar lira civarında. Bu çok ciddi bir borç. Büyükşehir Belediyesi’nin konsolide bütçesi 60 milyar lira. Sadece Büyükşehir Belediyesi’nin kendi gider bütçesi 2019 için 23 milyar 800 milyon lira. Bu sene beklenen gelir de 18 milyar lira civarında kalacak. 18 milyar gelire karşı 30 milyar borç çok ciddi, çok olağanüstü bir borç. Bunun da tek gerekçesi AKP’li Büyükşehir Belediyesi yönetiminin geçmiş dönemdeki hatalı uygulamaları, yüksek borç oranları, çok fazla ihale yapmış olmaları. Bunlardan kaynaklı israflar nedeniyle Büyükşehir Belediyesi bugün 30 milyar lira bir borca sahip oldu.

Ekrem İmamoğlu, 23 Haziran seçimleri öncesi rakibi Binali Yıldırım ile katıldığı canlı yayın programında Sayıştay raporundaki usulsüzlüklere dikkat çekmiş ve usulsüzlüklerin mali boyutunun 753 milyon TL'ye ulaştığını söylemişti. 23 Haziran’dan sonraki süreç içerisinde usulsüzlüklere ilişkin yeni tespitleriniz oldu mu?

Öncelikle bu tespitler Sayıştay’ın tespitleri. Biz Sayıştay’ın tespitleri üzerine bir mali durum değerlendirmesi yapmış ve bir ortalama rakam çıkarmıştık. Tabi bunlar Sayıştay’ın tespitleri üzerine bizim yapabildiğimiz mali değerlendirmeler. Bir de tabii mali olarak değerlendiremediğimiz kısımları vardı. 753 milyon liradan çok daha fazla usulsüzlüklerle karşı karşıyayız aslında. Bu sadece bizim rakamsal olarak ifade edebildiklerimiz. Edemediklerimiz çok daha fazla. Sayıştay 2019 yılı için denetim yapacak. Bu sene içerisinde de Ekim ayında 2018 yılı denetim raporu açıklanacak. Hep birlikte göreceğiz. Ama yine 2018 yılı için baktığımızda çok ciddi usulsüzlüklerle karşı karşıya olacağımızı bugünden tahmin edebiliyoruz.

İBB’nin geçmiş dönemlerde vakıflara verdiği destek ne kadar? Ve bu vakıfların ne kadarı gerçekten İstanbulluların yararına faaliyet gösteriyor?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 2014-2018 yılları arasında vakıf ve derneklere harcamış olduğu para yaklaşık 308 milyon lira. Bunlar çeşitli vakıf ve derneklere harcanmış durumda. Tabii burada önemli olan bunların yasal olmaları. Çünkü belediye meclisinden bu vakıf ve derneklere harcanacak para ile protokoller geçirildi. Biz CHP grubu olarak o raporlar görüşülürken ret oyu vermiştik. Hatta bunları yargıya taşımıştık. Ama ne yazık ki yargının durumu ortada. Yargının bu konuda aldığı kararlar bizim aleyhimize oldu. Bu süreç içerisinde Büyükşehir Belediyesi, belediye kanununa dayanarak bu vakıf ve derneklerle yapmış olduğu protokollerle ilgili çok sayıda harcama yaptı. Bu vakıf ve derneklerinin yurtlarının, kreşlerinin bakım onarım giderlerini, teşrifat giderlerini, mobilya giderlerini, bir takım inşaat giderlerini, bir takım eleman giderlerini üstlendi. Bunun karşılığı olarak 2014-2018 yılları arasında 308 milyon liralık bir harcama yapılmış. Tabi baktığımız zaman daha çok yurt ve kreş işleri ile alakalı olarak yapılmış faaliyetler. Çocuklar ile ilgili yapılmış projelerde var. Tabi bu herkesin bakış açısı. Bizim bakış açımıza göre bu vakıf ve dernekler yapacakları hizmetler için kendi kasalarından para harcamalılar. 308 milyon gibi bir rakam gerçekten çok ciddi bir rakamdır. Özellikle İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 30 milyar lira borcu olduğunu düşünürseniz harcanan para çok olağanüstü bir paradır.

Sayıştay raporunda 2017 yılında İSPARK'ın uğradığı zararın 2 milyon 776 bin 508 TL olduğunu yazılmıştı. Göreve geldiğiniz andan itibaren bu duruma ilişkin yeni tespitleriniz oldu mu? Bu durumun önüne geçmek için neler yapacaksınız?

Şimdi tabi Sayıştay’ın aslında Büyükşehir Belediyesi’ni denetimi sırasında buldukları bunlar. Sayıştay henüz İSPARK’a ilişkin bir denetleme yapmadı. Bir denetim yapsa ne çıkacağını biz de çok merak ediyoruz. Önümüzdeki süreçte ne yapılacağını söylemek için öncelikle şirketlerin genel kurullarının toplanması ve yönetim kurulları ve genel müdürlerinin başkanımız Sayın Ekrem İmamoğlu tarafından belirlenmiş olması gerekiyor. Bunların belirlenmesinden sonra İSPARK’ta geriye dönük olarak inceleme yapılacak. Sadece İSPARK’ta değil Belediyenin bütün iştiraklerinde sayın başkanımızın daha önce ifade ettiği biçimde dünyada geçerliliği olan bağımsız denetim firmaları tarafından usule uygun bir biçimde denetimler yapılacak. Bir usulsüzlük varsa bunların hepsi ortaya çıkacaktır.

24 Haziran’da İBB yönetimi değişince İSMEK (İstanbul Sanat ve Meslek Edindirme Kursları)’nda yarı zamanlı çalışan 2500 öğretmene sözleşmeniz bitti denilerek işlerine son verildi, her sene 1 Temmuz’da yenilenen sözleşmeleri bu sene yenilenmedi. Bu durumu görüşmek için İmamoğlu’ndan randevu da talep etmişler. Bundan sonraki süreçte ihale açılacak mı? Açılacaksa ne zaman olacak?

İSMEK, Büyükşehir Belediyesi’nin göz bebeği işlerinden bir tanesi. İstanbul halkına eğitim veren çok önemli bir kuruluş. Çok önemli işler yapıyor. Önümüzdeki süreçte nasıl işleyeceği ile ilgili tabii başkanımızın çalışmaları var. Ama şunu herkesin bilmesi lazım. İşten çıkarılan arkadaşları Büyükşehir Belediyesi yönetimi olarak biz işten çıkarmadık. Şirketin takdiri sonucunda bu noktaya gelmiş oldu. Önümüzdeki sürece ilişkin olarak da başkanımızın çok ciddi hazırlıkları var. Bunları da günü geldiğinde kamuoyu ile paylaşacaktır. İnceleme sonucunda İSMEK işine Büyükşehir Belediyesi’nde devam edecek. Ama belki koşullarda ufak tefek değişiklikler, güncellemeler olabilir. Daha verimli hale getirilmesi için yapılması gereken çalışmalar var. Onlar yapılabilir. En başta söylediğim gibi İSMEK hepimizin gözbebeği olan bir iş.

İlginizi Çekebilir
SONRAKİ HABER