Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Kültür ve Turizm Bakanlığı Bütçe Komisyonunda yaptığı konuşmada, Niğde ilinin 10 bin yıllık zengin tarihi değerlerine rağmen gereken tanıtım ve desteği alamamasına tepki gösterdi. Gürer, “Tarihi değerler korunmadı, define avcılarının talanına uğradı. İlk maden antlaşması kitabesi yok oluyor. Tarihi güzelliklerin cenneti Niğde neden tanıtılmıyor?” diye sordu.
“İLK MADEN ANTLAŞMASI KİTABESİ YOK OLUYOR”
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Milattan Önce (MÖ) 736 yılına tarihlenen, ilk maden kitabesinin yok olmak üzere olduğunu hatırlatarak, “Niğde Bolkar Dağları'nda Tabal Krallığına ait bir yazıt saptanmıştı. Yazıt milattan önce 738-710 yılları arasında tarihlendirildi. En eski maden ocağı yazıtı olduğu ifade edilen yazıtın 2015 yılında güneş, yağmur, kar gibi etkenlerin ve doğanın aşındırdığı saptandı. Burada bir çatı uygulamasının yapılacağı belirtilmişti. Dört yıldır neden yapılmadı? Yazıtın bir örneğinin çıkartılıp Niğde Müzesi Hitit teşhirinde sergileneceği ifade edilmişti. O da gerçekleşmedi. Hâlihazırda yazıtın son hâli nedir, biliyor musunuz?” dedi.
“1992 YILINDA BAŞLAYAN TESİS ÇİRKİNLİK ANITI OLARAK ÖYLECE DURUYOR”
Gürer, Ulukışla ve Niğde merkezde verilmiş olan kayak tesisi sözlerini de hatırlatarak, “Kayak tesisi sözleri ne oldu? Bolkar Dağları doğa harikasıdır. Burada, 1992 yılında yapımına başlanan 5 katlı tesis bir çirkinlik anıtı olarak durmaktadır. Bitirilmeyen inşaat Meydan Yaylası'nın güzelliğini bozmaktadır. Önceki Bakan, 2018 yılında Bolkar Dağı ve Meydan Yaylası mevkiinde telesiyej hattı ve kayak tesisi kurulmasına ilişkin yatırım programı çerçevesinde yürütülen bir çalışma var demişti. Ne oldu? Niğde ilinin Ketençimen Yaylası'na yapılacağı Vali Bey tarafından iki yıl önce açıklanan kayak merkezinin durumu nedir?” diye sordu..
“TARİHİ GÜZELLİKLERİN CENNETİ NİĞDE, NEDEN TANITILMIYOR?”
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde’nin tarihi zenginliğine rağmen tanıtılmadığının yapılmadığını söylediği konuşmasında, “Niğde ili topyekûn tanıtım beklemektedir. Adana, Konya, Kayseri, Nevşehir, Aksaray gibi iller arasında on bin yıllık tarihiyle ne yazık ki Niğde sahipsiz ve unutulan bir il durumundadır. Niğde, Kapadokya'dadır ancak yeterli turizm desteğinden mahrumdur. Camiler, kiliseler, türbeler, yer altı şehirleri, tarihî konaklar, sarnıçlar, mağaralar, yerleşmeler neredeyse her köyde vardır” dedi.
“YENİ BİR MÜZE VE KÜLTÜR MERKEZİNE İHTİYAÇ VAR”
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde’de yeni bir müze ve kültür merkezine ihtiyaç olduğunu belirterek, “Niğde merkez, Çamardı, Ulukışla, Altunhisar, Çiftlik, Bor tarih dolu, kültür doludur. Niğde'ye yeni büyük bir müze ihtiyaçtır. Yine, Niğde için bir kültür merkezi de ihtiyaç durumundadır. Niğde ne yazık ki yeterince bilinmediği gibi, değerleri define avcılarınca talan edilmektedir” dedi.
“TYANALLI APOLLON”
Niğde'de felsefe kurultaylarının toplanacağını, Tyanalı Apollon’un dünyaya tanıtılacağını hatırlatan CHP’li Gürer, “Bildiğiniz gibi Tyanalı Apollon'la ilgili Amerika'da 200'e yakın yayın yapılmış ama ülkemizde ne yazık ki bu konuda tanıtım gerçekleştirilmiyor ”dedi.
“CAMİ VE HAMAM ONARILMALI”
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bor’daki cami ve hamamların onarımlarının hala tamamlanmamasına dikkat çekerek, “Bor'da Milattan Sonra 1407 yılında yapılan ibadete açık Alâeddin Caminin bir sütunu göçtü, üç yıldır kapalı. Bu büyük caminin onarımı ne zaman yapılacaktır? Bor'da yine Osmanlı'dan kalma Yeni Hamam, altı yıl önce onarıma alındı, belediyenin karşısında, kentin ortasında. "Müteahhit 3'üncü kez kaçtı." deniyor. Burasının ne zaman yapılacağı konusunda da bir bilgi verirseniz memnun olurum. Bor'da, Niğde'de, Fertek'te tarihî konaklar kurtarılmalı. Mardin'e eş değer yapılarımız var ama sahipsiz” dedi.
“NİĞDE TARİHİ SAHİPSİZ KALDI”
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, il genelindeki tarihi eserlerin sahipsiz olduğunu ifade etti. Gürer, “Altunhisar Keçi Kalesi, Murtandı Kalesi, Ulukışla Köyü Avören, Yeşilyurt Asmaz Kalesi, Kilise, Kral Mezarları, Tepeköy Kral Mezarları, Kayardı Yer Altı Şehri, Yeşilgölcük Yer Altı Şehri, Karaatlı Kral Mezarları, Kavlaktepe Yer Altı Şehri harap durumdadır. Kavlaktepe Yer Altı Şehri ışıklandırılmış, sözde turizme açılmıştı. Aladağlar'ın gidiş yolu üzerindeki bu yere gittiğim zaman elektrik sistemi dahi paramparça durumdaydı. Kemerhisar Tyana kazıları bir yıla yayılmalıdır. Güney Kapadokya'nın başkenti sayılan Tabal Krallığına başkentlik yapmış bu bölgedeki kazılar Türkiye Orta Anadolu tarihine ışık tutacak donanım ve bilginin ortaya çıkmasına yol açacaktır” ifadelerini kullandı.
“500-600 YILLIK HAMAMA KALORİFER PETEĞİ KONMUŞ!”
CHP Niğde milletvekili Öner Fethi Gürer, Niğde ilinde bulunan Sungurbey caminin onarıma alındığını ve hala bitmediğini de hatırlatarak, “Bir de Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yapılan bazı onarımlarda vakıf eserlerine günümüze ait düzenlemeler ekleniyor yani bir bakıyorsunuz, kalorifer peteği konmuş tarihî beş yüz, altı yüz yıllık hamama. Bunu anlamak mümkün değil. Aslına uygun onarımlar yapılmıyor. Onarım yapılan yerlerde özelliği olan kimi tablolar, panolar sonradan yok oluyor. Bunun yanında, Niğde ilinin Kale çevresiyle ilgili bir proje var, on yıldır söyleniyor, bir türlü bu proje de gerçekleşmedi. Bu proje ne zaman gerçekleşecek? Niğde'deki türbeler, kaleler ya da buna benzer tarihî dokunun özelliği ne zaman tanıtılacaktır. Niğde ayrıca, kültür, folklor, yemek, el sanatları yönünden zengin bir kenttir. Bir gün de Niğde'ye bakın, Niğde'ye dönün. Sayın Bakanım da şu kenti bir ayağa kaldıralım diyorum” dedi.
BAKAN: “NİĞDE’YE GELECEĞİM”
Gürer’in konuşmasını dinleyen Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, haftaya Niğde’ye geleceğini belirtti.