Haftalar süren sert düşüşlerin ardından bir önceki hafta Suudi Arabistan ve diğer ülkelerden alınan borçla artan Merkez Bankası (TCMB) rezervleri, tekrar düşüşe geçti.
TCMB’nin brüt rezervleri, geçen hafta 2,2 milyar dolarlık düşüşle 124,7 milyar dolara geriledi.
Bankanın net rezervleri geçen hafta 1,1 milyar dolar düşüşle 18,9 milyar dolara gerilerken, swap hariç net rezerv pozisyonu da 1,5 milyar dolarlık düşüşle -41,7 milyar dolar oldu.
TCMB’nin brüt rezervinin yaklaşık 60 milyar dolarlık kısmı, yurt içi ve yurt dışı merkez bankalarından belirli bir süre için takas (swap) ile ödünç alınan döviz ve altından oluşuyor.
Suudi Arabistan Kalkınma Fonu'nun TCMB'ye 5 milyar dolar mevduat yatırması ve Hazine'nin 2,25 milyar dolarlık dış borçlanmasının 14 Mart'ta Hazine'nin TCMB'deki hesabına aktarılması, 11-17 Mart haftasında brüt rezervin 6,9 milyar dolara yükselmesinde etkili olmuştu.
Yüksek cari açık ve TL’deki değer kaybını önlemek üzere döviz satılması, TCMB’nin rezervlerindeki düşüşte etkili oluyor.
DÖVİZ MEVDUAT AZALDI
Dövizden TL’ye dönüşlü kur korumalı mevduat ürününde faiz tavanının kalkması ve döviz fazlası olanlara ucuz kredi verilmemesi başta olmak üzere bir dizi nedenle döviz mevduat hesaplarında düşüş sürüyor.
Yurt içi yerleşiklerin yabancı para mevduatı geçen hafta parite etkisinden arındırıldığında 1,7 milyar dolar geriledi. Düşüşün 997 milyon doları gerçek kişilerden, 669 milyon doları şirketlerden kaynaklandı.
Yerleşiklerin döviz mevduat stoku parite etkisinden arındırılmamış veriyle ise geçen hafta 48 milyon dolar artışla 186,5 milyar dolar oldu.
Yabancılar geçen hafta 113 milyon dolarlık hisse satarken, 25 milyon dolarlık tahvil aldı.
KKM HACMİ ARTIYOR
Kur korumalı mevduat hacmi de geçen hafta 33 milyar TL’lik artışla 1 trilyon 673 milyar TL’ye yükseldi.
Merkez Bankası, bugün duyurduğu kararla, şirketlerin dövizden TL’ye dönmeden ve 1 ay vadeli KKM hesabı açmalarına izin vermişti.