Gündem Bilim Teknoloji Spor Dünya Ekonomi Siyaset Sağlık Eğitim Kültür Sanat Magazin Yaşam Reklam Künye Gizlilik Sözleşmesi İletişim
Yazılım ve Tasarım: Bilgin Pro © 2024KRT TV Tüm Hakları Saklıdır

Tarihi yetimhane özel okul oluyor

Yerel seçimlerden kısa bir süre önce İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi'nin 18 Ocak 2019 tarihli oturumunda Beşiktaş Yıldız'da tarihi Musevi Yetimhanesinin bulunduğu bin 671 metrekarelik parselin “kültürel tesis” olan imarı “özel eğitim alanı” olarak değiştirildi.

Sözcü'den Özlem Güvemli'nin haberine göre, konuyla ilgili hazırlanan komisyon raporunda yer alan bilgilere göre İstanbul 3 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun 1989 yılında aldığı karar ile yetimhane binası, korunması gerekli kültür varlığı olarak tescil edildi. Yetimhane için restorasyon projesi hazırlandı ve kurul tarafından onaylandı. 1952 yılında tapu kaydında Dersaadet Musevi Cemaati adına kayıtlı olan bina, 1964 yılında Beyoğlu Musevi Hahamhanesi Vakfı adına tescil edildi. 2005 yılında da bina bakımının yeterince yapılamaması, Palanga Caddesi boyunca binanın güvenliğinin sağlanamaması nedeniyle arazinin Aka Eğitim Hizmetleri tarafından okul yaptırılmak üzere satın alındı.

DEĞİŞİKLİK AKP GRUBU OYLARIYLA KABUL EDİLDİ

O dönem İmar ve Bayındırlık Komisyonu, “Güngören İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün göstereceği yerde 8 derslikli kamu ana okulu yapılmadan söz konusu yapıya iskan düzenlenemez” notunu ekleyerek teklifi uygun buldu. Karar mecliste oy çokluğu ile kabul edildi. Plan değişikliği değerlendirilmek üzere İstanbul 3 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na gönderildi. Plan değişikliği kurul kararı doğrultusunda uygun bulundu. Değişiklik, meclis çoğunluğunu elinde bulunduran AKP grubunun oyları ile kabul edildi. CHP karara “hayır” oyu kullandı.

'ANAOKULU NEDEN GÜNGÖREN'E YAPILIYOR?'

CHP'li İBB Meclis Üyesi Nadir Ataman, Beşiktaş'ta yapılan plan değişikliğindeki Güngören ayrıntısına dikkat çekerek “Beşiktaş'ta yapılan plan değişikliği ile yine bir kamu donatısı özel okul oluyor ancak burada firmaya ‘bize bir ana okulu yapman gerekiyor' deniyor. Ne gariptir ki anaokulunun İmar Komisyonu Başkanvekili Osman Demir'in yeğeni Bünyamin Demir'in belediye başkanlığını yaptığı Güngören ilçesinde yapılmasına karar veriliyor. İstanbul'un birçok ilçesinde anaokulu eksiği varken niye Güngören? Kaldı ki Planlama Müdürlüğü'nde 500'e yakın dosya bekliyor, 100'e yakın yeni dosya geldi CHP ilçe belediyelerine ait plan değişiklikleri komisyonda bekletilirken İBB'nin borçlanmasına dahi izin edilmezken bu konu alelacele gündeme oluyor ve meclisten oy çokluğu ile geçiriyorlar” diye konuştu.

İlginizi Çekebilir
SONRAKİ HABER